Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων προστασίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά στον Μαραθώνα στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής.

Σημαντική και ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη για τον συντονισμό δράσεων και την διατήρηση του παράλιου πευκοδάσους του εθνικού πάρκου Σχινιά στο Μαραθώνα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, στην έναρξη της αντιπυρρικής περιόδου, είχε επισημάνει και είχε αναδείξει προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την αναγκαιότητα για ένα ουσιαστικό αλλά και άμεσο σχέδιο πρόληψης και προστασίας του Σχινιά, παρά το ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει σχετική αρμοδιότητα στην περιοχή.

Μια πρώτη δράση που πρόκειται να αναληφθεί τις επόμενες ημέρες εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ και το "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ", είναι ένα διήμερο εθελοντικού καθαρισμού του πευκοδάσους και της παραλίας.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινού που είχε αποδέκτες όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κατά τους θερινούς μήνες, μόνο τα Σαββατοκύριακα οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 15.000. Δυστυχώς, όπως αναφέρει, «ένα ποσοστό επισκεπτών δεν τηρούν τους προβλεπόμενους κανόνες για την προστασία του πευκοδάσους ανάβοντας φωτιές για μπάρμπεκιου και αφήνοντας σωρούς σκουπιδιών τα οποία σε συνδυασμό με τη ξερή βλάστηση αποτελούν ωρολογιακές βόμβες πρόκλησης πυρκαγιάς, την ίδια στιγμή που δε λειτουργεί το υφιστάμενο αυτόματο δίκτυο δασοπυρόσβεσης λόγω φθορών από την χρόνια αχρηστία». Να σημειωθεί ότι η κατάσταση γίνεται περισσότερο επικίνδυνη καθώς έχουν καταστραφεί εδώ και χρόνια οι μπάρες με συνέπεια οι λουόμενοι να εισέρχονται με τα οχήματά τους εντός του Εθνικού Πάρκου.

Επίσης, με επιστολή του προς το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σ. Κοκκινάκη, το Γ. Διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και Διευθυντή Δασών Ανατολικής Αττικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Α. Καλπαξίδη, το Διευθυντή Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γ. Παπαγεωργίου και το Δασάρχη Καπανδριτίου Γ. Ζιάζιαρη, ο κ. Αυγερινός ρωτάει τα εξής:

- Ποια προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας έχουν ληφθεί

- Ποιες ενέργειες σχεδιάζονται από τις υπηρεσίες τους εντός το επόμενο χρονικό διάστημα

- Αν θεωρούν ότι υπάρχει ανάγκη συνδρομής από άλλους φορείς για την αποτελεσματικότερη πυροπροστασία της εν λόγω περιοχής

Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε η διήμερη δράση καθαρισμού, προστασίας του πάρκου και ενημέρωσης των επισκεπτών να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιουνίου. Οι σχετικές ενέργειας της Περιφέρειας Αττικής θα πραγματοποιηθούν με την συμβολή του «Όλοι Μαζί Μπορούμε», του ΕΔΣΝΑ, εθελοντικών ομάδων, του ΕΟΑΝ, του Δήμου Μαραθώνα, του ΣΠΑΠ, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, Ομάδων Δασοπροστασίας κ.α.  

Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι είναι ανάγκη να πραγματοποιηθούν και τα κάτωθι:

 

➢ Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά

➢ Έγκαιρη και πλήρη πληροφόρηση των επισκεπτών για τη νομοθεσία και τους περιορισμούς στην περιοχή μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων και ευκρινών πινακίδων

➢ Καθαρισμός και απομάκρυνση της ξερής βλάστησης και των υπολειμμάτων φυτοκομικών εργασιών (σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για περιοχές Natura)

➢ Τοποθέτηση επιπλέον κάδων απορριμμάτων καθώς και η έγκαιρη και συχνή αποκομιδή τους

➢ Έλεγχος, συντήρηση και επιπλέον τοποθέτηση κρουνών πυρόσβεσης

➢ Προληπτικό κλάδεμα δένδρων σε περιοχές που διέρχονται γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

➢ Δράσεις αυξημένης ετοιμότητας λόγω υψηλού δείκτη επικινδυνότητας

➢ Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών

➢ 24ώρη φύλαξη και εποπτεία της περιοχής

➢ Η δημοσιοποίηση και η ενημέρωση των επισκεπτών του σχεδίου οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών εφόσον έχει εκπονηθεί από τους αρμόδιους φορείς.

 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι «όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να τις φέρουν σε πέρας να ζητήσουν τη συνδρομή είτε της Περιφέρειας είτε άλλων Αρχών», ενώ όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός «Είμαστε αποφασισμένοι, πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση, να μην αφήσουμε ένα σπάνιο πευκοδάσος, ένα πανέμορφο οικοσύστημα Natura που μας χάρισε η φύση στην Ανατολική Αττική να αφεθεί στην τύχη του».

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 342 επισκέπτες και κανένα μέλος