Θα προκύψουν μετά από απολλοτρίωση αδόμητων Ο.Τ.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, άλλοτε ως φάρσα και άλλοτε ως τραγωδία. Και όσον αφορά το Δήμο ΒΒΒ, μάλλον σαν φάρσα εμφανίζεται.

Μιλάμε για την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ΒΒΒ, τη Δευτέρα 13.7.2020, ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διαταξη: «Λήψη απόφασης για απαλλοτρίωση έκτασης στη Δ.Ε. Βούλας για δημιουργία κοινοχρήστων χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων».

Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Αντιθέτως είναι αρκετά παλιό, αφού είχε συζητηθεί στο Δ.Σ. του τότε Δήμου Βούλας, με δήμαρχο τον Γ. Μάντεση και αντιδήμαρχο τον συγγενή του δημάρχου και σημερινό δήμαρχο Γρ. Κωνσταντελλο. Μάλιστα ήταν - όπως και τώρα - ο εισηγητής του θέματος.

Αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ο εκλιπών σήμερα και δήμαρχος Αγγελος Αποστολάτος.

Τότε για διάφορους λόγους δεν προχώρησε η απόφαση του Δ.Σ. και πώς να προχωρήσει που έπρεπε να πληρώσει ο Δήμος, για να τα απαλλοτριώσει 4 προϋπολογισμούς του Δήμου! Βέβαια τότε είχε πολύ περισσότερα αδόμητα οικόπεδα!

Επανέρχεται λοιπόν σήμερα, με το ίδιο σκεπτικό.

Αξίζει όμως να ανατρέξουμε, και το κάνουμε παρακάτω, στο αρχείο της ΕΒΔΟΜΗΣ, η οποία έχει καταγράψει το θέμα (Οκτώβριο/2007).

 

Η εισήγηση του θέματος

 

Βάσει του εγκεκριμένου ΓΠΣ της Βούλας (ΦΕΚ 1276/Δ/1973) η ΠΕ5 (Ν. Κάλυμνος) έχει συνολική έκταση Ε=1.392.233,00τ.μ. Ειδικότερα η περιοχή της ΠΕ5 άνωθεν τη οδού Καλύμνου έχει συνολική έκταση Ε=864.529,00τ.μ.

Στην περιοχή αυτή οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου έχουν συνολικά έκταση 25.173,00τ.μ. Δηλαδή κατά προσέγγιση 3% της συνολικής έκτασης. Οι χαρακτηρισμένοι χώροι σχολείων καταλαμβάνουν έκταση Ε=3.100,00τ.μ. Χαρακτηρισμένοι χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων κοινωφελών χρήσεων (πρόνοια, διοίκηση κλπ.) δεν υφίστανται. Το υπόλοιπο τμήμα της συνολικής έκτασης εξαιρουμένων των χώρων πρασίνου και εκπαίδευσης καταλαμβάνουν οικοδομήσιμα οικόπεδα και οδικό δίκτυο.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι η υφιστάμενη έκταση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων. Σημειωτέον δε ότι οι υφιστάμενοι αυτοί χώροι πρασίνου έχουν σχετικά περιορισμένο εμβαδόν και είναι χωροθετημένοι παραπλεύρως της πολυσύχναστης οδού Καλύμνου, άρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι αναψυχής και περιπάτου, ενώ δεν υφίστανται καθόλου αθλητικές εγκαταστάσεις και γενικά χώροι άθλησης για τους δημότες.

Η συνεχής ανοικοδόμηση της περιοχής και η διαρκής μείωση των αδόμητων χώρων καθιστά πλέον επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και χώρων άθλησης.

 

Μετά από διερεύνηση που διενήργησε η Υπηρεσία Δόμησης, διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στα ελάχιστα εναπομείναντα αδόμητα οικόπεδα που υπάρχουν στην περιοχή αυτή, υπάρχουν αυτά του φερόμενου ιδιοκτήτη «Μουσείο Μπενάκη». Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ακινήτων αυτών είναι ότι είναι όμορα Οικοδομικά Τετράγωνα (Ο.Τ.) του χαρακτηρισμένου σήμερα ως χώρου σχολείου, αποτελούν μεγάλες συνεχόμενες εδαφικές εκτάσεις και ενδείκνυνται για αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους πρασίνου και περιπάτου.

Από τους αδόμητους αυτούς χώρους η Υπηρεσία προτείνει ότι οι εκτάσεις που περιλαμβάνουν τα Ο.Τ. 262, 263, 252 θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της περιοχής ως προς τους απαιτούμενους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, ενώ οι αδόμητες εκτάσεις που περιλαμβάνουν τα Ο.Τ. 255, 255Α και 259, λόγω θέσης, έκτασης και προσβασιμότητας, θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της περιοχής ως προς τους απαιτούμενους χώρους άθλησης με την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Όπως ελέχθη έχουν δημιουργηθεί ειδικοί κωδικοί στον προϋπολογισμό του Δήμου για την απόφαση αυτή (υπ’ αριθμ. 187/2020).

 

Κλείνοντας την εισήγηση ο δήμαρχος πρότεινε τη λήψη απόφασης για την κίνηση της διαδικασίας τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Δ.Ε. Βούλας με τον χαρακτηρισμό των Ο.Τ. 262, 263, 247, 252 ως Κ.Χ. - πράσινο και των Ο.Τ. 255, 255Α, και 259 ως χώρων για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Δύσκολη δαπάνη για το Δήμο, όχι όμως ακατόρθωτη”

 Για άλλη μια φορά βέβαια προκύπτει το καυτό θέμα του κόστους απαλλοτρίωσης που έθεσε η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Δημ. Δαβάκη., ο οποίος έθεσε κάποια ερωτηματικά, αφού όπως είπε τα συζήτησε με το δήμαρχο, όταν τους κάλεσε λιγο πριν τη συνεδρίαση.

σ.σ. Αρα επιδίωκε ομόφωνη απόφαση!

Αφού ο Δ. Δαβάκης τόνισε: «Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι έχουν γίνει πολλά λάθη κατά το παρελθόν, με τις διοικήσεις του Δήμου και με πολλές προεκτάσεις», κατεθεσε ερωτήσεις, όπως:

Ποια είναι η δυνητική αξία;

Είναι δυνατόν ένας ΟΤΑ του εύρους του δικού μας να προχωρήσει σε μια μερική απολλοτρίωση; Το αποκλείω.

...και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να τεθεί ζήτημα μεταβολής δόμησης και ύψους;

Και ποια είναι η θέση του Μπενακείου.

Αφού δήλωσε ότι Εμείς είμαστε υπέρμαχοι των ελεύθερων χώρων πρασίνου και χώρων άθλησης, όταν όμως υπάρχει ρεαλιστική βάση.

 

Στη συνέχεια ο Θ. Ματόπουλος, αφου επεσήμανε ότι η παράταξή του είναι υπέρ των ελεύθερων χώρων και υπέρ του πρασίνου, δήλωσε ως καλύτερη πρόταση τα εκτός σχεδίου πάνω απο τη Λεωφ Βουλιαγμένης (οδός Βουτυρά & Δερβενακίων) που το έχουν και στο πρόγραμμά τους. (πρόταση, που είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων της Βούλας τρεις δεκαετίες τουλάχιστον). Είναι ένα εγχείρημα ιδιαίτερα κοστοβόρο για το Δήμο, δήλωσε

Καταψήφισε δε την πρόταση με το σκεπτικό ότι «δεν αποτυπώνει τις ανάγκες του Δήμου».

Ο Δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος απάντησε όσον αφορά το κόστος ότι η σημερινή τιμή είναι 745 το τ.μ., που στο σύνολο ανέρχεται στα 52 εκατομ. €. Έχουμε πηγές χρηματοδότησης οι οποίες έχουν να κάνουν με 3 πράγματα.

1ον. το ταμείο το δικό μας που είναι πέραν των 2.200 εκατ. ευρώ τα οποία εχουν να κάνουν με αυτό το σκοπό. Τα πήρες για γη πρέπει να τα κάνεις γη.

2. Το πράσινο ταμείο, να χρηματοδοτηθούμε μέχρι ένα μέρος και το πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης, όπου μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε σε επίπεδο 15% , οχι μόνο για τη γη, αλλά π.χ. και για μια αθλητική εγκατάσταση αν είναι κοινοφελής.

Και υπάρχει ένα τρίτο σοβαρό όπου μπορούμε να εξασφαλίσουμε αρκετά σοβαρα ποσά, τα οποία έχουν να κάνουν με χρηματοδότηση (= δάνειο) χαμηλού επιτοκίου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

Ετσι μπορούμε να επιλέξουμε μερικά από τα 7-8 Ο.Τ. και να προχωρήσουμε στην απολλτρίωση, και ώστε στο τέλος της ημέρας, εάν υπάρξει πρόβλημα είτε οικονομικό είτε νομικό, η απόφασή μας να καταστεί ανενεργή ή να ανακληθεί.

