Είνα γεγονός ότι η περιοχή του Δήμου ΒΒΒ δέχεται ένα βομβαρδισμό από ξένα και δικά συμφέροντα που σιγά σιγά αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της περιοχής. Κραυγαλέο παράδειγμα η χερσόνησος του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. (Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών) Β.Β.Β. κοινοποίησε ένα δελτίο Τύπου, που έχει ιδιίτερο ενδιαφέρον για τα έργα και τις ημέρες αυτών που συμβαίνουν στη Χερσόνησο όπου και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του Αστέρα.

Τη Χερσόνησο που πουλήθηκε “για ένα κομμάτι ψωμί” που λέει ο λαός. Όσο ένα διαμέρισμα - περίπου - στη Βουλιαγμένη και έχει ξεκνήσει την κατασκευή 13 πολυτελών κατοικιών πολλών χιλιάδων τ.μ. εκάστη, εξαφανίζοντας αιωνόβια πεύκα και άλλα δέντρα.

Κάτι που θα έπρεπε η δημοτική Αρχή να έχει σημαντικό λόγο, αλλά προτίμησε τα ανταποδοτικά για να αναβαθμίσει (χαλάσει δηλαδή) την πλατεία της Βουλιαγμένης.

Και επειδή τελευταία γίνεται πολύ κουβέντα - και σωστά - για ένα κυπαρίσσι που αποφάσισε ο Δήμος ΒΒΒ να κόψει για να επεκτείνει το γήπεδο, καλώ όλους τους πολίτες να μελετήσουν το παρακάτω δελτίο να δουν πώς η Χερσόνησος του Αστέρα θα καταστεί κρανίου τόπος, μπετόν αρμέ, καλή ώρα όπως το Πανόραμα της Βούλας (το πευκοβριθές δάσος κατά την εγκυκλοπαίδεια Πυρσός).

Γράφει λοιπόν τεκμηριωμένα με πάρα πολλά επισυναπτόμενα έγγραφα που δεν χωρούν αμφισβήτηση η ΡΙ.ΚΙ.Π.


 

Αστέρας Βουλιαγμένης

Υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και εγκλωβισμός των αρχαιοτήτων

Οι εξελίξεις στην χερσόνησο του Μικρού Καβουρίου της Βουλιαγμένης και την σταδιακή μετατροπή της σε κλειστή γειτονιά με πολυτελείς κατοικίες, που ξεκίνησε το 2013 συνεχίζονται. Έχοντας περάσει τρία χρόνια μετά την οριστική έγκριση του σχεδίου που προέβλεπε την πώληση σημαντικού μέρους της χερσονήσου και μακρόχρονη ενοικίαση της πλαζ και της μαρίνας, βρίσκεται σε κομβικό σημείο για την επίτευξη των στόχων των “επενδυτών” και αυτό γιατί:

Η επένδυση προέβλεπε την ανέγερση 13 πολυτελών κατοικιών σε ιδιόκτητα οικόπεδα, με ταυτόχρονη ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της τουριστικής εγκατάστασης, της μαρίνας και της πλαζ. Οι ‘’επενδυτές’’ ανέμεναν ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών και η απόσβεση των αρχικών κεφαλαίων θα προέρχονταν από την πώληση των οικοπέδων και των κατοικιών. Η τουριστική εγκατάσταση θα αποτελούσε μια πιο μακροχρόνια απόδοση και δόθηκε για διαχείριση σε έμπειρη εταιρία, την Four Seasons. Σήμερα τρία χρόνια μετά και ύστερα από έντονες προσπάθειες για την πώληση των κατοικιών και δημοσιεύματα που δημιουργούσαν κλίμα επενδυτικής ευφορίας, μπόρεσαν να πουλήσουν με οριστικά συμβόλαια μόνο δύο πολυτελείς κατοικίες. Η τουριστική εγκατάσταση και η πλάζ παρουσιάζει αναλογικά μηδαμινά έσοδα και σταθερά έξοδα.

[...] Οι δύο κατοικίες, για τις οποίες ήδη εκδόθησαν οι οικοδομικές άδειες, πωλήθηκαν σε δύο Κυπριακές off shores εταιρείες συμφερόντων ενός μεγαλοεπιχειρηματία που προέρχεται από το εφοπλιστικό λόμπι και στην Ελλάδα πληρεξούσιος και εκπρόσωπος τους είναι η ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε., όλες με γραφεία στο ίδιο κτήριο, στο Π. Φάληρο.

Με την πώληση εκδόθησαν νέες οικοδομικές άδειες σε αντικατάσταση των αρχικών στο όνομα των δύο νέων ιδιοκτητών, δηλαδή των Κυπριακών off shores.

Η πρώτη που είναι διπλοκατοικία έχει κατοικήσιμο χώρο - δόμηση 2.227,36 τ.μ. και θα δομηθεί στο ιδιόκτητο οικόπεδο 5747,51 τ.μ. (μεταβιβάστηκε με την 3673/17.7.2020 πράξη της συμβολαιογράφου Αθηνών Ελένης Σπηλιοπούλου Πουλαντζά στην BANGARDER LIMITED GREEK BRANCH Ε.Π.Ε.).

Κόβονται 35 πεύκα και άλλα δέντρα

Για την ανέγερσή της απαιτείται, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια για την ιδιοκτησία Β.1-2 στην περιοχή 49.1-2 για διώροφη διπλοκατοικία, με α/α πράξης 88144/2019, η κοπή πολυετών πεύκων και λοιπών δέντρων και η μεταγενέστερη φύτευση νέων δέντρων, συγκεκριμένα:

Δέντρα πολυετή υφιστάμενα 41 - Δέντρα πολυετή που κόβονται   35 - Δέντρα νέα φυτεύονται 53

Η δεύτερη κατοικία έχει κατοικήσιμο χώρο - δόμηση 1.227,34 τ.μ. και θα δομηθεί στο ιδιόκτητο οικόπεδο 3618,74 τ.μ. (μεταβιβάστηκε με την 3673/17.7.2020 πράξη της συμβολαιογράφου Αθηνών Ελένης Σπηλιοπούλου Πουλαντζά στην CREATICK LIMITED GREEK BRANCH Ε.Π.Ε.).

Κόβονται 81 πεύκα και άλλα δέντρα

Για την ανέγερσή της απαιτείται, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια για την ιδιοκτησία Β.3 στην περιοχή 49.3 για διώροφη κατοικία, με α/α πράξης 88140/2019, η κοπή πολυετών πεύκων και λοιπών δέντρων και η μεταγενέστερη φύτευση νέων δέντρων, συγκεκριμένα:                                                          

Δέντρα πολυετή υφιστάμενα 95 - Δέντρα πολυετή που κόβονται 81 - Δέντρα νέα φυτεύονται 81.

Οι επισημάνσεις της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. σχετικά με την αλλοίωση του φυσικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου Βουλιαγμένης επιβεβαιώνονται όλο και περισσότερο με την   εξέλιξη της εφαρμογής του τελικού Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιου Ακινήτου (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.).

[...] Ήδη οι εκτεταμένες παρεμβάσεις των γιγάντιων μηχανημάτων εκσκαφής πλήγωσαν ανεπανόρθωτα το φυσικό ανάγλυφο και το δασικό πλούτο της πανέμορφης χερσονήσου.

Εντύπωση, αλλά όχι έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η προβλεπόμενη αποδέσμευση του αναδεδειγμένου αρχαιολογικού χώρου του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα από την περιοχή ιδιοκτησίας του Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. βρίσκεται ακόμη σε φάση μελέτης και αναβάλλεται η υλοποίησή της για το μέλλον.

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 754 guests και κανένα μέλος