πόσα δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα!

Πόσο μελάνι, αλήθεια, έχει χυθεί γράφοντας για σχέδια διαχείρισης αποβλήτων, δεκαετίες, αλλά βρισκόμαστε κάθε φορά στο σημείο μηδέν. Εχουν περάσει τουλάχιστον 15 χρόνια όταν πρωτοακούσαμε το "Πληρώνω όσο Πετάω", που είναι σήμερα ένας από τους στόχους του Υπουργείου. Δηλαδή, κάθε νοικοκυριό θα πληρώνει ανάλογα με τα απορρίμματα που πετάει, γιατί θα εφαρμοστεί ειδική σακούλα με κωδικό για να μπορεί ο Δήμος να το ελέγχει.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, εγκρίθηκε το νέο «10ετές Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)» τον Αύγουστο του 2020, μετά από ένα διάστημα διαβούλευσης μέσω διαδικτύου.

Ο νέος ΕΣΔΑ εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο -μετά από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη

Βασικοί στόχοι του νέου ΕΣΔΑ

- Ταφή των απορριμμάτων στο 10% το 2030,

- Παύση ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και αποκατάσταση παράνομων χωματερών μέχρι το 2022

- Αύξηση της ανακύκλωσης στο 55% το 2025 και στο 60% το 2030 (και των βιοαποβλήτων)

- Χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) και ανάπτυξη υποδομών μέχρι το 2022

- Πλήρης κάλυψη της χώρας μέχρι το 2030 με 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και 43 - 46 Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).

- Λειτουργία 4 μονάδων παραγωγής ενέργειας με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ΜΕΑ, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η χειρότερη επίδοση όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Ο Υπουργός Κ. Χατζηδάκης δήλωσε πάντως ότι μέχρι τα τέλη του 2020 θα έχουν δημοπρατηθεί 17 σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, από 6 που λειτουργούν σήμερα.

Σημείωσε δε ότι “η μεγάλη καθυστέρηση της Ελλάδας καθιστά το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων ένα Ηράκλειο έργο. Ίσως, είναι το πιο δύσκολο ζήτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να επιτύχουμε. Είναι θέμα εθνικού φιλότιμου".

Τα κυριότερα μέτρα

Οι στόχοι που έθεσε το Υπουργείο θα επιτευχθούν με τη λήψη 10 απαραίτητων μέτρων τα οποία κατονόμασε:

1. Εκσυγχρονισμό του "τέλους ταφής" αποβλήτων σε ΧΥΤΑ και εφαρμογή της αρχής "Πληρώνω όσο Πετάω".

2. Προώθηση χωριστής συλλογής και ενίσχυση δικτύου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών με 4 ρεύματα ανακύκλωσης (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο).

3. Ολοκληρωμένη ανάπτυξη δικτύου συλλογής οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) μέχρι το τέλος του 2022.

4. Αύξηση και αναβάθμιση των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

5. Ανάκτηση ενέργειας από την επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων (βιομάζα) αλλά και την παραγωγή δευτερογενών υλικών (κόμποστ).

6. Δημιουργία του πρώτου ΧΥΤΕΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων) .

7. Δημιουργία συστήματος ευθύνης παραγωγών για τα πλαστικά απόβλητα θερμοκηπίων.

8. Συνεχή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων μερών.

Πόλεμος μεταξύ ΟΤΑ και Κεντρικής Διοίκησης

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια Αττικής και δη στην Αποκεντρωμένη, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει προκαλέσει “πόλεμο” μεταξύ Δημάρχων και Περιφέρειας Αττικής. Για το θέμα έχει εκδόσει ανακοινώσεις η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) επισημαίνοντας ότι θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία μεταξύ των άλλων θα περιέχει προβλέψεις που:

3 Θα προστατεύουν το αυτοδιοίκητο των δήμων στην άσκηση αρμοδιότητας διαχείρισης των απορριμμάτων, και

3 Θα περιλαμβάνουν εξειδίκευση με χωρικές προτάσεις και οικονομικούς και κοινωνικούς όρους.

Bαθιά αντιλαϊκό και αντιπεριβαλλοντικό

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκάλεσε η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ μέσω του ευρωβουλευτή Κ. Παπαδάκη, σημειώνοντας ότι ο νέος ΕΣΔΑ έχει «αντιπεριβαλλοντικό περιεχόμενο, σταθερά προσανατολισμένο στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Αντιγράφει τις ομογάλακτες ευρωενωσιακές Οδηγίες και ευρωβουλκατευθύνσεις ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων, με εμβληματικό παράδειγμα την ενεργειακή καύση αποβλήτων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο 32,25% .

Δεδομένου ότι το νέο ΕΣΔΑ περιλαμβάνει μερικές βασικές πλην αυθαίρετες παραδοχές, θα το πληρώσουν ακριβά οι εργαζόμενοι, ενώ έχει ανεπίτρεπτα χαμηλές αποδόσεις ως προς την ανακύκλωση.

...το ΕΣΔΑ στηρίζεται σε εικονικά στοιχεία ως προς την ποιοτική σύσταση των δημοτικών αποβλήτων καθώς λαμβάνει υπόψη «στοιχεία» των 2013 ΠΕΣΔΑ που εκπονήθηκαν το 2015 και τα οποία με τη σειρά τους επικαλούνταν στοιχεία του 2011, άγνωστης κι αυτά προέλευσης»!

Μετά ταύτα, όπως αντιλαμβανόμαστε, οι προσδοκίες του υπουργού Περιβάλλοντος για μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης και βιομάζας μάλλον πάνε πολύ μακριά, για να μην πω ότι θα μείνουν για άλλη μια φορά στα χαρτιά, πληρώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια πρόστιμα στην Ε.Ε.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 117 guests και κανένα μέλος