Ο Συνήγορος του Πολίτη, στις εκθέσεις, μιλάει για την κακοδιοίκηση της Τ.Α.

Τις τελευταίες ημέρες έχει πέσει πολύ “κλάμα” για την ακεραιότητα των αρχόντων της Τ.Α. που τους κατηγορούν ότι διασπαθίζουν το δημοτικό χρήμα και σκίζουν τα ιμάτιά τους με αγωγές και μηνύσεις. Κι όμως η ιστορία έχει αποδείξει ότι υπάρχουν πολλοί άρχοντες που διασπαθίζουν το χρήμα, οι οποίοι έχουν ένα λιβανιστήρι, με το λιβανοστάτη να τους ραίνει με μπράβο και ζήτω, σε καθημερινή βάση. Ο ίδιος ο Συνήγορος του Πολίτη, στις εκθέσεις του κάθε χρόνο, δίνει στοιχεία γι’ αυτό.

Πόσες φορές έχουμε δει έργα που έχουν στοιχίσει εκατομμύρια και είναι άχρηστα, γιατί δεν έπρεπε να γίνουν σ’ αυτό τo χώρο, μ’ αυτό τον τρόπο.

Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά, αλλά γιατί όπως είπαμε, οι δήμαρχοι έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι, και το χρήμα και τις νομικές υπηρεσίες - δωρεάν - μπορούν να διώκουν τον Χ πολίτη, που θα τολμήσει να πει κάτι.

Και παράλληλα βεβαίως - βεβαίως βλέπουμε να εκδίδονται εφημερίδες τοπικής εμβέλειας, που στηρίζουν τον Χ δήμαρχο και γέμουν διαφημίσεων από τα καταστήματα που λειτουργούν σε μισθωμένα δημοτικά κτίρια!!!

 

Δείγματα από το Συνήγορο του Πολίτη

 

Οι ΟΤΑ οφείλουν να εξετάζουν τη δυνατότητα εξώδικου συμβιβασμού των διαφορών τους με τους πολίτες

Πολίτης διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ) για την άρνηση του Δήμου Γλυφάδας να εφαρμόσει τις διατάξεις περί εξώδικου συμβιβασμού σε αίτημά του για καταβολή αποζημίωσης λόγω πρόκλησης ζημιών στο αυτοκίνητό του από πτώση δέντρου.

Ο Συνήγορος επεσήμανε ότι η δυνατότητα επιδίωξης εξώδικου συμβιβασμού προβλέπεται ρητά από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και ότι η άρνησή του δήμου να κάνει χρήση των σχετικών διατάξεων συνιστά μορφή κακοδιοίκησης. Επίσης, υπενθύμισε το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο υποχρεούνται οι δήμοι να εξετάζουν, υπό τις προϋποθέσεις του νόμου, τη δυνατότητα της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών τους με τους πολίτες. Το έγγραφο αυτό κινείται στο πνεύμα των προτάσεων που έχει διαχρονικά διατυπώσει η Αρχή για το όλο ζήτημα.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, ο Δήμος Γλυφάδας προχώρησε σε εξέταση του αιτήματος του πολίτη εφαρμόζοντας τις σχετικές διατάξεις, όπως είχε υποχρέωση να πράξει εξ αρχής.

 

Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις δημοτικές προσόδους και άλλα θέματα αρμοδιότητας δήμων

Ο Συνήγορος του Πολίτη, στην παρούσα Ειδική Έκθεση αποτυπώνει μία σειρά προβλημάτων που παρατηρούνται στο πεδίο των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού (δήμων) και τα οποία δημιουργούνται κυρίως κατά την άσκηση των οικονομικής φύσης αρμοδιοτήτων τους, αλλά σε σημαντικό βαθμό και από την πλημμελή εποπτεία επί των κανονιστικών τους πράξεων.

Επίσης, διατυπώνει προτάσεις που ως στόχο έχουν την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, την ενδυνάμωση του ελέγχου νομιμότητας από τους εποπτικούς μηχανισμούς, την εξασφάλιση χρηστής και διαφανούς δημοσιονομικής διαχείρισης και τη βελτίωση των σχέσεων δήμου-πολίτη.

 

Πρακτικές διάκρισης κατά τον καθορισμό τελών και την πρόσβαση πολιτών σε προνόμια και δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες

Σύνοψη Διαμεσολάβησης: Πρακτικές διάκρισης κατά τον καθορισμό τελών και την πρόσβαση πολιτών σε προνόμια και δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες

Ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί τους δήμους της χώρας να απέχουν από πρακτικές διάκρισης σε τέλη, παροχές και υπηρεσίες μεταξύ των δημοτών τους και των μόνιμων κατοίκων τους.

Εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων

Ο Σ.τ.Π. διερεύνησε αναφορές πολιτών, ανασφάλιστων υπερηλίκων, σχετικά με την μη χορήγηση σε αυτούς από τον τ. ΟΓΑ (και νυν ΟΠΕΚΑ) του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, με την αιτιολογία της υπέρβασης των εισοδηματικών ορίων που θέτει ο νόμος. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ενδιαφερόμενοι είτε δεν είχαν κανένα πραγματικό εισόδημα είτε είχαν πολύ χαμηλό πραγματικό εισόδημα, αλλά το φορολογητέο εισόδημά τους προσδιοριζόταν βάσει των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, με αποτέλεσμα να υπερβαίνει τα εισοδηματικά όρια του νόμου.

H Αρχή επισημαίνει ότι το φορολογητέο εισόδημα του αιτούντος, στο μέτρο που υπολογίζεται βάσει των τεκμηρίων εισοδήματος που προβλέπονται από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία και βασίζονται στην αντικειμενική δαπάνη συντήρησης κατοικίας που καλύπτει στοιχειωδώς την ανάγκη στέγασης ή στην κατοχή ενός αυτοκινήτου μικρού κυβισμού, καθώς και στην ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης, δεν είναι πρόσφορο κριτήριο για την χορήγηση προνοιακής παροχής στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 101 guests και κανένα μέλος