Tί λέει η ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ μετά τις αντιδρασεις και την ομοφωνη αποφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαρκοπούλου, να μη δεχθει τα λύματα του Δήμου Σαρωνικού στο ΚΕΛ της Χαμολιας στο Μαρκόπουλο, δίνει απαντησεις «για την ορθή ενημέρωση των πολιτών του Δήμου και προς αποκατάσταση της πραγματικότητας», όπως σημειώνει και δημοσιεύουμε παρακάτω.

Το Μαρκόπουλο που έχει υλοποιήσει ήδη δύο πετυχημένες εκδηλώσεις για το θέμα απαντά στην ΕΥΔΑΠ με σκληρή γλώσσα θα λέγαμε, αλλά δικαιολογημένη. Ο πολίτης από την κακή συμπεριφορά ενός αναξιόπιστου κράτους είναι λογικό να είναι καχύποπτος. Γι αυτό, η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ είναι εκείνη που θα κρίνει την εξέλιξη. Ολη την αλήθεια και την πραγματική εικόνα του έργου.

Δημοσιεύουμε παρακάτω και τις δύο θέσεις.

Σχετικά με το χρονικό της απόφασης:

- Η ΕΥΔΑΠ, ως όφειλε, έπρεπε να προχωρήσει στο σχεδιασμό για την εξεύρεση λύσης ενός χρόνιου προβλήματος για τη διαχείριση των λυμάτων της παράκτιας ζώνης των Δήμων Κρωπίας και Σαρωνικού.

- Αποτελεί βασική επιλογή για την ΕΥΔΑΠ η διαφύλαξη του Δημόσιου Συμφέροντος προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Η αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων αποτελεί πρώτο μέλημα και βασική προϋπόθεση για την βέλτιστη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων, προς όφελος όλων.

- Για την εξεύρεση της πιο ενδεδειγμένης λύσης για την αποχέτευση των περιοχών της Νότιας Ακτής Σαρωνικού, η ΕΥΔΑΠ ανέθεσε σε εξειδικευμένη εταιρεία την εκπόνηση μελέτης, η οποία εξέτασε εννέα (9) διαφορετικές λύσεις με κριτήρια όχι μόνο τεχνικά και οικονομικά, αλλά και χωροταξικά, οικιστικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικής αποδοχής.

- Ο σχεδιασμός για τη μεταφορά των λυμάτων του παράκτιου μετώπου των Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας, προέκυψε τόσο από τα αποτελέσματα πολυκριτηριακής μελέτης την ανάλυση των κοινωνικών επιπτώσεων (social analysis & social impact) και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Ιδιαίτερη βαρύνουσα θέση έλαβε η από 27 Απριλίου 2020 επιστολή των Αγροτών της ευρύτερης περιοχής.

- Η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. για τη μεταφορά των λυμάτων του παράκτιου μετώπου Δήμων Κρωπίας και Σαρωνικού στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου – Παιανίας προέκυψε από την αξιολόγηση όλων των παραπάνω και μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις και συνεννόηση με όλους τους εμπλεκομένους.

Επικοινωνία και ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων από την αρχή

- Η ΕΥΔΑΠ από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με όλους τους εμπλεκομένους φορείς στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου μεταξύ άλλων να κατανοήσει τις ανάγκες και τις ανησυχίες όπως αυτές εκφράστηκαν.

- Η κοινωνική αποδοχή, μεταξύ άλλων, οδήγησε στην επιλογή του ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας. Συγκριτικά, αρκεί να αναφέρουμε ότι το ΚΕΛ Μαρκοπούλου δημιουργεί καλύτερο επίπεδο κόστους -επένδυσης και συντήρησης-λειτουργίας (CAPEX και OPEX).

- Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και πριν ακόμα την όποια τελική απόφαση, εστάλη επίσημη πρόσκληση σε διάλογο προς τους 4 εμπλεκόμενους Δήμους, την οποία τελικά μόνο ο Δήμος Μαρκοπούλου απέρριψε, προχωρώντας εν συνεχεία σε καταδικαστική απόφαση και σε κινητοποιήσεις.

- Ακόμα και σήμερα, μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες και την από 26 Ιουνίου σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπάρχει επίσημη ανοικτή πρόσκληση προς το Δήμο Μαρκοπούλου για διάλογο και συνεργασία, με γνώμονα το κοινό συμφέρον, απαλλαγμένο από λαϊκίστικες τακτικές.

- Η ΕΥΔΑΠ, συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες Αρχές (Περιφέρεια, Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Περιβάλλοντος και άλλους φορείς,) έχει ήδη ενημερώσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ενώ θα συνεχίσει να ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο.

Το Έργο και τα Οφέλη:

Με αίσθημα ευθύνης προς τους κατοίκους του Μαρκοπούλου θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε ότι με βάση το νέο σχεδιασμό από την ΕΥΔΑΠ επιτυγχάνεται:

- μείωση πάνω από 30% των ποσοτήτων ανακυκλώμενου νερού στον αγωγό διάθεσης της Χαμολιάς με προοπτική περαιτέρω μείωσης άνω του 65% προς όφελος κυρίως της πρωτογενούς παραγωγής.

- το σύνολο των ποσοτήτων ανακυκλώμενου νερού που θα προκύψει από την παράκτια ζώνη με βάση το σχεδιασμό, θα διοχετεύεται εξ ολοκλήρου, είτε άμεσα είτε έμμεσα, για τις ανάγκες του κάμπου των Μεσογείων. Κατά συνέπεια βασική μας επιδίωξη αποτελεί να μη χάνεται ούτε γραμμάριο από το συγκεκριμένο ανακυκλώμενο νερό προς τον υπάρχοντα αγωγό διάθεσης στη Χαμολιά.

