μία πολύ αρνητική εξέλιξη για τη Βούλα και ιδιαίτερα για την περιοχή.

Έσκασε η είδηση. Γράφαμε στις 25 Ιουλίου στην Εβδόμη, (αρ.φ. 1142/25.7.20) για την απόφαση του Δήμου ΒΒΒ, που έλαβε το Δημοτικό του Συμβούλιο (13.7.20), για «διαδικασία τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Δ.Ε. Βούλας», παρ΄ότι ο τίτλος του 1ου θέματος ήταν: «Λήψη απόφασης για απαλλοτρίωση έκτασης στη Δ.Ε. Βούλας για δημιουργία κοινοχρήστων χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων», που αφορά την περιοχή «Ν. Κάλυμνος» πάνω από την οδό Καλύμνου, πρώην Κόνιαρη και μέχρι χθες Μπενάκειου Μουσείου.

Η έκταση των 71 στρεμμάτων, όπως μάθαμε πρωτίστως απο τον ηλεκτρονικό τύπο αγοραστηκε από δύο μεγάλες εταιρείες του διεθνούς στερεώματος, για ανάπτυξη συγκροτήματος 400 κατοικιών, δημιουργώντας μια κωμόπολη με κοινόχρηστους – για τους ιδιοκτήτες μόνο – χώρους, με κλειστές εισόδους και μπάρες*.

Αυτό θα είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη για τη Βούλα και ιδιαίτερα για την περιοχή.

Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Αντιθέτως είναι αρκετά παλιό, αφού είχε συζητηθεί στο Δ.Σ. του τότε Δήμου Βούλας, με δήμαρχο τον Γ. Μάντεση και αντιδήμαρχο τον σημερινό δήμαρχο Γρ. Κωνσταντελλο (2007). Μάλιστα ήταν - όπως και τώρα - ο εισηγητής του θέματος.

Τότε για διάφορους λόγους δεν προχώρησε η απόφαση του Δ.Σ. και πώς να προχωρήσει που έπρεπε να πληρώσει ο Δήμος, για να τα απαλλοτριώσει 4 προϋπολογισμούς του Δήμου! Βέβαια τότε είχε πολύ περισσότερα αδόμητα οικόπεδα! Δεν προχώρησε όμως ούτε και η πώληση από το Μουσείο Μπενάκη, παρ’ ότι είχε βρει αγοραστές και βρισκόταν πολύ κοντά, αφού την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007, το Μουσείο Μπενάκη προέβη σε πλειοδοτικό διαγωνισμό πώλησης των οκτώ Ο.Τ. (247-252-255-255α-256-259-262-263). Ο διαγωνισμός διενεργήθη (2.10.07) και έγινε αποδεκτή η προσφορά των 101 εκατομμυρίων ευρώ, για το σύνολο της εκτάσεων των 77 στρεμμάτων. Αναμενόταν μέχρι 13/10 η κατακύρωση της πλειοδοσίας, αλλά για κάποιο λόγο δεν προχώρησε. Πιθανον να υπάρχει κάποιος όρος στο κληροδότημα... (αρχειο 7ης undefined—meton—-b.html).

Η απόφαση του 2007

Το Δ.Σ. Βούλας αποφάσισε να επιδιώξει τη μετατροπή οκτώ οικοδομικών τετραγώνων, συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων, σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, για τη δημιουργία πρασίνου, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων κλπ. Επιπροσθέτως αποφασίστηκε η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών. (αρ.απόφ. 176/2007)

Η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ.

Επανήλθε λοιπόν σήμερα, η Δημοτική Αρχή, με το ίδιο περίπου σκεπτικό, όπως ακούστηκε στο Δ.Σ. από την εισήγηση του δημάρχου, όπου σημειώνεται μεταξύ άλλων.

«Βάσει του εγκεκριμένου ΓΠΣ της Βούλας (ΦΕΚ 1276/Δ/1973) η ΠΕ5 (Ν. Κάλυμνος) έχει συνολική έκταση Ε=1.392.233,00τ.μ. Ειδικότερα η περιοχή της ΠΕ5 άνωθεν τη οδού Καλύμνου έχει συνολική έκταση Ε=864.529,00τ.μ.

Στην περιοχή αυτή οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου έχουν συνολικά έκταση 25.173,00τ.μ. Δηλαδή κατά προσέγγιση 3% της συνολικής έκτασης. Οι χαρακτηρισμένοι χώροι σχολείων καταλαμβάνουν έκταση Ε=3.100,00τ.μ. Χαρακτηρισμένοι χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων κοινωφελών χρήσεων (πρόνοια, διοίκηση κλπ.) δεν υφίστανται. Το υπόλοιπο τμήμα της συνολικής έκτασης εξαιρουμένων των χώρων πρασίνου και εκπαίδευσης καταλαμβάνουν οικοδομήσιμα οικόπεδα και οδικό δίκτυο».

Δεν περιλαμβάνει όμως η σημερινή απόφαση του Δήμου, ούτε μείωση του συντελεστή δόμησης, ούτε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για να τα μπλοκάρει, γι’ αυτό και στο ρεπορτάζ 25ης.7.20 (αρ.φ. 1142) εκφράζαμε ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις του Δήμου, τα οποία συνεχίζουμε να εκφράζουμε.

Aννα Μπουζιάνη

* Οι κλειστές πόλεις μέσα στην πόλη είναι ένα αρνητικό παράδειγμα για την κοινωνία των πολιτών. Εχουμε κοντά μας, στην Παλλήνη, το Λόφο Εντισον, που μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες το "δημοσιογραφικό χωριό" κατέληξε σε κλειστή συνοικία, με κοινόχρηστους χώρους (πλατείες κλπ) που δεν μπορεί να επισκεφθεί κανένας κάτοικος, πλην των ιδιοκτητών. Εχει μπάρα και φύλακα στην είσοδο του "χωριού" και δεν σου επιτρέπει να μπεις, ενώ οι ιδιοκτήτες του "χωριου" απολαμβάνουν όλα τα θετικά της πόλης (σχολεία, καθαριότητα κλπ).

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 258 guests και κανένα μέλος