γράφει ο: Θ. Γεωργίου

 

 

apollonΟ Δήμος των 3Β, όπως φαίνεται, αποκτά νέο όνομα: Δήμος ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ. Έχει προηγηθεί μια ευρύτατη πολιτική διαβούλευση επί χρόνια στη περιοχή μας και όλοι μας (Δήμος και δημότες) διαπιστώνουμε, ότι και σε διοικητικό επίπεδο, αλλά προ πάντων σε επίπεδο τοπικής και πολιτικής αυτοσυνείδησης, εάν δεν αποφασίσουμε για την σχετική μετονομασία, θα είμαστε μετέωρη οντότητα παγκοσμίως. Τολμώ να πω, ότι θα επικρατήσει ο όρος: «Ριβιέρα» που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του.

Προσφάτως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΒΔΟΜΗ” μία ακόμη επιστολή που συνηγορεί υπέρ του όρου: ΑΠΟΛΛΩΝ. Είναι το κείμενο του δημότη ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ, ο οποίος εξηγεί πώς και γιατί ο όρος: ΑΠΟΛΛΩΝ έχει κατοχυρωθεί και διεθνώς αναγνωρισθεί το έτος της προσσελήνωσης του ανθρώπου (1969). Ο όρος 3Β ανήκει στο πολιτικό και διοικητικό παρελθόν. Επιτέλους η κοινωνία μας (η μικρή μας πόλη, η οποία περιλαμβάνει και την Βάρη και την Βάρκιζα και την Βούλα και την Βουλιαγμένη) αποφασίζει να αυτοπροσδιορισθεί ως «ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ».

Μπροστά σ’ αυτήν την εξέλιξη, η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή. Οι πραγματολογικές συνθήκες έχουν ωριμάσει για την μετονομασία του Δήμου μας. Από την άλλη θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε, ότι οι συνήθειες και στη γλώσσα είναι πανίσχυρες. Δεν μπορεί ο όρος: «Ριβιέρα» να υποκαθιστά τον όρο: «ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ».

Πρόσφατα ένας Γερμανός συνάδελφός μου επιβιβάστηκε στο τουριστικό λεωφορείο, στο Σύνταγμα, για να φθάσει στη Βουλιαγμένη και ένιωσε έκπληξη όταν διάβασε ότι μεταβαίνει στη «Ριβιέρα»! Με ρώτησε σχετικώς και του απάντησα, ότι σε λίγο θα φθάσουμε στο «ΔΗΜΟ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ» και θα διαπιστώσεις ότι ο ήλιος λάμπει και η θάλασσα είναι γαλάζια, επειδή εδώ βρίσκεται το ιερό του θεού Απόλλωνος. Με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: πότε, επιτέλους, εσείς οι Έλληνες θα απαλλαγείτε από τα ξενόφερτα βάρη και θα αποκτήσετε συνείδηση του εαυτού σας; Με χτύπησε στη πλάτη και μου είπε: «πάμε στη γη του Απόλλωνος επιτέλους»!

Αναφέρω αυτή την ιστορία, επειδή θέλω όλοι να κατανοήσουμε, ότι η ονομασία «ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ» εκφράζει την τοπική και πολιτική αυτοσυνειδησία μας. Ας αναλάβει, λοιπόν, η Δημοτική Αρχή τη σχετική διοικητική πρωτοβουλία για την μετονομασία και τότε όλοι οι δημότες, αλλά και όλοι οι Έλληνες και επιπλέον η διεθνής κοινότητα θα αγκαλιάσει το νέο όνομα.


* Ο Θεόδωρος Γεωργίου είναι καθηγητής ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 125 guests και κανένα μέλος