Είκοσι τρία χρόνια που εκδίδουμε την εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ, έχουμε γεμίσει εκατοντάδες σελίδες με το θέμα της διοχέτευσης των λυμάτων στα Μεσόγεια.

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ έγινε πριν από 6 περίπου χρόνια με τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, που κατάφερε και έπεισε τους Δήμους ακυρώνοντας όλες τις προσφυγές, προκειμένου να διευρυνθεί το ΚΕΛ Χαμολιάς στο Μαρκόπουλο και να δεχτεί τα λύματα των Δήμων Κρωπίας και Παιανίας.

Επί περιφερειάρχου Ρένας Δούρου έλυσε το πρόβλημά του, ο Δήμος Παλλήνης με σύνδεση στην Ψυττάλεια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ μπήκαν σε πορεία λύσης και τα λύματα του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος στο πλατύ χωράφι. Ουσιαστικά από την Ανατ. Αττική παραμένει χωρίς συνδέσεις και χωρίς αποδέκτη, το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Σαρωνικού.

Οι διάφορες συζητήσεις που γίνονται και οι επαφές για σύνδεσή του στο ΚΕΛ Χαμολιάς, φαίνεται να “χλωμιάζει”, αφού ο Δήμος Μαρκοπούλου με ομόρφωνη απόφασή του απέρριψε την πρόταση.

Παράλληλα έχει απεντάξει το έργο για σύνδεσή του με την Ψυττάλεια, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, παρά το ότι είχε εγκριθεί και κονδύλι από τον τότε υπουργό Μ. Βορίδη, ύψους 79 εκατομμυρίων ευρώ.

Μοιάζει να είχε δίκηο ο προηγούμενος Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, που προωθούσε την επίλυση μέσα στα διοικητικά του όρια, κάτι που προσπάθησε και προσπαθεί να αποφύγει ο νυν δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου.

Ομως θα παρουσιάσουμε ένα μεγάλο μέρος τον διαλόγων του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρκοπούλου, και σαν ιστορία, αλλά κυρίως ως “μάθημα” προς άλλους αυτοδιοικητικούς, για να δούνε πώς πρέπει να λειτουργεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο.

Σεβασμός στον πολίτη και στις παρατάξεις μειoψηφίας

Tο θέμα της συνεδρίασης (27.5.20) αφορούσε ένα και μοναδικό θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης, σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παιανίας, που αφορά την μεταφορά των ακαθάρτων του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού, στο ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας, με τελικό αποδέκτη την περιοχή Χαμολιάς του Δήμου Μαρκοπούλου».

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, η πρόεδρος Καλή Μαντάλα, κήρυξε τη συνεδρίαση, η οποία ήταν χωρίς ακροατήριο (με ζωντανή μετάδοση) λόγω covid-19, με παρόντες 20 εκ των 27 συμβούλων.

Στη συνέχεια ανάγνωσε επιστολικά κείμενα παρατάξων της μειοψοφίας, «Λαϊκής Συσπείρωσης» και «Παρέμβασης» σχετικά βέβαια με το υπό συζήτηση θέμα.

Ο δήμαρχος Κώστας Αλλαγιάννης εισηγήθηκε με ένα ιστορικό απ΄ το οποίο παρουσιάζουμε αποσπάσματα.

«...Η Διοίκηση από την πρώτη στιγμή, έχει δεσμευθεί για πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση και είναι πάντα δεκτική σε ανοικτές διαδικασίες.

- Δεσμευόμαστε ότι μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες θα γίνει μια ανοικτή λαϊκή συνέλευση, για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, είτε στο «ΑΡΤΕΜΙΣ» είτε στο ανοικτό θέατρο της Σάρας.

– Το θέμα που καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε είναι παλαιό. Δεν είναι σημερινό. Και είναι θέμα καθαρά πολιτικό και όχι τεχνικό. Ανακινείται τώρα, γιατί αφενός με πρέπει να δοθεί μια λύση για την αποχέτευση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού και Κορωπίου και αφετέρου γιατί σταματά η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ έργων που αφορούν κατασκευή και λειτουργία ΚΕΛ. Μετά θα επιβάλλονται πρόστιμα στους δήμους που δεν αποχετεύονται.

