Με την απόφαση «στην τσέπη» ήρθε η Δημοτική πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη (6/5) μεσημέρι μία η ώρα για τη μετατροπή της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Βούλας σε Δημοτική Επιχείρηση Ασκληπιείου - Βούλας - Κερατέας Α.Ε. Στους άλλους Δήμους έχει ήδη παρθεί η απόφαση, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο μας...

Συστήθηκε τρίΔημος Α.Ε.

Η ΔΕΑΒ που έγινε ΔΕΑΒΚ Α.Ε.

245 υπάλληλοι του Δήμου εργάζονται για να ζουν καλά 36 εργαζόμενοι της ΔΕΑΒΚ Α.Ε.


Με την απόφαση «στην τσέπη» ήρθε η Δημοτική πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη (6/5) μεσημέρι μία η ώρα για τη μετατροπή της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Βούλας σε Δημοτική Επιχείρηση Ασκληπιείου - Βούλας - Κερατέας Α.Ε. Στους άλλους Δήμους έχει ήδη παρθεί η απόφαση, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο μας.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η συνεδρίαση έπρεπε να γίνει καταμεσήμερο, που όλοι εργάζονται και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν, ακόμα και οι σύμβουλοι.

Τετάρτη μεσημέρι (6/5), ξεκινάει η Δημοτική Συνεδρίαση του Δήμου Βούλας.

Ο Πρόεδρος Α. Κάσδαγλης ανακοινώνει την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Χατζηϊωάννου από την πλειοψηφούσα παράταξη και διαβάζει ανάλογο κείμενό του. Ο Γ. Χατζηϊωάννου με δήλωσή του γνωστοποιεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ανεξαρτητοποιείται από την παράταξη του Δημάρχου, για προσωπικούς λόγους, όπως είπε. Εξήγησε δε, ότι οι προσωπικοί λόγοι είναι κουβέντες βαριές που είπε ο Δήμαρχος γι’ αυτόν σε φίλο του. Ζήτησε δε να παρευρεθεί το «τρίτο πρόσωπο» για να βεβαιώσει αν αυτά ελέγχθησαν από το Δήμαρχο.

Ο Δήμαρχος πρότεινε να βρεθούν οι δυο τους να τα πουν εκτός συμβουλίου και τόνισε ότι ο κάθε σύμβουλος είναι ανεξάρτητος και μπορεί να πράττει ό,τι θέλει! (Σ.Σ.: μόνο θεωρητικά).

Μετά ταύτα ο πρόεδρος πρότεινε να παγώσει το θέμα και να περιμένουν τις …εξηγήσεις.


Σημάδια υπερκόπωσης από τη Μαίρη Σκέντου

Στη συνέχεια (το είχε η ημέρα φαίνεται) η γραμματέας των πρακτικών και υπάλληλος του Δήμου Μαίρη Σκέντου κατέθεσε την παραίτησή της μετά από 26 χρόνια υπηρεσίας για λόγους υπερκόπωσης και ψυχολογικής πίεσης στη δουλειά, αφού χειρουργημένη υποχρεώθηκε να εργαστεί προκειμένου να διεκπεραιώσει τα του Δημοτικού συμβουλίου, όπως γράφει στην αίτηση που κατέθεσε στο Δ.Σ.

Ολοι οι σύμβουλοι εξήραν την αφοσίωσή της στη δουλειά και στο Δήμο και τόνισαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετηθεί κι άλλος υπάλληλος στο πόστο αυτό, προκειμένου να αποκτήσει γνώση και εμπειρία για να αλαφρώσει η θέση της Μ. Σκέντου. Ετσι τέλος καλό, όλα καλά.


Κύριος μέτοχος της ανώνυμης διαδημοτικής επιχείρησης η Βούλα με συμμετοχή 70%, η Κερατέα με 22 και το Ασκληπιείο (Λυγουριό) με 8%.

Οι ανώνυμες εταιρίες των ΟΤΑ θα λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας.


Το Σωματείο Εργαζομένων και η μειοψηφία του Δ.Σ.

