Την Κυριακή 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 πραγματοποιήσαμε οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα την εκδήλωσή μας με θέμα ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΠΡΕΞΙΖΑΣ.

Η Μπρέξιζα φιλοξενεί το Πολιτιστικό και Αθλητικό μας Πάρκο καθώς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Μάκρης. Το ανατολικό της μέρος αποτελεί αρχαιολογικός χώρος. Επιπλέον έχει μια μοναδική παραλία.

Συναντήθηκαν στο κυλικείο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου Νέας Μάκρης όπου παρουσιάστηκε η μοναδικότητα του χώρου της Μπρέξιζας. Από την αρχαιότητα ήταν μια λίμνη, λιμνοθάλασσα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της μάχης του Μαραθώνα. Σημαντικά μνημεία δημιούργησε εδώ τον 2ο μ.Χ. αιώνα ο Ηρώδης ο Αττικός όπως ένα μοναδικό ιερό αιγυπτιακών θεοτήτων, ένα αρχαίο λουτρό και ένα ενυδρείο. Τα αρχαία που ανακαλύφθηκαν ήδη, είναι επισκέψιμα, ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται. Η περιοχή είναι προστατευμένη αρχαιολογικά (σημαντικό τμήμα της είναι ΑΠΟΛΥΤΗΣ προστασίας) αλλά και ως υγρότοπος Α΄ προτεραιότητας καθώς τροφοδοτείται με πεντακάθαρο και άφθονο νερό όλο το χρόνο από πηγές που αναβλύζουν δίπλα στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Έχουν καταγραφεί 92 είδη πουλιών, τα περισσότερα περαστικά κατά τη μετανάστευση.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στα μνημεία από την αρχαιολόγο Στέλλα Ραφτοπούλου.

Σκοπός της εκδήλωσής μας ήταν να προβληθεί η αξία αλλά και το πρόβλημα της Μπρέξιζας καθώς έχουν αποτεθεί εκεί χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων, μετατρέποντάς την σε χωματερή.

Να ακουστεί η απαίτηση να ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ στην ΑΡΧΙΚΗ της ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με απομάκρυνση ΟΛΩΝ των υλικών, όπως ζητούν φορείς και υπηρεσίες (Αρχαιολογική Υπηρεσία, Συνήγορος του Πολίτη, Δ/νση Περιβάλλοντος Περιφέρειας, ΙΓΜΕ, Τοπικό Συμβούλιο Ν. Μάκρης, 3μελές Εφετείο).

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 224 επισκέπτες και κανένα μέλος