- Είναι ένα πρόβλημα, στο οποίο καλούμαστε να πάρουμε θέση γιατί αφορά τον δικό μας αποδέκτη, ο οποίος βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, αφού εκβάλλει στην θάλασσα της Χαμολιάς και θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά με επιπλέον φορτίο, την ήδη επιβαρυμένη θάλασσα της Χαμολιάς.

- Είναι ένα πρόβλημα, που αφορά όλους μας, σε οποιαδήποτε θέση κι αν βρισκόμαστε. Είναι ένα πρόβλημα στο οποίο δεν χωρά λαϊκισμός και δημαγωγία. Δεν κάνουμε εδώ πλειοδοσία «πατριωτισμού» και δεν είναι αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Η διοίκηση επέλεξε να κρατήσει μια υπεύθυνη και σοβαρή στάση. Και είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντα του Δήμου Μαρκοπούλου και κατ’ επέκταση των συμπολιτών μας με όποιο κόστος. Θα θέλαμε μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης να λάβουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι σε ένα σχεδιασμό που δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση στην θάλασσά μας.

Μια μικρή ιστορική αναδρομή

- Από το 2012 συζητείται για το πού θα πάνε τα λύματα του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού και του Δήμου Κορωπίου. Αφορά τις περιοχές Π.Φώκαια – Ανάβυσσος – Σαρωνίδα – Λαγονήσι – Άγιο Δημήτριο και Αγία Μαρίνα. Η περιοχή Κίτσι του Δήμου Κορωπίου, ήδη αποχετεύεται στην Ψυτάλλεια.

- Αρχικά για την αποχέτευση του παραλιακού μετώπου, είχε επιλεγεί η περιοχή ΓΕΡΑΚΙΝΑ της Π.Φώκαιας, όπου ήδη υπάρχουν εγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες από το ΣτΕ, αλλά υπάρχει αντίδραση κατοίκων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και η απόφαση ακόμη δεν έχει εκδοθεί!

- Ύστερα προτάθηκε η Ψυτάλλεια με την σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔΑΠ. Μάλιστα ο τότε υπουργός Μ. Βορίδης εκταμίευσε 79.000.000€ για να ξεκινήσει άμεσα το έργο. Λόγω ενός αντλιοστασίου που θα γινόταν στο κέντρο – κεντρική πλατεία Σαρωνίδας, υπήρχε αντίδραση των κατοίκων και η λύση αυτή εγκαταλείφθηκε.

H Δούρου το απένταξε το 2018!

Σημειωτέον ότι το 2018 η Περιφέρεια Αττικής Ρ. Δούρου, απένταξε το έργο αποχέτευσης για την Ψυτάλλεια και ενέταξε την Παλλήνη και τον Βαρνάβα.

- Μετά προτάθηκε ο Δήμος Λαυρεωτικής, ο οποίος γειτνιάζει με τις περιοχές και λειτουργεί με το 40% της δυναμικότητας του ΚΕΛ. Εξ όσων γνωρίζω δέχεται να πάρει τα λύματα των όμορων περιοχών, δηλαδή Π.Φώκαιας – Αναβύσσου – Σαρωνίδας και των περιοχών Αγ. Δημητρίου και Αγ.Μαρίνας στην Ψυτάλλεια.

- Το 2018 με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τους, ο Δήμος Σαρωνικού και ο Δήμος Κορωπίου, ζήτησαν από την ΕΥΔΑΠ την μεταφορά και την διαχείριση των λυμάτων της παραλιακής ζώνης από το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας.

