Τι σημαίνει η λέξη «ΕΠΙΤΑΞΗ», που κέντρισε τα κομματικά αντανακλαστικά πολλών;
Να μάθουμε να διαβάζουμε με την καθιερωμένη σημασία των λέξεων και όχι «κομματικά», όπου και «την εἰωθυῖαν ἀξίωσιν των ονομάτων, ες τα έργα, αντήλλαξαν, τη δικαιώσει»1 (όπου και την καθιερωμένη σημασία των λέξεων παραλλάσσουν για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους)2.
Γιατί τώρα τα λέω αυτά, επικαλούμενος πάλι τον Θουκυδίδη:
Διότι σε κάποιους καλοπροαίρετους συμπολίτες – αναγνώστες, διαβάζοντας την λέξη «επίταξη», αφυπνίστηκαν αντικομουνιστικά αντανακλαστικά.
Αγαπητοί φίλοι, νομίζω ότι είναι καιρός ν’ απαλλαγούμε απ’ αυτά τα σύνδρομα, που τόσο έχουν βλάψει το λαό μας και την πατρίδα μας. Ν’ αποφασίσουμε να βλέπουμε και να κρίνουμε έργα, λόγια και καταστάσεις καθ’ εαυτά, κι όχι από την πηγή προέλευσής τους. Η προέλευση αποκτά σημασία ως προς την εγκυρότητα και την ειλικρίνεια
H περιουσία μας – και η ιδιωτική και η δημόσια – δεν κινδυνεύει «από τους κομμουνιστάς»! Κινδυνεύει από τους «χριστιανο-δημοκράτες» της Μέρκελ, που απέρριψε το κορονομόλογο που ζήτησε ο Μητσοτάκης μαζί με άλλες οκτώ χώρες – Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κ.λπ. – και απαίτησε εφαρμογή νέων μνημονίων μετά δανείων και νέα μείωση μισθών και συντάξεων και έντεχνη αρπαγή της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας!
Αυτά έχει να προσφέρει η «αλληλεγγύη» αυτής της Ε.Ε. των βορείων!
Τι σημαίνει λοιπόν η λέξη «ΕΠΙΤΑΞΗ», που κέντρισε τα κομματικά αντανακλαστικά πολλών; «Σύνταγμα...5. Η υπό του κράτους, εν καιρών ανάγκης, κατάληψη (όχι κατάσχεση) ιδιοκτησίας ή επιβολή εισφοράς των κατοίκων»2.
Σ.Σ. Η περίπτωση της «εισφοράς» έχει χρησιμοποιηθεί πολλαπλώς, ιδιαίτερα εδώ και δέκα χρόνια. (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΜΦΙΑ, περικοπές, «εισφορές» κ.λπ.).
Η ΕΠΙΤΑΞΗ δεν εντάσσεται σώνει και καλά, όπως ορισμένοι εξέλαβαν σε κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία κόμματος. Προβλέπεται από το Σύνταγμα άρθρο 18 παρ. 3, για την προσωρινή κατάληψη ιδιοκτησίας (εν προκειμένω, ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων και Εργαστηρίων διερεύνησης του ιού – test) για επείγουσα κοινωνική ανάγκη κινδύνου της δημόσιας υγείας κλπ. Και το άρθρο 22 § 4 του Σ. Σχετικά με την «επίταξη προσωπικών υπηρεσιών», σε «επείγουσα κοινωνική ανάγκη (...) που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».
Ο Νόμος 3536/2007 εξειδικεύει το συνταγματικό πλαίσιο του Συντάγματος.
Μη σπεύδετε λοιπόν να μας κατηγορείτε για «αριστερές» ιδεοληψίες.
Εγώ δε προσωπικά και η οικογένειά μου, ουδέποτε επιδιώξαμε την κατάληψη – διορισμό δημόσιας θέσης, αν και είχαμε τη δυνατότητα, αλλά και ως εκμισθωτές της εργασίας μας (υπάλληλοι), και ως επιτηδευματίες, εισφέραμε και απολαύσαμε βασανιζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Δεν απολογούμεθα, ουδέν επιζητούμε. Διευκρινίζουμε.
――――――
- Θουκυδίδου: «ΙΣΤΟΡΙΑ», βιβλ. Γ΄, κεφ. 82.4
- Δημητράκου «Μέγα Ελληνικό ΛΕΞΙΚΟ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ»