Το Ασκληπιείο Νοσοκομείο σε κίνδυνο. Τελικά είναι πάρα πολύ εκείνοι που επωφθαλιούν τις στρεμματικές εκτάσεις που λειτουργεί το Ασκληπιείο Νοσοκομείο Βούλας, χτισμένο και διατηρημένο μέχρι σήμερα, κυρίως, από τις δωρεές των πολιτών, που άφηναν και αφήνουν την περιουσία τους για να προσφέρουν καλύτερη υγεία στο κοινωνικό σύνολο.

Για το Ασκληπιείο Γενικό Νοσοκομείο Βούλας έχουμε γράψει αναρίθμητες φορές, εδώ και τριάντα χρόνια, στην εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ, αλλά και παλιότερα στην «Αδέσμευτη Δημαρχία». Πάντα με καλά λόγια, για τη χρησιμότητά του και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο και πάντα για τη βελτίωσή του, τη διάσωσή του ακόμη και το καλό του, βεβαίως, προς όφελος του συνόλου.

Έχουμε αγωνιστεί και έχουμε συμβάλει αποφασιστικά και δυναμικά, για να μην πάει σε ιδιώτες το ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ, συντασσόμενοι με τους εργαζόμενους και το λαό. Με τα δημοσιεύματα και τις παραινέσεις μας, έχει απασχοληθεί επανειλημμένα το Δημοτικό Συμβούλιο Βούλας (τότε), έχουν γίνει ερωτήσεις στη Βουλή κ.λπ., κ.λπ.

Σήμερα λοιπόν, ανάμεσα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα προέκυψε και η “Εκκλησία της Ελλάδος”, που θυμήθηκε ότι το 1925 η πολιτεία έκανε αναγκαστική απαλλοτρίωση 46 περίπου στρεμμάτων για να χτιστεί ένα Νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος, μια που την εποχή εκείνη θέριζε η φυματίωση.

Μάλιστα προχώρησε σε προσφυγή στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιώς κατά του Ελληνικού Δημοσίου και κατά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, διότι παρήλθε το τρίμονο από τη αίτησή τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς για «να προβούν σε έκδοση βεβαιωτικής πράξης για την επελθούσα αυτοδίκαιη άρση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που κηρύχθηκε υπέρ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το εκδοθέν κατόπιν προτάσεως των τότε Υπουργών Γεωργίας και Υγιεινής, Πρόνοιας και Αντιλήψεως από 20.3.1925 Π.Δ. (ΦΕΚ Α΄73/24.3.1925)».

Ούτε λίγο ούτε πολύ λοιπόν το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου “Εκκλησία της Ελλάδος”, ζητάει ή τα 4 στρέμματα του Ασκληπιείου πίσω ή κάποια εκατομμύρια ευρώ!

Ντροπή και όνειδος!

Οι μπίζνες που ξεκίνησε η “Εκκλησία της Ελλάδος” της άνοιξαν την όρεξη για το φιλέτο που λέγεται Ασκληπιείο Νοσοκομείο Βούλας και βεβαίως όλα τα πράσινα της Βουλιαγμένης, που πιθανότατα ορέγονται κάποιους ...συμβιβασμούς.

 

«Προκλητική διεκδίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος εις βάρος του Ασκληπιείου Βούλας»

Ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με δελτίο τύπου και τίτλο «Προκλητική διεκδίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος εις βάρος του Ασκληπιείου Βούλας», σημειώνει:

«Την ανάκληση της υφιστάμενης από το 1925 απαλλοτρίωσης για τμήμα της έκτασης στην οποία ανεγέρθη, στεγάζεται και λειτουργεί το «Ασκληπιείο» Νοσοκομείο της Βούλας ζητά δικαστικά μετά από 100 χρόνια η διοίκηση του Νομικού Προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την ενέργεια αυτή, η Εκκλησία επί της ουσίας αποκηρύσσει το φιλανθρωπικό της χαρακτήρα και σε συνδυασμό με την προσπάθεια τσιμεντοποίησης των αδόμητων χώρων πρασίνου της Βουλιαγμένης, επιδίδεται πλέον σε βιομηχανία αγοροπωλησίας ακινήτων, (real estate).

Ειδικότερα, η εκκλησία ζητάει την άρση της απαλλοτρίωσης 46 στρεμμάτων, δηλαδή τη μισή έκταση που φιλοξενεί το Ασκληπιείο Νοσοκομείο. Θέλει με δικαστική απόφαση να πάρει πίσω τα 46 στρέμματα για να τα εκποιήσει ή να ζητήσει από το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία της έκτασης και που αν δοθούν θα στερηθούν από τα κονδύλια που διατίθενται για τη δημόσια υγεία.