Ο φερόμενος ιδιοκτήτης, το Μουσείο Μπενάκη, επιθυμεί αυτή τη συναλλαγή. Δεν έχουμε αντιπαράθεση.

 

Ο Σωτ. Ελευθερίου, παλιός αυτοδιοικητικός, πρότεινε τη μείωση του συντελεστή δόμησης, γιατί με την απαλλοτρίωση δεν κάνουμε τίποτα, όπως δεν κάναμε στη Βουλιαγμένη, με τα οικόπεδα της εκκλησίας.

Φυσικά μιλάμε για ένα ακόμη μεγαλεπίβολο σχέδιο, με χρονικό ορίζοντα minimum 10 χρόνια, αν υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με απολύτως αμφίβολη την εξέλιξη. Εμείς είμαστε υπέρμαχοι των ελεύθερων χώρων πρασίνου και χώρων άθλησης, όταν όμως υπάρχει ρεαλιστική βάση.

 

Το θέμα πέρασε κατα πλειοψηφία, με την παράταξη του Δαβάκη να ψηφίζει “λευκό” και τη ΡΙΚΙΠ (Ματόπουλος, Βελλή) όχι.

 

ΑΝΑΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

ARXEIO ΕΒΔΟΜΗΣ: 14 Οκτωβρίου 2007: Αντιγράφουμε:

undefined

46.200 τ.μ. MΠETON στη Θέα Bούλας”

Μετά από πολύωρη διαδικασία και ανταλλαγή απόψεων εποικοδομητικών, χωρίς να λείπουν οι προσωπικές αιχμές και αντεγγλίσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Βούλας οδηγήθηκε στο «και πέντε», την περασμένη Δευτέρα (8/10.2007) σε ομόφωνη απόφαση σχετικά με την περιοχή πρώην Κόνιαρη, την οποία ο εκλιπών είχε κληροδοτήσει στο ίδρυμα «Μουσείο Μπενάκη».

Το Δ.Σ. Βούλας αποφάσισε να επιδιώξει τη μετατροπή οκτώ οικοδομικών τετραγώνων, συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων, σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, για τη δημιουργία πρασίνου, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων κλπ.

Επιπροσθέτως αποφασίστηκε η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών. (αρ.απόφ. 176/2007)

Η απόφαση θεωρείται ότι ελήφθη στο «και πέντε» δεδομένου ότι την προπερασμένη Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, το Μουσείο Μπενάκη προέβη σε πλειοδοτικό διαγωνισμό πώλησης των παραπάνω οκτώ Ο.Τ. (247-252-255-255α-256-259-262-263).

Ο διαγωνισμός διενεργήθη και έγινε αποδεκτή η προσφορά των 101 εκατομμυρίων ευρώ, για το σύνολο της εκτάσεων των 77 στρεμμάτων. Αναμένεται μέχρι σήμερα 13/10 η κατακύρωση της πλειοδοσίας.

Εν τω μεταξύ, την 1η Οκτωβρίου (2.10 έγινε η δημοπρασία), ο δήμαρχος Γ. Μάντεσης, είχε στείλει προς το «Μουσείο Μπενάκη» εξώδικο έγγραφο με το οποίο ζητούσε να ενημερώσει σχετικώς το ίδρυμα τους ενδιαφερόμενους, για την αγορά της εκτάσεως, περί των προθέσεων του Δήμου. Το ίδρυμα απέρριψε τη σχετική ειδοποίηση του Δήμου.

 

Σύντομο Ιστορικό του «φιλέτου του Σαρωνικού»

 

Εισήγηση του θέματος έκανε ο Αντιδήμαρχος Γρηγ. Κωνσταντέλος ο οποίος αναφέρθηκε και στο ιστορικό της έκτασης από το 1964 (3 Ιουνίου) όταν ο Συνεταιρισμός «Νέα Κάλυμνος» κατέθεσε αίτηση ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλης.