Στις αποφάσεις αυτές αντέδρασε ο Δήμος Μαρκοπούλου με την υπ’αρ.306/2018 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. η οποία σημείωνε οτι: «δηλώνει κατηγορηματικά και παραμένει αμετακίνητο στην εύλογη και δίκαιη θέση του, ότι κάθε Δήμος, θα πρέπει να φέρει ο ίδιος, τα βάρη (και το συνακόλουθο, εύλογο πολιτικό κόστος), της ανάπτυξής του!        

Ίσχυσε η ως άνω αρχή, για το Δήμο Μαρκοπούλου, αυτονόητα, θα ισχύσει και για τον Δήμο Σαρωνικού!»

Στο μεταξύ ο Δήμος Παιανίας – Γλυκών Νερών σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού της Συμβουλίου, πήρε την υπ’ αριθμ. 71/12-05-2020 απόφαση με θέμα «Λήψη απόφασης σχετικά με την ενίσχυση ποσοτήτων ανακυκλωμένου νερού από το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας», μία απόφαση που ελήφθη μετά από επιστολή του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσογείων (Σ.Α.Σ.Υ.ΜΕ.) και παράλληλα επιστολή (αρ.πρ. 177/07-05-2020) της ΕΥΔΑΠ προς το Δήμαρχο Παιανίας.

Η ΕΥΔΑΠ αναφέρει στην επιστολή της «..ύστερα από ενδελεχή μελέτη εξετάζουμε τη μεταφορά λυμάτων της παραλιακής ζώνης των Δήμων Κρωπίας και Σαρωνικού στο ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας προκειμένου να ενισχύσουμε τις ποσότητες του ανακυκλωμένου νερού, ώστε να καλύψουμε αρδευτικά μεγαλύτερες κατά το δυνατόν γεωργικές εκτάσεις της περιοχής..»

Κάλεσε όλες τις παρατάξεις και συναποφάσισαν στην πρόταση των μειοψηφιών

Βασικό σημείο στην στρατηγική μας - συνεχίζει ο δήμαρχος - είναι η ενημέρωση. Δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε, δεν μπορούμε να αποτρέψουμε, εάν δεν ενημερωθούμε. Έτσι την 25/05/2020 καλέσαμε για ενημέρωση τους επικεφαλής των παρατάξεων. Τους ενημέρωσα για τις παραπάνω ενέργειες και ζήτησα να συμμετάσχουν στην ενημερωτική συνάντηση με την ΕΥΔΑΠ, η οποία είχε κλειστεί για σήμερα το πρωί. Πρότεινε τότε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Μπορούμε Αλλιώς», Χρ.Δρίτσας να μη συμμετέχουμε στην ενημέρωση, γιατί αυτό θα εκλειφθεί ως αδυναμία μας και ότι κατ’αρχάς θεωρούμε την ΕΥΔΑΠ συνομιλητή. Όλοι οι επικεφαλής συμφώνησαν.

Σεβόμενοι την απόφαση αυτή, στείλαμε έγγραφο στην ΕΥΔΑΠ όπου ακυρώναμε την συνάντηση της ενημέρωσης. Το αν κάναμε λάθος ή ήταν σωστό θα φανεί στο μέλλον.

Να προσδιορίσουμε την κοινή μας γραμμή

Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να προσδιορίσουμε την κοινή μας γραμμή και τις απαιτούμενες ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούμε, ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου Μαρκοπούλου, θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και ισχυροί, μακριά από τοπικές πολιτικές αντιπαράθεσης.

Τονίζουμε, στο σημείο αυτό, και επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι διαφωνούμε με τον προτεινόμενο σχεδιασμό – επιλογή της ΕΥΔΑΠ και των όμορων Δήμων Σαρωνικού, Κρωπίας και Παιανίας, οι οποίοι δεν ενημέρωσαν, ούτε απευθύνθηκαν στο Δήμο μας για συνεννόηση στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και της εξεύρεσης αμοιβαίως των αποδεκτών λύσεων που απαιτεί η κοινωνία μας.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι κάθε Δήμος πρέπει ο ίδιος να φέρει τα βάρη της ανάπτυξής του και να διαχειρίζεται την αποχέτευση εντός των διοικητικών του ορίων και όχι να επιβαρύνει με δικά του επεξεργασμένα λύματα άλλο Δήμο, εν προκειμένω το ΔΗΜΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ.