ζητούν αναβολή


Ο πρόεδρος Α. Κάσδαγλης διάβασε αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Βούλας που ζητούσε την αναβολή της συζήτησης γιατί δεν είχαν ενημερωθεί προκειμένου να πάρουν θέση.

Την αναβολή υποστήριξε και ο Αγγελος Αποστολάτος, αλλά δεν υπερψηφίστηκε αφού καταψήφισε η πλειοψηφία. Ολη η μειοψηφία υποστήριξε την αναβολή.

Αργότερα, στην πορεία του Δ.Σ. ήρθε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ν. Παναγόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση των Ομοσπονδιών των σωματείων ΠΟΕ-ΟΤΑ που διαφωνεί με τη δημιουργία των δημοτικών επιχειρήσεων.


Τα κριτήρια συγγένειας των πόλεων που συνεργάζεται η Βούλα, μην τα αναζητήσετε. Είναι προσωπικές επιλογές του Δημάρχου. Στην Κερατέα έχει το εξοχικό του και στο Λυγουριό έχει μία γνωστή οικογένεια, όπως ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο!


Το θέμα της ανώνυμης εταιρίας είχε εισηγηθεί ο Δήμαρχος σε δημοτική συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο (22/9) χωρίς να υπάρχει στην ημερήσια διάταξη «πονηρά!», αφού εσυζητείτο η σύσταση της Κοινωφελούς επιχείρησης (ΔΗΚΕΒ).

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σκουμπούρης, το είχε επισημάνει τότε, και το …απέσυραν για να το ξαναφέρουν.

Απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της 22/9/08: Σκουμπούρης: Κατ’ αρχήν θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι σήμερα συζητάμε τη σύσταση μιας κοινωφελούς επιχείρησης και όχι ανώνυμης…

Και παρακάτω: Εδώ, λοιπόν κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αλλάξει λίγο το εισηγητικό κ. Πρόεδρε, να αφήσετε μόνον το θέμα της κοινωφελούς, διότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε τη Ανώνυμη…


Ετσι λοιπόν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Βούλας (τουλάχιστον οι μειοψηφίες), τη δημιουργία της ανώνυμης διαδημοτικής  επιχείρησης ΔΕΑΒΚ Α.Ε. έμαθαν από την εφημερίδα μας, που δημοσίευσε την απόφαση της Κερατέας.

Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του, προκειμένου να εξηγήσει τη συνεργασία με τους συγκεκριμένους Δήμους και να υποστηρίξει την ωφελιμότητα της μετατροπής σε ανώνυμη είπε μεταξύ άλλων.

Μπορεί η ίδια η ΔΕΑΒ να μετατραπεί σε ΔΕΑΒΚ Α.Ε. χωρίς καν απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.


Σ.Σ.: Εμείς αντιγράφουμε το άρθρο 253 «Κανόνες σύστασης» του Κώδικα Περί Δήμων & Κοινοτήτων  που γράφει:

«1. Η σύσταση ή η συμμετοχή σε επιχείρηση οποιασδήποτε μορφής γίνεται μετά από απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του. 


Και συνεχίζει ο Δήμαρχος:

«Το Υπ. Εσωτερικών προωθεί τις συνεργασίες. Ετσι λοιπόν το νέο θεσμικό πλαίσιο προωθεί τη μετατροπή αναπτυξιακών ανωνύμων εταιριών ΟΤΑ από περισσότερους

Προκειμένου να εξυπηρετούνται ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές ή αναπτυξιακές ανάγκες πέραν των στενών διοικητικών ορίων ενός Δήμου. Αυτό κάνουμε σήμερα, τίποτα παραπάνω. Επιτρέπεται μάλιστα η συμμετοχή Δήμου από γειτονική Περιφέρεια, διότι ο Δήμος Ασκληπιείου είναι της περιφέρειας Αργολίδας!!! (σ.σ. για όσους δεν ξέρουν γεωγραφία!).