Νωρίτερα, να προσθέσουμε εμείς, είχε προηγηθεί ψήφιση Νόμου στη Βουλή, το 1952, για να ικανοποιήσει πάγιο αίτημα – μετά τον πόλεμο – του ΣΑΑΚ Βούλας να του επιτραπεί η πώληση του δάσους που τους είχε παραχωρηθεί από το κράτος «για τη συλλογή ρητίνης και κτηνοβοσκή», σε ιδιώτες. Βρέθηκε η φόρμουλα να επιτραπεί η πώληση σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς δωδεκανησίων, προκειμένου ν’ αποφευχθεί και η πλέον ισχνή, εκείνη την εποχή, αντίδραση, λόγω της συναισθηματικής φόρτισης; μιας και μόλις προ τεσσάρων ετών είχαν ενωθεί τα Δωδεκάνησα με την Ελλάδα. Έτσι προέκυψαν τα «Καλύμνικα». Κόστος αγοράς 4-5 βασικοί μισθοί, αρχικά, το στρέμμα. Μέσα σε 10-12 χρόνια δεκαπλασιάστηκε η αξία τους.

Το Δεκέμβριο του 1965, η παραπάνω περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης και πωλήθηκε ολοκληρη σε τέσσερις ιδιώτες. Από αυτούς την αγόρασε μετέπειτα, το 1977, ο Γ. Κόνιαρης.

Το 1988 απεβίωσε ο Γ. Κόνιαρης και την περιοχή την κληροδότησε στο «Iδρυμα Μπενάκη» και όχι στο Δήμο Βούλας, ώστε να ωφεληθούν και οι πελάτες του, που είχαν αγοράσει απ’ αυτόν τα οικόπεδά τους. Σπίτια – Βίλες, χωρίς κοινόχρηστους χώρους, πράσινο, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κλπ., όπως θα έπρεπε.

Ευθύνη μεγάλη βεβαίως έχουν κι όσοι ενέταξαν την περιοχή στο σχέδιο χωρίς να προβλέπονται οι αναγκαίοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.

Όσοι «έφαγαν» απ’ αυτό το χώμα καθ’ οιονδήποτε τρόπο, δεν άφησαν ούτε ψίχουλα σ’ αυτόν τον τόπο, ούτε όταν τους έφαγε κι αυτούς το χώμα.

 

Η πρόταση Άγγελου Αποστολάτου

 

Αντίθετη και πιο ρεαλιστική πρόταση, είχε κατά την άποψή μας, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Άγγελος Αποστολάτος. Με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση, ο Δήμος αδυνατεί και δανειοληπτικά να καταβάλλει ένα τέτοιο «μυθικό» ποσόν – κοντά τέσσερις ετήσιους προϋπολογισμούς – που αντικατοπτρίζουν τα 101 εκατομμύρια ευρώ, πρότεινε να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης της περιοχής στο 20% ώστε αυτή ν’ ανασάνει οικοδομικά και πληθυσμιακά κατά το 1/3 περίπου, πράγμα που θα είχε σαν επακόλουθο να λειτουργήσει και αποτρεπτικά, πιθανόν, για τους αγοραστές. Δεν έγινε όμως η πρόταση αποδεκτή από την πλειοψηφία του Δ.Σ.

 

Ποιο πράσινο;;

 

Κατόπιν όλων αυτών γεννάται το ερώτημα, πώς το Μουσείο Μπενάκη δεν προχώρησε τότε στην πώληση, αφού και τότε και τώρα ομιλούν για τα ίδια Ο.Τ.;

Μήπως υπάρχουν κάποιοι όροι στην δωρεά που δημιουργούν κωλύματα;;

Παρατήτηση: Ενώ όλοι μίλησαν για πράσινο, στον τίτλο του θέματος δεν μιλάει πουθενά για πράσινο, αλλά για "κοινόχρηστους χώρους.

Στο πράσινο δεν λέει κανείς όχι, αλλά εδώ πριν προχωρήσει σε αλλαγές ρυμοτομικού δεν θα πρέπει ο πολίτης να γνωρίζει; Και βέβαια τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Τι είδους θα είναι και ποιας κλίμακας;

Και η άλλη απορία μας. Γιατί δεν κάνουν τα όμορα Ο.Τ. με τη λεωφόρο Καλύμνου, που είναι και σήμερα κοινόχρηστα και θέλουμε να τα πάμε βαθιά στη συνοικία;;

Και επειδή γνωρίζουμε την τακτική του Δημάρχου, οφείλουμε να βάλουμε πάρα πολλά ερωτηματικά στις “καλές προθέσεις” του.

Παράδειγμα: παρέλαβε το δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κ. Μπαγλατζής στη Βάρη και το μετέτρεψε σε Αθλητικό κέντρο για διεθνείς αγώνες και επαγγελματικούς (Γ1). Αυτό επιβαρύνει ιδιαίτερα την περιοχή, με αλλοίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Αννα Μπουζιάνη

 

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 490 guests και κανένα μέλος