Για τη Χερσόνησο του Καβουρίου, που γίνονται έργα μετά την πώλησή του, με βίλες και ξενοδοχειακές μονάδες, έχουμε γράψει κατά καιρούς. Απλά υπενθυμίζουμε ότι η χερσόνησος έχει πουληθεί σε ξένους και ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι θα κτίσουν 13 κατοικίες συν τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Έτσι η αλλοίωση του φυσικού τοπίου είναι ορατή πλέον από πολύ μακριά...

Nα θυμίσουμε λίγο περίπου τι περιλαμβάνει η Μελέτη για να γίνει:

«Συγκεκριμένα για το ακίνητο του Αστέρα Βουλιαγμένης οι προτεινόμενες χρήσεις γης καθορίζονται από το Άρθρο 8 του Π.Δ. 23-2-87 (Φ.Ε.Κ. 166Δ/6-3-87) Τουρισμός–Αναψυχή.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, στις περιοχές τουρισμού –αναψυχής επιτρέπονται μόνο:

1) Ξενοδοχεία και λοιπές εγκαταστάσεις 2) Κατοικία, 3) Εμπορικά Καταστήματα, 4) Εστιατόρια 5) Αναψυκτήρια, 6) Πολιτιστικά Κτίρια και εν γένει Πολιτιστικές Λειτουργίες,   7) Κτίρια κοινωνικής πρόνοιας 8) Στάθμευση (κτίρια-γήπεδα 9) Αθλητικές Εγκαταστάσεις 10) Συνεδριακά Κέντρα 11) Ελικοδρόμια

www.ebdomi.com/images/stories/articles2013/mpe-astirl.pdf

rikip logoΗ Δημοτική Αρχή ΒΒΒ έχει καλές σχέσεις με τους επενδυτές και έχει πάρει και ανταποδοτικά. Παρ’ ότι λόγω του ΕΣΧΑΔΑ δεν έχει άμεση σχέση επίβλεψης, πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος παρέμβασης. Η Βουλιαγμένη και η περιοχή διακρίνεται για το πράσινο που διαθέτει. Αν γίνει φαλακρή, θα ξεχαστεί...

Τις εκτεταμένες παρεμβάσεις και το “ξεκοίλιασμα” του λόφου είχε επισημάνει και η δημοτική παράταξη του Δήμου ΒΒΒ, Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών (ΡΙ.ΚΙ.Π.) μέσω του επικεφαλής της παράταξής της Θάνου Ματόπουλου στα δημοτικά συμβούλια και σήμερα συγκεντρώνοντας στοιχεία, δίνει μία ακόμη πιο τραυματική εικόνα.

Δημοσιεύουμε το δελτίο που μας απέστειλε:

Εντύπωση, αλλά όχι έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η προβλεπόμενη αποδέσμευση του αναδεδειγμένου αρχαιολογικού χώρου του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα από την περιοχή ιδιοκτησίας του Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. [2] βρίσκεται ακόμη σε φάση μελέτης και αναβάλλεται η υλοποίησή της για το μέλλον. Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση των ξενοδοχείων και αρχίζουν οι κατοικίες και ο ναός είναι ακόμη δέσμιος των βουλήσεων των ξένων επενδυτών, η δημοτική αρχή και οι κυβερνήσεις άφωνες.

Τον Οκτώβριο του 2019 εξεδόθη η με α/α πράξη 69118 με θέμα «5η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ' ΑΡ. 86/2017 ΑΔΕΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ, ΩΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 49.1-2 ΕΩΣ ΚΑΙ 49.13 ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ Π.ΑΝ. 40 ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ - ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΩΝ» από το Υ.Π.ΕΝ. - Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ (Δ.Α.Ο.Κ.Α.) [3] και μετά δύο μήνες από την ακύρωση αυτή, εξεδόθησαν μεμονωμένες αυτοτελείς άδειες δόμησης για δύο από τις 13 συνολικά κατοικίες που έχουν εγκριθεί.

Οι οικοδομικές αυτές άδειες που εξέδωσε η Δ.Α.Ο.Κ.Α. αφορούν τις ιδιοκτησίες:

I. ιδιοκτησία Β.1-2 στην περιοχή 49.1-2 για διώροφη διπλοκατοικία, με α/α πράξης: 88144/2019.

Αναφέρει δε: οικόπεδο 5.747,51 τ.μ. - δόμηση 2.227,36 τ.μ.