Εξεπλάγησαν μάλιστα πως ένας Δήμος της Περιφέρειας Αττικής ζητάει από άλλη περιφέρεια και δεν πάει στους όμορους Δήμους να πάρει δύο, τρεις πέντε, όσους θέλουμε. Γιατί ο περιορισμός, είναι για τη σύσταση, μετά είναι ανώνυμη εταιρία»...

Αφού ολοκλήρωσε την εισήγησή του ο Δήμαρχος κάλεσε τον Μ. Καβράκο να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για το θεσμικό πλαίσιο της επιχείρησης και τα οικονομικά στοιχεία. Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ΔΕΑΒ πρέπει να γίνει ΔΕΑΒΚ Α.Ε. και το αντικείμενο με το οποίο θα ασχολείται.

«Το βασικότερο είναι ότι πρέπει να γίνει για να έχουμε μία αποτελεσματικότερη αποδοτικότερη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, των έργων που εντάσσονται στο  ΕΣΠΑ.

Γι’ αυτό και επιτέλους πλέον στην Ελλάδα, μετά από τρία διαφορετικά πλαίσια στήριξης, στα πλαίσια του 4ου πλασίου στήριξης, βγήκε και το ελληνικό πρότυπο προδιαγραφή διαχείρισης έργων», εξήγησε ο Μ. Καβράκος.

Αναφέρθηκε στην ΔΕΑΒ που ξεκίνησε με 29.000 ευρώ κεφάλαιο και σήμερα έχει 450.000 ε με 53.000 ευρώ κέρδος το 2008.

Η επιχείρηση θα ξεκινήσει με 34 εργαζόμενους. Κύρια πηγή εσόδων δηλαδή της εταιρίας είναι και θα είναι (στη νέα μορφή) τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και τα μαθήματα ενδιαφερομένων πολιτών για  χορούς, παράδοση, μουσική και τέχνη.


Η Ηλέκτρα Τσιριγώτη, προηγήθηκε λόγω ιδιαίτερου προβλήματος και αποχώρησε.

«Κατά την προσωπική μου γνώμη η δημιουργία αναπτυξιακής επιχείρησης σε ένα Δήμο ή μια διαδημοτική συνεργασία στα πλαίσια μιας αναπτυξιακής επιχείρησης, θεωρώ ότι είναι εργαλείο στα κατάλληλα χέρια των κατάλληλων ανθρώπων. Τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι μια Δημοτική Αρχή, μπορεί να την πάει κάπου αυτή την διαδημοτική συνεργασία ή μια άλλη μπορεί να την πάει κάπου αλλού. Αυτό κρατήστε το είναι σοβαρό ζήτημα. Είμαστε σε γενικές γραμμές υπέρ των διαδημοτικών συνεργασιών. Το να συνεργάζονται οι Δήμοι είναι θετικό, μας πάει παρακάτω. Εμείς μπορεί να δίνουμε τεχνογνωσία ή κάποια άλλα στοιχεία που έχουμε  σε Δήμους και άλλοι Δήμοι να μας δίνουν άλλα που εμείς δεν έχουμε εικόνα.

Αυτό που με προβληματίζει και για το οποίο βρίσκομαι σήμερα εδώ, είναι ο τρόπος διαχείρισης τον οποίο έχουμε δει μέχρι σήμερα στη Δημοτική Επιχείρηση και το πώς αυτό θα εξελιχθεί στη Διαδημοτική.


Κύριε δήμαρχε έχω ένα σοβαρό θέμα για το οποίο έχω τοποθετηθεί και μέσα στο Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης. Ο τρόπος που φαίνεται κερδοφόρα η ΔΕΑΒ μέχρι στιγμής οφείλεται στις επιχορηγήσεις από το Δήμο Βούλας. Δεν οφείλεται στη διαχείριση αποκλειστικά της Διοίκησης και της διεύθυνσης της ΔΕΑΒ.

Για μένα είναι σημείο κλειδί το ποιοι άνθρωποι θα εκλεγούν για να στελεχώσουν αυτή την επιχείρηση και με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλα και δεν θα γίνει ένας Δήμος εν Δήμω, όπου θα εξυπηρετούμε ίδια συμφέροντα.

