φράγματα και ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνη Υλίκη γεωτρήσεις Πάρνηθας
Tην αντίθεσή τους εκφράζουν οι ΔΑΚΕ της ΕΥΔΑΠ και ο Σύλλογος Επιστημονικού προσωπικού της ΕΥΔΑΠ
Σάλο έχει ξεσηκώσει η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων που τροφοδοτούν την Αττική: φράγματα και ταμιευτήρες λίμνη Μαραθώνα και Υλίκη, με τρεις διαγωνισμούς που προγραμμάτισε, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς ανοιχτή διαδικασία, την εκχώρηση με ΣΔΙΤ του 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας!
Είναι αδιανόητο, στο μυαλό μας, ότι εκχωρούμε ένα αναντικατάστατο και αναγκαίο για τη ζωή, φυσικό αγαθό σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση του νερού, σε συνέχεια όλων των δημοσίων αγαθών της χώρας, η επικοινωνία, οι μεταφορές, η ενέργεια και τώρα το νερό. Απογυμνώθηκε η χώρα και οι πολίτες της.
Νερό σημαίνει πόλεμος!
Όμως, νερό σημαίνει πόλεμος. Τη φτώχεια μπορείς να την αντέξεις τη δίψα δεν μπορείς. Και όπου επιχειρήθηκε και έδωσαν το νερό σε ιδιώτες το πήραν πίσω. Ηδη υπάρχει η 1906/2014 απόφαση του (Συμβουλίου της Επικρατείας) ΣτΕ που κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ ΑΕ!!!
Aλλά ας δούμε τι λένε ο Σύλλογος Επιστημονικού προσωπικού της ΕΥΔΑΠ και η ΔΑΚΕ (Ν.Δ.) ΕΥΔΑΠ για το θέμα.
ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ:
Τον επαίσχυντο νόμο 4412/16 του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει η κυβέρνηση
Την ομαλή και αδιάλειπτη υδροδότηση της Πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής την ώρα που γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ, διαταράσσει, προβληματίζοντάς μας, η Δ/νση Έργων Ύδρευσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τα υπ’ αρίθμ. οικ. 546 και οικ. 547/19.5.2020 αιτήματά της (Δ18), με τα οποία ζητά να γίνουν συνάψεις συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών Νομικού Συμβούλου, Τεχνικού Συμβούλου και Χρηματοοικονομικού Συμβούλου για το έργο «Διαχείριση – Λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας» .
Αυτό, εάν τελικά ολοκληρωθεί, οδηγεί τουλάχιστον σε αβεβαιότητα και αγωνία για την ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του νερού προς τους καταναλωτές, καθώς και για το εργασιακό μέλλον των 250 συναδέλφων μας και των οικογενειών τους, που επί σειρά ετών εργάζονται και προσφέρουν στην αδιάλειπτη λειτουργία του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας.
Η υδροδότηση και αποχέτευση της Αθήνας και του λεκανοπέδιου της Αττικής δεν σταμάτησε ποτέ. Δεν σταμάτησε στις περιόδους λειψυδρίας, θραύσης του καναλιού (2011), κ.ά. Δεν σταμάτησε ακόμη και στην πρωτόγνωρη για τον αιώνα μας πανδημία του κορονοϊού σε βαθμό να γίνει μνεία στον Τύπο για την άοκνη προσφορά των εργαζομένων μας, εντεύθεν την με αυταπάρνηση επιδεικνυόμενη αποτελεσματικότητά τους και σε αυτό το συγκεκριμένο πεδίο.
Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της καταστροφικής της πολιτικής για τη Χώρα, νομοθέτησε και ψήφισε τον επαίσχυντο νόμο 4412/16 για την παραχώρηση ύδατος, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, τον οποίο και επικαλείται για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αθήνας η συγκεκριμένη Δ/νση του Υπουργείου Υποδομών.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.ΥΔ.Α.Π
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
...πριν προλάβουμε να επανέλθουμε στη κανονικότητα ως εταιρεία, η Κυβέρνηση υλοποιεί μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, με την σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας (φράγματα και ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνη Υλίκη γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία μεταφοράς 400χμ,αντλιοστάσια).
Το αρμόδιο Υπουργείο προγραμμάτισε αιφνιδιαστικά τρείς διαγωνισμούς για τη παροχή υπηρεσιών νομικού, χρηματοοικονομικού και τεχνικού συμβούλου με σκοπό τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ της Αθήνας μέσω Σ.Δ.Ι.Τ (Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα).
Η κίνηση παραχώρησης κρίσιμων υποδομών του κύκλου του νερού (βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του ΚΕΛ Ψυττάλειας) πραγματοποιείται, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της ΕΥΔΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο για την τιμή του ακατέργαστου νερού και την ανανέωση της τωρινής σύμβασης με σκοπό τη διατήρηση, από πλευράς ΕΥΔΑΠ, του αποκλειστικού δικαιώματος λειτουργίας και συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος.
...οι εργολάβοι – ιδιώτες δεν έχουν την τεχνογνωσία των στελεχών της ΕΥΔΑΠ και δεν μπορούν να την εγγυηθούν, και αφετέρου στην οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας καθώς τεράστια κεφάλαια από την ΕΥΔΑΠ θα κατευθυνθούν στους ιδιώτες – εργολάβους.
Καλούμε την Διοίκηση να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες με το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να σταματήσουν αυτές οι μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης στο κύκλο του νερού και να συνεχίσει η ΕΥΔΑΠ να συντηρεί και να λειτουργεί το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα, όπως κάνει ήδη πάρα πολλά χρόνια με επιτυχία.
.......
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κυρίτσης Σπύρος Κοτσαλή Ευδοξία