- Το ανακυκλώμενο νερό, όπως προκύπτει με βάση το νέο σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ, είναι βέλτιστο ποιοτικά υπό τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας, δίνοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης προς κάθε ενδιαφερόμενο και προς όφελος κυρίως της πρωτογενούς παραγωγής.

«Το θέμα δεν είναι τεχνικό, αλλά καθαρά πολιτικό»
απαντά ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου στην ΕΥΔΑΠ
 

Αγαπητοί Συμπολίτες,

alagianisΕν μέσω κινητοποιήσεων από πλευράς του Δήμου μας για την σκανδαλώδη απόφαση της ΕΥΔΑΠ να μεταφέρει τα λύματα του Δήμου Σαρωνικού στο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας με απόληξη τη δική μας Χαμολιά, η ίδια η ΕΥΔΑΠ μας έκανε ένα ανέλπιστο δώρο. Μία ενημερωτική ανακοίνωση επί του θέματος που τα προκλητικά ψεύδη και οι ανακρίβειες που αναφέρει, αποδεικνύουν απόλυτα την οργανωμένη επίθεση που δεχόμαστε αλλά και το δίκαιο του αγώνα και των αντιδράσεών μας.

Μπορούμε με σχετική ευκολία να αντικρούσουμε τα ψεύδη στην ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ ένα προς ένα, όμως πρέπει να επαναλάβουμε ακόμη μία φορά πως το θέμα δεν είναι τεχνικό, αλλά καθαρά πολιτικό, με στόχο να δημιουργηθεί ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων.

Η ΕΥΔΑΠ αναφέρει μεταξύ άλλων για «τη διαφύλαξη του Δημοσίου συμφέροντος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου», τη στιγμή που ο άμεσα εμπλεκόμενος Δήμος Μαρκοπούλου ουδέποτε ενημερώθηκε ή συμφώνησε σε αυτά τα σχέδια. Αντιθέτως όταν αυτά έγιναν γνωστά διαφώνησε κάθετα!

Αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση, «την εκπόνηση μελέτης με εννέα (9) διαφορετικές λύσεις», την ίδια στιγμή που αρνείται πεισματικά να μας γνωστοποιήσει τη μελέτη με τις λύσεις αυτές, όπως επίσης αρνείται να μας γνωστοποιήσει και την τυχόν υπάρχουσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου! Η τελευταία απάντηση της ΕΥΔΑΠ την 03η.07.2020, ήταν «η πρόσκληση για δημιουργία ολιγομελούς μικτής ομάδας ώστε να υπάρξει η δυνατότητα αποδοτικής συνεργασίας σε θέματα που σας απασχολούν»!

Τέλος, η ΕΥΔΑΠ σε μία ύστατη προσπάθεια φτηνής προπαγάνδας, απευθύνεται προς τους Δημότες Μαρκοπούλου και τους ενημερώνει «για το έργο και τα οφέλη του», αναφέροντας την ανακύκλωση του νερού και την επαναχρησιμοποίησή του προς άρδευση των καλλιεργειών. Αποφεύγει βεβαίως τεχνηέντως να αναφέρει πως ούτε αναρτημένη μελέτη υπάρχει γι’ αυτό, αλλά ακόμα και αν υπάρχει και τεκμηριώνει την καταλληλότητα του νερού, δεν χρειάζονται τα λύματα του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού, αλλά υπάρχει συμφερότερη και οικονομικότερη λύση, αποχετεύοντας και συνδέοντας το σύνολο της αποχέτευσης του Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας!

Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι πως σε μία σπάνια και πολύτιμη στιγμή ομοψυχίας και αποφασιστικότητας, Διοίκηση και σύσσωμη Αντιπολίτευση στον Δήμο Μαρκοπούλου στέκονται πλάι-πλάι σχηματίζοντας μία αλυσίδα, με σκοπό να κλείσει τον δρόμο στα σχέδια αυτών που επιθυμούν την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας!

Αυτή η αλυσίδα δεν έχει καμία δύναμη χωρίς τη δική σας συμμετοχή!

Χωρίς τη συμμετοχή ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

Γι’ αυτό και επιχειρούμε με ουσιαστικές και μεθοδευμένες ενημερωτικές κινήσεις (λαϊκή συνέλευση, κινητοποιήσεις ενημέρωσης, ανακοινώσεις, κ.α.) να οπλίσουμε όλους τους συνδημότες και συμπολίτες μας με την απαραίτητη γνώση, ώστε να τους καταστήσουμε ισότιμους κρίκους της αλυσίδας και όχι αμνούς που ακολουθούν τους ποιμένες!

Και να είστε σίγουροι πως άμεσα θα ακολουθήσουν, εκτός από τις επιβεβλημένες νομικές ενέργειες και δραστικές παρεμβάσεις όπου η συμμετοχή όλων μας θα είναι κάτι παραπάνω από καθοριστική!

Αγαπητοί συμπολίτες,

Να είστε σίγουροι πως αυτή η αλυσίδα όχι μόνο θα εμποδίσει τα σχέδια αυτών που λειτουργούν για εμάς χωρίς εμάς, αλλά θα δώσει ένα καλό μάθημα προς κάθε κατεύθυνση, πως οι κάτοικοι του Μαρκοπούλου και του Πόρτο Ράφτη δεν δέχονται να γίνουν αποθήκη λυμάτων καμιάς Υπηρεσίας και κανενός Δήμου, εκτός των ορίων του Δήμου Μαρκοπούλου.

Εμπιστευτείτε μας και ενωθείτε όλοι για τον ιερό και κοινό Αγώνα μας.

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου
Κώστας Αλλαγιάννης
 
Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 196 guests και κανένα μέλος