170 φορείς τον καταγγέλουν

Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο για το νομοσχέδιο που βρισκόταν σε διαβούλευση και πήγε τελικά τη Δευτέρα 4/5/20 στη Βουλή και αφορά τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με το κοινοτικό δίκαιο.

Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, που υπερψηφίστηκε στη Βουλή και θα γίνει νόμος του κράτους με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας – Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» και περιλαμβάνει 136 άρθρα.

Η διαδικασία έγινε με ονομαστική ψηφοφορία και επί της αρχής και επί των άρθρων.

«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν και οι 158 βουλευτές της ΝΔ ενώ 56 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία στη Βουλή ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Εξαιτίας όσων είπα εισαγωγικά για τον τρόπο νομοθέτησης και ακριβώς επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτή η διαδικασία της επιστολικής ψήφου, παραβιάζοντας και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό, αλλά και της διαδικασίας-εξπρές κρίσιμων νομοσχεδίων, μπορεί να συνεχιστεί, είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω ότι δεν θα τη νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και δήλωσε ότι: «Θα αποχωρήσουμε από τη διαδικασία και ελπίζω να είναι η πρώτη και τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Μιλώντας στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την κριτική που γίνεται τονίζοντας: «Θέλω να θυμίσω στο Σώμα από την πρώτη μου ομιλία ως πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις, είχα τονίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος».

...

«Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται απόλυτα με την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον.

Η Ελλάδα, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες, καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση της κλιματικές αλλαγής» τόνισε.

...Στη δική μας αντίληψη αυτές οι πολιτικές αποτελούν μεγάλες ευκαιρίες που ήδη αξιοποιούνται. Έχουμε πετύχει τους στόχους για το 2020 ως προς τη μείωση εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Στόχους για περαιτέρω διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Εχθρός του περιβάλλοντος είναι το κυνήγι του κέρδους και όχι η συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού.

Τόνισε δε πως η πολιτική της ΕΕ κάθε άλλο παρά προστατεύσει το περιβάλλον. «Την πράσινη οικονομία, η οποία θέλει να δώσει διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, δεν την αφορά η προστασία του περιβάλλοντος».

Το νομοσχέδιο σε λίγο θα είναι νόμος του κράτους, μετά τη δημοσίευσή του στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

 

Μια ματιά σε ορισμένα άρθρα

― Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης και Επιτάχυνση και απλοποίηση διαδικασιών ανανέωσης ΑΕΠΟ (άρθρο 1, 2 & 3)

― Διαδικασία αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) (γεωθερμία, αιολικά πάρκα, ηλιοθερμικοί σταθμοί κλπ.) (αρθ.10)

― Διαχείριση προστατευόμενμων περιοχών. Φορείς Εθνική Συστήματος διακυβέρνησης. Ιδρυση και σκοπός του Οργανισμού Φυσικού περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ΟΦΥΠΕΚΑ (αρ. 26,27)

― Ζώνες εντός προστατευομένων περιοχών (απόλυτης προστασίας, προστασίας, διαχείρισισης οικοτόπων κλπ. με πολύ σοβαρά θέματα), (αρθ. 44, 45,46, 47)

Υιοθέτηση νέου ευρωπαϊκού μοντέλου διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

― Ρυθμίσεις για δασικούς χάρτες (αρ. 48), οικιστικές πυκνώσεις (αρθ. 51)

― Ενεργειακή απόδοση κτιρίων (αρ. 56-70)

― Κοινοί κανόνες εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου (αρθ. 72)

Περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων ΠΕΣΔΑ και τοπικός (αρθ 83, 84) Αφορά τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων που γράφαμε και στο προηγούμενο φύλλο.

― Μίσθωση οχημάτων των Δήμων από μη μεταφορικές επιχειρήσεις (αρ. 91)

Προσωρινή (για 5 χρόνια) Λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης απορριμμάτων (αρ. 92) 4 Σταθμοί εγκρίθηκαν στην Ανατ. Αττική (Δήμος ΒΒΒ (Πανόραμα), Μαρκοπούλου, Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων Αρτέμιδος).

Τέλος χρήσης πλαστικής σακούλας (αρ. 97)

(από 1/1/21 επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο πλαστικής σακούλας μεταφοράς.

― Ρυθμίσεις θεμάτων πολεοδομικού χαρακτήρα (αρ. 99)
― Ρυθμίσεις για δόμηση υπόγειων υδροηλεκτρικών σταθμών (αρθ. 101)
― Διατάξεις δασικής νομοθεσίας (αρ. 102)
― Ρυθμίσεις περιβαλλοντικών και χωροταξικών θεμάτων (αρ. 130)
― Νομιμοποίηση οικοπεδικής έκτασης και υφιστάμενων κτηρίων της πρ. Αμερικανικής Βάσης στη Ν. Μάκρη (αρ. 132)  

 

170 φορείς τον καταγγέλουν

Πάνω από 170 συλλογικότητες, οργανώσεις και δημοτικές παρατάξεις εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που στην ουσία τροποποιεί το σύνολο σχεδόν της υπάρχουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας της χώρας.

 

Στις αιτιάσεις τους αναφέρει μεταξύ άλλων:

«1. Το νομοσχέδιο Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης

2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)

3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών

4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση βιομηχανικών ΑΠΕ.

5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων

6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων

7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις

 

Η τρέχουσα οικουμενική κρίση υποδεικνύει την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος: Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό εφήμερων οικονομικών συμφερόντων».

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 246 επισκέπτες και κανένα μέλος