• Δωρητής οργάνων, θες δε θες - αν και θα ‘πρεπε να θες!
  • 3 προτάσεις του Νίκου Γιαννή για τα τροχαία ατυχήματα
  • Βιβλίο-εσπρέσσο

Δωρητής οργάνων, θες δε θες

αν και θα ‘πρεπε να θες!


Έρευνα έχει δείξει ότι οδηγοί, κυρίως ανδρικού φύλλου, ηλικίας 20-35 ετών είναι η ομάδα “άμεσου κινδύνου” με τις υπερβολικές ταχύτητες που αναπτύσσουν, την επιθετική συμπεριφορά που έχουν στην οδήγηση, και την αλαζονεία τους για τις ικανότητές τους, αφού τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία προκαλούνται με ευθύνη ανθρώπων που υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους.

Ένα πρωτότυπο τρόπο σκέφτηκε η διαφημιστική εταιρεία Mooz σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Λετονίας για να αντιμετωπίσουν το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων.


Η Mooz, λοιπόν, εκτός από την υπερβολική ταχύτητα, επικέντρωσε την προσοχή της και σε ένα άλλο θέμα: τη σοβαρή έλλειψη οργάνων για μεταμοσχεύσεις. Έτσι, αντί κάποιου ενημερωτικού εντύπου, δημιουργήθηκε ένα Πιστοποιητικό Δωρεάς Οργάνων το οποίο λάμβαναν οι οδηγοί κατευθείαν από την αστυνομία. Το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων της χώρας αγκάλιασε την πρωτοβουλία ενώ και ο πελάτης, η Υπηρεσία Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων της χώρας, ξεπέρασε τις αρχικές του ενστάσεις, αφού κεντρικός στόχος ήταν να σωθούν ζωές.

Συγκεκριμένα, όσοι υπερέβαιναν το όριο ταχύτητας (και κανονικά θα έπρεπε να λάβουν κλήση), αναγκάζονταν από την αστυνομία να υπογράψουν το πιστοποιητικό με το οποίο δήλωναν διατεθειμένοι να γίνουν δωρητές οργάνων!

Το αποτέλεσμα ήταν ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία, μέσα σε έναν χρόνο, να μειωθεί κατά 29%, και ταυτόχρονα να σημειωθεί και σημαντική αύξηση, κατά 39% στην, έστω και με αυτόν τον τρόπο, δωρεά οργάνων. Μπορεί, λοιπόν, οι οδηγοί να μην θυμόνταν ένα οποιοδήποτε διαφημιστικό, όμως δεν θα μπορούσαν να ξεχάσουν ποτέ την ημέρα που, άθελά τους, έγιναν δωρητές οργάνων...

Διαβάστε το κείμενο που αναγκαστικά υπογράφουν οδηγοί, έπειτα από σοβαρή παράβαση του ορίου ταχύτητας.

 

Το Συμβόλαιο

«Υπάρχουν άνθρωποι που θα έδιναν τα πάντα για να βρίσκονται στη θέση μου, και εάν βρίσκονταν, δεν θα έπαιζαν ποτέ με τη ζωή τους.

Εγώ ο/η , ____ _________________, εφόσον έχω την τάση να υπερβαίνω το όριο ταχύτητας στον δρόμο και/ή να οδηγώ επιθετικά, με το παρόν δηλώνω ότι η ζωή μου δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για μένα και θα ήμουν διατεθειμένος να την αποχωριστώ. Με επίγνωση, συνείδηση, νηφαλιότητα και υπεύθυνα, κατανοώ ότι αργά ή γρήγορα θα εμπλακώ σε ατύχημα και αφού αυτό συμβεί, αφήνω την καρδιά μου, τα νεφρά μου και όποια άλλα όργανα του σώματός μου δεν καταστραφούν από το ατύχημα, σε εκείνους που τα χρειάζονται πραγματικά.

Επίσης, ζητώ εκ των προτέρων να με συγχωρήσουν οι άνθρωποι και τα αγαπημένα πρόσωπα εκείνων για τους οποίους θα είμαι εγώ υπεύθυνος για τον θάνατο ή την αναπηρία τους, εξαιτίας ατυχήματος.

__, _______, 2009

Υπογραφή΄ 

____ _________"

 

 

3 προτάσεις του Νίκου Γιαννή για τα τροχαία ατυχήματα

 

 

  • συμβόλαιο τιμής των πολιτικών,
  • δωρεά οργάνων των παραβατών, 
  • Λ.Μαραθώνος - δρόμος θανάτου δρόμος ζωής