Δέντρα πολυετή υφιστάμενα 41, Δέντρα πολυετή κόβονται       35, Δέντρα νέα φυτεύονται 53

(η άδεια και τα σχέδια [4] [4α] [4β] )

II. ιδιοκτησία Β.3 στην περιοχή 49.3 για διώροφη κατοικία, με α/α πράξης: 88140/2019

Αναφέρει δε: οικόπεδο 3.618,74τ.μ. - δόμηση 1.227,34 τ.μ.

Δέντρα πολυετή υφιστάμενα 95, Δέντρα πολυετή κόβονται 81, Δέντρα νέα φυτεύονται 81,

Όπως καταλαβαίνει κανείς από την πρώτη κιόλας ανάγνωση πρόκειται για υπερπολυτελείς κατοικίες που για να υλοποιηθούν απαιτούνται τεράστιες εκσκαφές και κοπή δέντρων πολλών ετών και μεγάλης ανάπτυξης, που θα αντικατασταθούν με νεαρά δενδρύλλια, εμφανής υποβάθμιση ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι αυτό γίνεται και για τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, τις λοιπές υποδομές και θα συμβεί και για τις άλλες 11 κατοικίες που θα κατασκευαστούν, με δεδομένες τις προβλέψεις του Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. [1] . Η πιθανότητα για επέκταση της κατασκευής παραπάνω κατοικιών από τις ήδη 13 εγκεκριμένες είναι πασιφανής, ειδικά εάν υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η επιλογή της έκδοσης μεμονωμένων οικοδομικών αδειών καταδεικνύει την μεθόδευση για την οικοπεδοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής του Αστέρα Βουλιαγμένης και την έναρξη της δημιουργίας μίας νέας ‘’γειτονιάς’’ αποκλειστικά για μεγιστάνες του πλούτου, περίκλειστη εντός του τείχους ‘’ασφαλείας’’ του συγκροτήματος του Αστέρα. Κάτοικοί της, άνθρωποι που σε όλη τη ζωή τους κυνήγησαν το χρήμα και την εξουσία, στερώντας αναλογικά οικονομικούς πόρους και δικαιώματα από την κοινωνία. Οι μεγιστάνες αυτοί, πλέον επιθυμούν να ζουν απομονωμένοι σε μικρές περίκλειστες κοινωνίες με τους ομοίους τους αποξενωμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία που βιώνει τα έντονα προβλήματα που προέρχονται ακριβώς από το υπάρχον σύστημα που επιβάλει μοντέλα και τρόπους ζωής που εντείνουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Όλοι όσοι πιστεύουν και αγωνίζονται για μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις και ανισότητες που θέλουν να ζουν σε πόλεις με γειτονιές που δομούνται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την βιώσιμη αειφορία και την αίσθηση του μέτρου, σαφώς και κατακρίνουν τις παραπάνω πρακτικές.

 

Aντληση στοιχείων από τα Δημόσια Ανοικτά Δεδομένα

[1]. ΒΙΝΤΕΟ = FRANCE 5-ΡΙ.ΚΙ.Π.=ΑΣΤΕΡΑΣ 1ος2015-από το 46'.57''- -)

[2] Έγκριση χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου Αστέρα (ΦΕΚ 2 ΑΑΠ 2018)

[3] 5η ΑΝΑΘ.της 86/2017 ΑΔΕΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ για ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 49.1-2 ΕΩΣ ΚΑΙ 49.13 ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ Π.ΑΝ. 40= ΥΠΕΝ - Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ (Δ.Α.Ο.Κ.Α.)

I. Ιδιοκτησία Β.1-2 στην περιοχή 49.1-2 για διώροφη διπλοκατοικία,

[4] 88144/2019 Άδεια Δόμησης για ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΑΣ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (49.1-2) ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Β.1-2

[4α] ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ Β.1-2

[4β] ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΟΠΗΣ / ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ Β. 1-2

II. Ιδιοκτησία Β.3 στην περιοχή 49.3 για διώροφη κατοικία,

[5] 88140/2019 Άδεια Δόμησης για ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΑΣ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (49.3) ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Β.3

[5α] ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ Β. 3

[5β] ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΟΠΗΣ / ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ Β. 3

asteras mpoyldozes

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 125 επισκέπτες και κανένα μέλος