Σεβασμός στη δημοκρατία

Οι παρευρισκόμενοι αρχηγοί των παρατάξεων (μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης) εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει ενδελεχής και πλήρης ενημέρωση, με κάθε τρόπο όλων των συμπολιτών προκειμένου να συμμετάσχουν μαζικά και αυτοί σε κάθε μορφής αγώνα, ο οποίος και θα προταθεί. Επίσης, ελέχθη ότι η στάση όλων θα πρέπει να είναι ενωτική και μαζική προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για να μη γίνει ο τόπος μας εστία περιβαλλοντική μόλυνσης.

Το λόγο έλαβε η επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τον Δήμο μας» Μαντάλα Μαρία, η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων: «…Αποδοκιμάζουμε με βδελυγμία τον απαράδεκτο σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ και των Δήμων Σαρωνικού, Παιανίας και Κορωπίου που αφορά τη διάθεση των λυμάτων του Σαρωνικού στο ΚΕΛ Βαραμπά και την θάλασσα της Χαμολιάς. Η δραστηριοποίηση μας για την ανατροπή αυτού του σχεδιασμού πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Πλην των θεσμικών μας ενεργειών απαιτείται σύγκληση Λαϊκής Συνέλευσης για ενημέρωση των πολιτών η οποία πρέπει να γίνει στο επόμενο δεκάημερο και δρομολόγηση ενεργειών.

...Λύσεις υπάρχουν για το Δήμο Σαρωνικού. Να τις αναζητήσει. Η Ψυτάλλεια, οι θάλασσές του»….

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ

Δηλώνει απερίφραστα και με κατηγορηματικό τρόπο ότι διαφωνεί με τον προτεινόμενο σχεδιασμό – επιλογή της ΕΥΔΑΠ και των όμορων Δήμων Σαρωνικού, Κρωπίας και Παιανίας -, οι οποίοι δεν ενημέρωσαν, ούτε απευθύνθηκαν στο Δήμο μας για συνεννόηση στα πλαίσια της καλής γειτονίας και της εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων που απαιτεί η κοινωνία μας.

Τυγχάνει αυτονόητο ότι κάθε Δήμος πρέπει ο ίδιος να φέρει τα βάρη της ανάπτυξής του και να διαχειρίζεται την αποχέτευση εντός των διοικητικών του ορίων και όχι να επιβαρύνει με δικά του επεξεργασμένα λύματα άλλο δήμο (εν προκειμένω τον Δήμο Μαρκοπούλου).

Τα επεξεργασμένα λύματα του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού θα πρέπει να έχουν τελικά αποδέκτη εντός των διοικητικών του ορίων και όχι τη θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς του Δήμου μας, που ήδη αναμένεται να δεχθεί ένα σημαντικό περιβαλλοντικό φορτίο των Δήμων Κρωπίας και Παιανίας.

Εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Κων/νος Αλλαγιάννης για όπως αναλάβει και εξαντλήσει κάθε αναγκαία τεχνική, πολιτική και νομική πρωτοβουλία.

Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 91/2020.

Το θέμα είναι μεγάλο και επείγον πλέον για το Δήμο Σαρωνικού, καθώς έρχονται πρόστιμα πολύ μεγάλα για δήμους που δεν θα έχουν αποχέτευση αφενός και κλείνει η “στρόφιγγα” του ΕΣΠΑ για το σκοπό αυτό.

Εμείς οφείλουμε να συγχαρούμε το δήμαρχο Κώστα Αλλαγιάννη, για τη δημοκρατικότητά του, τον σεβασμό στη μειοψηφία και στον πολίτη.

Αννα Μπουζιάνη

xamolia

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 114 επισκέπτες και κανένα μέλος