1. Όταν το 91% των δυστυχημάτων οφείλονται στον οδική συμπεριφορά των ανθρώπων και στην Ελλάδα σημειώνονται 5-6 θάνατοι ημερησίως από αυτοκινητιστικά, οι νεκροί είναι περί τους 2.000 ετησίως, 10.000 οι ανάπηροι και 1.500.000 επισκέψεις στα νοσοκομείο για τον ίδιο λόγο (!), οι πολιτικοί και οι πάσης φύσεως αιρετοί δεν μπορούν να εκφωνούν πανηγυρικούς την Ημέρα Οδικής Ασφάλειας και την επόμενη στιγμή να «σβύνουν» κλίσεις προκειμένου να κερδίζουν πόντους στο χρηματιστήριο των πελατειακών σχέσεων και υποβαθμίζοντας έτσι την πολιτική! Προτείνω, να δεσμευτούν δημόσια και από κοινού υπογράφοντας ένα συμβόλαιο τιμής και δημόσιου ήθους οδικής ασφάλειας, όλοι οι αιρετοί και υποψήφιοι αιρετοί στην περιοχή της Περιφέρειας Αττικής, ότι δεν θα μεσολαβήσουν ξανά υπέρ παραβατών του ΚΟΚ και επιπλέον θα καταγγέλλουν δημόσια και τεκμηριωμένα τέτοια περιστατικά είτε προέρχονται από πολιτικούς είτε από υπηρεσιακούς παράγοντες.

2. Προτείνω να σκεφτούμε σοβαρά, όσοι συλλαμβάνονται για υπερβολική ταχύτητα, για επικίνδυνη οδήγηση ή σε κατάσταση μέθης, να προσκαλούνται, αντί της καταβολής του προστίμου και της αφαίρεσης διπλώματος και αδείας, να γίνουν δωρητές των οργάνων του σώματος τους, εφόσον φυσικά το αποδέχονται και εγγράφως επιτόπου συγκατατίθενται προς τούτο και φυσικά προβλεφθεί νομοθετικά (παράδειγμα Λετονίας).


3. Μια ομάδα ενεργών πολιτών από τον Γέρακα μέχρι τον Μαραθώνα βαλθήκαμε πιλοτικά να μετατρέψουμε τη Λ.Μαραθώνος από δρόμο θανάτου σε δρόμο ζωής. Στη Λ.Μαραθώνος έχουμε περίπου 25-30 νεκρούς και 150 τραυματίες κάθε χρόνο. Είμαστε αφοσιωμένοι στην αξία της ασφάλειας και του πολιτισμού στους δρόμους. Η δεύτερη συνάντηση του Μαραθώνιου Παρατηρητηρίου Πολιτών πραγματοποιήθηκε στην Παλλήνη, την Πέμπτη 30 Απριλίου, με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην ιδιαίτερα επικίνδυνη Λ. Μαραθώνος, με τον συντονισμό του Νίκου Γιαννή. Στη συνάντηση, εκτός των ιδρυτών, συμμετείχαν ο Διοικητής της Τροχαίας Αν.Αττικής κ. Παπακωνσταντίνου και η Πρόεδρος και ιδρυτής του «Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μϋλωνάς» κα Βασιλική Μυλωνά.

 

Βιβλίο-εσπρέσσο

Όταν το 1434 ο Johann Gutenberg εφηύρε το πρώτο τυπογραφικό πιεστήριο, μάλλον δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι 575 χρόνια αργότερα ένας δαιμόνιος Βρετανός συνάδελφός του θα κατασκεύαζε ένα τυπογραφικό και μαζί βιβλιοδετικό μηχάνημα που παραδίδει σε πέντε μόλις λεπτά τυπωμένο και βιβλιοδετημένο το οποιοδήποτε βιβλίο με το πάτημα ενός κουμπιού. Αρκεί βέβαια ο τίτλος αυτού του βιβλίου να συμπεριλαμβάνεται στους προσφερόμενους 400.000-και σύντομα 1.000.000-τίτλους βιβλίων.

Το θαυμαστό αυτό εργαλείο προς το παρόν λειτουργεί μόνο στο βιβλιοπωλείο Blackwell του Λονδίνου, αλλά είναι αναμενόμενο ότι σύντομα θα κατακλύσει την παγκόσμια αγορά.

Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι ο κάθε βιβλιόφιλος μπορεί σε πέντε λεπτά να έχει στην διάθεσή του το βιβλίο της αρεσκείας του, ακόμα και εάν αυτό είναι σπάνια και εξαντλημένη έκδοση, ή απλώς δεν διατίθεται στο συγκεκριμμένο βιβλιοπωλείο.

Επιπλέον όμως αυτό το εκδοτικό «τζουκ-μποξ» που ο κατασκευαστής του ευφυώς ονόμασε espresso-book, δηλαδή «βιβλίο-εσπρέσσο», προσφέρει στον κάθε δημιουργό μιάς πνευματικής εργασίας την δυνατότητα με ελάχιστο κόστος να δεί το πόνημά του τυπωμένο σε βιβλίο, εάν δυσκολεύεται να βρει εκδοτικό οίκο για να του το εκδόσει. Αρκεί να εφοδιάσει το μηχάνημα με δισκέτα, cd, ή usb όπου θα έχει καταγράψει την εργασία του.

Τι θα δούνε ακόμα τα ματάκια μας!

 

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 141 guests και κανένα μέλος