Θεωρούμε αυτή την πράξη της Εκκλησίας μέγιστη πρόκληση για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα καθώς αν η δικαστική τους επιδίωξη πετύχει ουσιαστικά σηματοδοτεί την οριστική διάλυση του Ασκληπιείου Βούλας αφήνοντας χωρίς Γενικό Νοσοκομείου όλη την Νοτιοανατολική Αττική, μία περιοχή με περισσότερο από 1 εκ. πληθυσμό.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποδοκιμάζει και καταγγέλλει τη συγκεκριμένη επιδίωξη της διοίκησης του του Νομικού Προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος και απαιτεί την άμεση απόσυρση της.

Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνει ότι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα εξαντλήσει κάθε νομική ενέργεια για να αναστρέψει και να ματαιώσει τέτοιου είδους σχεδιασμούς. Πλην όμως η κοινωνική κατακραυγή και η περιφρόνηση τους κόσμου προς τους εμπνευστές και τους υπηρέτες της συγκεκριμένης “πρωτοβουλίας” θα είναι ασφαλώς καθολική, οριστική και μη αναστρέψιμη».

 

Δημόσια η έκταση του Ασκληπιείου

Η έκταση του Ασκληπιείου πουλήθηκε το 1927 από την Ελληνική Αεροπορία (δηλαδή το δημόσιο) στον ΕΕΣ (ΝΠΙΔ) προς 1700 δρχ. το στρέμμα (εγγεγραμμένο στο Υποθηκοφυλακείο Κορωπίου). Την ίδια ακριβώς περίοδο είχε συμβόλαιο φίλος μου που είχε αγοράσει (ο πατέρας του) ένα στρέμμα με 20.000 δραχμές, ακριβώς δίπλα από το Ασκληπιείο. Δηλαδή η τιμή ήταν καθαρώς συμβολική, γιατί το δημόσιο δεν μπορεί να χαρίσει τίποτα και σε κανέναν ιδιώτη.

Και βέβαια ο ΕΕΣ τότε δεν εθεωρείτο ιδιώτης, αλλά ήταν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ήταν κάτι σαν το σημερινό Εθνικό Σύστημα Υγείας, με εθελόντριες νοσοκόμες και γιατρούς που έπαιρναν το μισό μισθό ως συνεισφορά στο νοσοκομείο!

Γι’ αυτό, πρέπει να ξεσηκωθεί το σύμπαν γι’ αυτή την απαίτηση της εκκλησίας; Το Νοσοκομείο Ασκληπιείο δίνει ζωή στο μισό λεκανοπέδιο της Αττικής. Μην ξεχνάμε ότι καλύπτει όλη την Νοτιοδυτική Αττική και όλες τις Κυκλάδες.

 

Ποίος "ρξατο χειρν δίκων";

Αλλά, παρ’ ότι θα φανούμε κακοί, πρέπει να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος του Δήμου ΒΒΒ, πρώτος "ἤρξατο χειρῶν ἀδίκων", με την απαίτησή του να πάρει 5 στρέμματα από το Ασκληπιείο ως ανταποδοτικά.

Γι’ αυτό άλλωστε και υπήρχε το πανό στο μαντρότοιχο του Νοσοκομείου “Δήμαρχε κάτω τα χέρια από το Ασκληπιείο”, για το οποίο μάλιστα ο δήμαρχο δήλωνε “υπερήφανος”.

Ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ανέφερε πολλάκις στα Δημοτικά Συμβούλιο ότι η περιοχή είναι εντός σχεδίου και ο Δήμος βρίσκεται «στην τελική φάση διαπραγμάτευσης με τον ιδιοκτήτη Ερυθρό Σταυρό, βεβαιωμένης απαίτησης του Δήμου για ένα κομμάτι 5 στρεμμάτων, τα οποία συζητάμε να μας παραχωρηθούν κατά τρόπο που να βολεύει και τις δύο πλευρές».

Και βέβαια δεν έχασε την ευκαιρία η Εκκλησία να το υπομνήσει σημειώνοντας ότι προκαλεί απορία γιατί στην καταγγελτική ανακοίνωση του δήμου δεν γίνεται καμία αναφορά για τη δική του διεκδίκηση, έκτασης 5 στρεμμάτων, από το ακίνητο του Ασκληπιείου Βούλας!!

Οι καιροί είναι πολύ πονηροί και πρέπει να είμαστε ψιλιασμένοι. Εδώ πρέπει να κληθούν άπαντες οι Σύλλογοι και οι κομματικές οργανώσεις να πάρουν θέση και να ξεκινήσει ένα κίνημα αντίστασης στην διάλυση του δημόσιου νοσοκομείου του Ασκληπιείου.

Αννα Μπουζιάνη


Διαβάστε σχετικά: O  Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού και ΒΒΒ απαντά σε δημοσιεύματα

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 164 guests και κανένα μέλος