δίνει ο  Υπ. Εστερικών Θεοδωρικάκος με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), αναζητεί λύση για το πρόβλημα των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, ώστε με τη νέα εκπαιδευτική σεζόν οι συμβάσεις τους να είναι ορισμένου χρόνου για να έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

«Δεν πρέπει να αισθάνονται ότι είναι στον αέρα γιατί δεν είναι στον αέρα. Θέλουμε να δώσουμε μια λύση δίκαιη και οριστική στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της χώρας. Και αυτό θα κάνουμε τα τρία συναρμόδια υπουργεία», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας σε Επίκαιρες Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και της «Ελληνικής Λύσης» Κωνσταντίνου Μπούμπα.

Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε το Κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειασθεί για να επιλυθεί το πρόβλημα και να μπει τέλος σε ένα καθεστώς πελατειακών σχέσεων, για το οποίο δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι.

Ωστόσο πριν από τη συζήτηση των Επικαίρων Ερωτήσεων είχε συνάντηση με το Συντονιστικό των 35 Σωματείων των εργαζομένων στην σχολική καθαριότητα, στους οποίους εξέθεσε τη λύση που προκρίνει, καθώς το άρθρο 103 του Συντάγματος απαγορεύει ρητά τη μετατροπή συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου.

Σημειώνεται, όπως είπε ο T. Θεοδωρικάκος στη Βουλή, ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων δεν προκρίνουν μια λύση ανάλογη με εκείνη του διαγωνισμού στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μέσω ΑΣΕΠ, καθώς οι περισσότεροι δεν θα ήταν επιτυχόντες στον διαγωνισμό.

Η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, όπως την περιέγραψε ο T. Θεοδωρικάκος στη Βουλή είναι η εξής:

«Είμαστε, σε συζήτηση και συνεννόηση το υπουργείο Εσωτερικών με τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) προκειμένου, στη νέα σεζόν, να υπάρξουν συμβάσεις από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ με τους καθαριστές και τις καθαρίστριες, οι οποίες να είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μέσω αυτών των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μπορούμε να πετύχουμε πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες για να εκλείψουν τα φαινόμενα που περιγράψατε προηγουμένως όταν αρρωσταίνουν αυτοί οι άνθρωποι. Να υπάρξει δικαιοσύνη και ισονομία ανάμεσά τους και να μπει ένα τέλος στην πελατειακή σχέση. Αυτό που έχω κατηγορηματικά να δηλώσω είναι ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της καθαριότητας των σχολείων δεν πρέπει να αισθάνονται ότι είναι στον “αέρα”. Διότι δεν είναι ούτε θα είναι στον αέρα. Θα εργαστούν κανονικά την επόμενη περίοδο και πιστεύω ότι πολύ γρήγορα τα τρία συναρμόδια υπουργεία θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε αυτή την οριστική λύση. Κάνουμε αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή και αν μπορέσουμε πολύ σύντομα να ανακοινώσουμε την οριστική λύση».

Στη δευτερολογία του ο Τ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε: «...Και τέλος, μιας και απευθυνθήκατε σε εμένα προσωπικά, πρέπει να σας πω ότι έχω μάθει στη ζωή μου να περιγράφω αυτό που πιστεύω. Όποιους και να στεναχωρώ. Τι να κάνουμε; Ο καθένας πρέπει να έχει την ευθύνη των πράξεων και των λόγων του. Δεν υποκρίνομαι».

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 250 επισκέπτες και κανένα μέλος