για τη μεγάλης κλίμακας παρέμβαση στη Μαρίνα Βουλιαγμένης

Με τις υπογραφές τριών συναρμοδίων υπουργών, (Κοινή Υπουργική Απόφαση), δόθηκε το πράσινο φως για την επέκταση της μαρίνας Βουλιαγμένης.

Με την ΚΥΑ που υπογράφουν οι Υπουργοί Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. αποφασίστηκε η χωροθέτηση και εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μεγάλης κλίμακας παρέμβαση στη Μαρίνα Βουλιαγμένης.

Για το θέμα έχουμε γράψει, και έχουμε παρουσιάσει τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η επέκταση της μαρίνας, αλλά και τις ανησυχίες των κατοίκων για την υποβάθμιση της Ακτής Βουλιαγμένης.

Αυτά όμως είναι δευτερεύοντα για τους ταγούς της ανάπτυξης και προχωράνε. Ίσως σε βάθος χρόνου να διαπιστώσουν ότι ήταν λάθος αυτού του μεγέθους η επέκταση, αλλά τότε θα είναι πολύ δύσκολο να αναστρέψεις την περιβαλλοντική καταστροφή.

 Στόχος τους είναι να δημιουργηθεί μια σύγχρονη Μαρίνα, δυναμικότητας 59 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μεγάλου μεγέθους (super και mega yachts). Η επέκταση αυτού του μεγάλου όγκου της Μαρίνας Βουλιαγμένης, εντάσσεται βέβαια στο πλαίσιο ανάπτυξης της Αθηναϊκής Ριβιέρας, που όλοι οι “ριβιερόπληκτοι” οραματίζονται.

Ας δούμε τι περιλαμβάνει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Η Μαρίνα βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της χερσονήσου του Λαιμού Βουλιαγμένης. Περιλαμβάνει θαλάσσια ζώνη, επιφάνειας 110 στρεμ. και χερσαία ζώνη, συν. έκτασης 52 στρμ. Στη θαλάσσια ζώνη προβλέπονται οι παρεμβάσεις:

- Ανακατασκευή και επέκταση του προσήνεμου μόλου.

- Ανακατασκευή των δυτικών παραλιακών κρηπιδωματικών και των κρηπιδωμάτων του υπήνεμου μόλου.

- Επέκταση του υπήνεμου μόλου.

- Τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων.

- Βυθοκορήσεις για την εξασφάλιση του αναγκαίου ωφέλιμου βάθους.

- Διαμόρφωση πεδίου προσγείωσης/απογείωσης ελικοπτέρου στο ακρομόλιο του προσήνεμου μόλου.

Τα έργα που προγραμματίζονται για τη χερσαία ζώνη περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε τρεις επιμέρους τομείς, αναλόγως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθενός εξ’ αυτών, ως εξής:

- Τομέας 1 (περιοχή προστασίας και αποκατάστασης φυσικού τοπίου).

- Τομέας 2 (περιοχή αστικού πρασίνου).

Στον Τομέα 3 θα φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις λειτουργικής εξυπηρέτησης της Μαρίνας. Για το συγκεκριμένο σημείο έχει σχεδιαστεί η ανάπτυξη όλων των αναγκαίων κτιριακών υποδομών, μέγιστης δόμησης 4.700 τ.μ. Συγκεκριμένα στον Τομέα 3 προγραμματίζονται τα εξής έργα:

- Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των κτιρίων και της υπόλοιπης χερσαίας ζώνης.

- Αναδιάταξη του εσωτερικού οδικού δικτύου και του συστήματος στάθμευσης της μαρίνας, συμπεριλαμβανομένου υπόγειου χώρου στάθμευσης, συνολικής επιφάνειας 8.000 τ.μ. περίπου.

- Κατασκευή σταθμού καυσίμων και παραλαβής λυμάτων και ελαιωδών καταλοίπων.

- Κατασκευή υπόγειας σύνδεσης, αποκλειστικά για πεζούς και για ελαφρά οχήματα, με το παρακείμενο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα.

Τονίζεται ότι η συνολική δόμηση στη Μαρίνα δεν υπερβαίνει τα 4.800 τ.μ. και ότι προβλέπεται η πλήρης ανακατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και δικτύων για την εξυπηρέτηση των σκαφών τα οποία θα ελλιμενίζονται στη Μαρίνα.

 Η εταιρεία ζήτησε αναβολή από το δικαστήριο, όπου  είχαν προσφύγει οι κάτοικοι κατά της επέκτασης της μαρίνας.  Εκδικαζόταν Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και μεταφέρθηκε τον Φεβρουάριο.

Αφήστε σχόλιο...

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 130 guests και κανένα μέλος