Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που προέκυψε η πανδημία του κορωνοϊού οι δήμοι εκλήθησαν να σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος,  στην αντιμετώπιση της με μέτρα που έλαβαν κατόπιν αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Και στο σύνολό τους θα λέγαμε οι Δήμοι ανταποκρίθηκαν και όσον αφορά υγειονομικά μέτρα (απολυμάνσεις κλπ.) και όσον αφορά κοινωνικά μέτρα.

Εχουμε δεχθεί και δεχόμαστε καθημερινά τις δραστηριότητες, που έχουν αναπτύξει και που συνεχώς αναπτύσσουν οι Δήμοι προκειμένου να βελτιώσουν τις συνθήκες των δημοτών, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων που χρήζουν άμεσης βοήθειας.

Οι απολυμάνσεις έχουν γίνει καθημερινότητα με ειδικά οχήματα και εργαζόμενους με ειδικές στολές, που ραντίζουν δρόμους, πάρκα, κτήρια, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όλες οι υπηρεσίες των Δήμων, που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα, τα ΚΔΑΠ δεν χρεώνονται για όσο διάστημα δεν λειτουργούν.

Σχετικά βίντεο επίσης έχουν δημιουργήσει ομάδες δημάρχων, του νότιου και του δυτικού τομέα, με έμφαση στο “Μένουμε σπίτι”.

Παίρνοντας σαν παράδειγμα το Δήμο ΒΒΒ, καταγράφουμε δράσεις τους, εκ των οποίων κάποιες εντέλλονται από την κεντρική κυβέρνηση και άλλες από κάθε Δήμο ξεχωριστά.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης διαθέτει διαχρονικά σε επάρκεια όλα τα προβλεπόμενα μέσα ατομική προστασίας για τους εργαζόμενους. Έχει ήδη εξασφαλιστεί επαρκή ποσότητα όλων των προβλεπόμενων ειδών, όπως μάσκες, γάντια αντισηπτικό υγρό αλλά και στολές όπου απαιτείται.

Η Δημοτική Αρχή επικοινωνεί συνεχώς με ένταση το μήνυμα προς όλους «Μένουμε Σπίτι», και έχει εξασφαλίσει τη ζωντανή μετάδοση όλων των Ακολουθιών του Πάσχα μέσω της δημοτικής διαδικτυακής τηλεόρασης από τους ναούς του, ενώ δημιούργησε ειδική δημοτική εφαρμογή για έξυπνες συσκευές κινητών τηλεφώνων που διευκολύνουν τη διαδικασία των προβλεπόμενων μετακινήσεων αλλά και τη σύνδεση με τη γραμμή υποστήριξης του Δήμου.

Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα ΑμεΑ, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άποροι.

Η δημοτική παράταξη ΡΙ.ΚΙ.Π.  με επικεφαλής τον Θ. Ματόπουλο πρότεινε επιπλέον προβλέψεις για πολίτες με συγκεκριμένα κριτήρια.

Ακόμη Ο Δήμος ΒΒΒ ήταν από τους πρώτους,  που απάλλαξε από την καταβολή Δημοτικών Τελών όσες επιχειρήσεις έκλεισαν ή περιορίστηκε σημαντικά η λειτουργία τους. Στο κομμάτι αυτό συνέβαλε και η παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Κώστα Πασακυριάκου.

Σε ότι αφορά τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων στις ίδιες επιχειρήσεις, ο Δήμος βρίσκεται σε επικοινωνία με την Κεντρική Ενωση Δήμως Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία έχει κάνει αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά, να επιμεριστεί σε μηνιαία βάση η τιμή χρέωσης προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για όσο διάστημα δεν λειτουργούν.

Τέλος, ο Δήμος θα συμμορφωθεί με τη σχετική ΠΝΠ για τη μείωση κατά 40% των μισθωμάτων των πληγέντων επιχειρήσεων. Η διάρκεια της απαλλαγής θα επανεξεταστεί ανάλογο με την ένταση και τη διάρκεια επιβολής των περιοριστικών μέτρων.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ως μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, έθεσε θέμα στο Δ.Σ παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου να επιμεριστεί ο Ε.Σ.Δ.Ν.Α. τουλάχιστον το 50% της απώλειας εσόδων από την απαλλαγή των επαγγελματιών από τα Δημοτικά Τέλη. Ήδη ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Ν.Α. και Περιφερειάρχης Αττικής  Γιώργος Πατούλης δεσμεύτηκε πως θα ληφθεί σχετική απόφαση.

Στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τέθηκε στον Υφυπουργό Εσωτερικών θέμα οικονομικής ενίσχυσης των δήμων για την αντιμετώπιση της κρίσης και εξασφαλίστηκε η έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των έκτακτων δαπανών.

Παράλληλα με την απαλλαγή των δημοτών από τις συνδρομές των υπηρεσιών που δεν λειτουργούν, ο Δήμος προτρέπει τους αθλητικούς συλλόγους να πράξουν ανάλογα και πληροφορηθήκαμε πως πράγματι δεν χρεώνονται συνδρομές από τους συλλόγους για όσο διάστημα δεν λειτουργούν.

Τέλος, όσες συμβάσεις έργου – υπηρεσιών - προμηθειών που δεν μπορούν να εκτελεστούν εμπρόθεσμα για λόγους ανωτέρας βίας, παρατείνονται. Εννοείται πως οι συμβάσεις που αφορούν έργα και υπηρεσίες που κρίνονται απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της πόλης εκτελούνται κανονικά.

Ο Δήμαρχος του Δήμου ΒΒΒ, Γρ. Κωνσταντέλλος έδωσε έμφαση στη συγκινητική προσφορά εθελοντισμού, από πολλούς συνδημότες, οι οποίοι επιθυμούν να συμβάλουν στην προσπάθεια. Στην παρούσα φάση οι υπηρεσίες του Δήμου ανταποκρίνονται με απόλυτη επιτυχία στις ανάγκες της δομής και δεν ενδείκνυται για λόγους υγείας να συγκεντρώνονται περισσότερα από τα απαραίτητα άτομα. Αν στην πορεία απαιτηθεί εθελοντική προσφορά συμπολιτών μας θα δημιουργηθεί επιπλέον χώρος για την εξυπηρέτηση και θα βγει σχετική ανακοίνωση.

Η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί τις δύο παρατάξεις της μειοψηφίας που έμπρακτα δείχνουν διάθεση να συμβάλουν με προτάσεις στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της επιδημίας του κορωνοϊού. Όσο η χώρα δοκιμάζεται από την κρίση είναι σημαντικό να υπάρχει σύμπνοια και πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας προκειμένου η χώρα αλλά και η πόλη μας να βγουν νικητές. 

 

ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Δράσεις των κοινωνικών δομών

Ο Δήμος Σαρωνικού και οι Κοινωνικές του Δομές (Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο και Κέντρο Κοινότητας) με τον συντονισμό των αρμόδιων Αντιδημάρχων Ηλία Πατσιούρα και Κωνσταντίνου Γκίκα και την αρωγή του Προέδρου της Κοινότητας Καλυβίων Χρήστου Ράπτη και του Αντιδημάρχου Βασίλη Μπούτση,  ανέπτυξαν δραστηριότητες όπως:

― Tην εκτέλεση συνταγογραφήσεων με παραλαβή των φαρμάκων των δικαιούχων του ΕΟΠΠΥ από φαρμακεία της Αθήνας και κατόπιν την παράδοσή τους κατ’ οίκον.

―  Ολοκλήρωση της διανομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου μηνός Απριλίου με 250 δικαιούχους.

― Διάθεση φαρμάκων από το Κοινωνικό Φαρμακείο σε περισσότερους από 50 δικαιούχους.

― Το πρόγραμμα «Μείνε σπίτι - ερχόμαστε κοντά σου» τέθηκε σε εφαρμογή στις 20/3 και εξυπηρετεί δημότες που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να μετακινηθούν. 

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου δήλωσε: «Ο Δήμος και οι Κοινωνικές του Υπηρεσίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης με την παροχή βοήθειας στους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας»

 

ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ

Ενίσχυση της διανομής γευμάτων της Κοινωνικής Υπηρεσίας
Το Σάββατο της Αναστάσεως και την Κυριακή του Πάσχα
218 γεύματα θα προσφερθούν.
 

Το Σάββατο της Ανάστασης  18 Απριλίου και την Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου 2020 θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ενίσχυσης της γραμμής διανομής γευμάτων προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από την Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Κρωπίας. Συνολικά 218 γεύματα θα διανεμηθούν. Η ενίσχυση αυτή οφείλεται σε νέο πρόγραμμα κοινωνικής βοήθειας της Περιφέρειας Αττικής που έρχεται να προστεθεί στην καθημερινή προσφορά γευμάτων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

O Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης ευχαριστεί θερμά τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γεώργιο Πατούλη και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής για την άμεση ανταπόκριση έναρξης του προγράμματος   τις ημέρες του Πάσχα.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 281 guests και κανένα μέλος