Με κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτική ο τρόπος που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα η ΔΕΑΒ και επανέρχομαι σ’ αυτό. Γιατί όταν υπάρχουν υπάλληλοι που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μας μένουν μέσα και ανέρχονται ενώ όταν υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να δουλέψουν με ευσυνειδησία τους γίνεται τρελός πόλεμος για να τα εγκαταλείψουν και να φύγουν».


Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε πάρα πολύ την κα. Τσιριγώτη και εξηγήθηκε γιατί: «Η δημοτική επιχείρηση δεν μπορεί να είναι αναπτυξιακή- κατασκευαστική. Είναι  μακρύ χέρι στο τέλμα του οικονομοτεχνικού δημοσίου που δεν μπορεί να προχωρήσει κανένας Δήμος.

Αν πραγματικά έρχεται ο Δήμος και κερδίζει διότι δίνει  στη Δημοτική Επιχείρηση (ό,τι δίνει) καλά κάνει και το δίνει».


Ο Πέτρος Θανόπουλος είχε ζητήσει κι αυτός την αναβολή. Χαρακτήρισε περίεργη τη συνεργασία με Δήμους που δεν έχουμε καμία σχέση και όχι με όμορους Δήμους.

Ο Δ. Δαβάκης θεωρεί ότι όλα αυτά τα μαθήματα προσφέρουν πολιτισμό. Είτε το κάνει ένας είτε 15.

(Σ.Σ. και ας πληρώνουν οι πολίτες. Από την άλλη, μας είπε ότι υπάρχουν και φτωχοί σ’ αυτή την πόλη).


Πλημμελής η καθαριότητα στους κάδους


Ο Δ. Δαβάκης αναφέρθηκε στο μηχάνημα που κάνει την πλύση στους κάδους το οποίο είναι ανύπαρκτο στην πόλη μας (σ.σ. γεγονός). Και επεσήμανε ότι «είναι προτιμότερο να μην υπάρχει τόσο μεγάλο έσοδο από το μηχάνημα αλλά  να είναι πιο καθαρή η πόλη. Και των κάδων της ανακύκλωσης».

Δήμαρχος: Αυτό δεν είναι υπόθεση της Δημοτικής Επιχείρησης. Πρέπει να έρθει κάποιος να το ζητήσει για να γίνει.

Δαβάκης: Διαχειρίζεται το πλυστικό μηχάνημα κύριε Δήμαρχε.

Δήμαρχος: Άλλο διαχειρίζεται και άλλο πλένει!

Ενημερωθήκαμε από την ΕΒΔΟΜΗ


Η Νανά Καραγιάν αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (22/9), που είχε παρθεί απόφαση για τη σύσταση της Δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης, όπου ο Δήμαρχος προσπάθησε να περάσει και την ανώνυμη, γράφουμε παραπάνω, αλλά με την παρέμβαση του Γ. Σκουμπούρη και της Καραγιάν αποσιωπήθηκε.

Χαρακτηριστικά της είχε πει τότε ο Μ. Καβράκος (απομαγνητοφώνηση από τα πρακτικά): Καβράκος: Κοινωφελή ψηφίζουμε κυρία Καραγιάν σήμερα, κοινωφελή, όταν θα έρθει το θέμα της Ανώνυμης να τοποθετηθείτε στην Ανώνυμη».


Η Νανά Καραγιάν επεσήμανε ότι: «Αν διαβάσουμε τους σκοπούς της παλιάς ΔΕΑΒ, της ΔΗΚΕΒ και της ΔΕΑΒΚ, αλλά και τους σκοπούς του Δήμου Βούλας δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά.

Οσο γι’ αυτό που μας λέτε συνέχεια για την ευελιξία των προγραμμάτων και κάποια έργα που θα γίνουν, θα μου επιτρέψετε να έχω ερωτηματικό γιατί όπως ξέρετε εσείς καλύτερα από εμένα, στην ανώνυμη αυτή εταιρία τα χρήματα που θα παίρνετε και θα γίνονται τα έργα δεν θα μπορούν να ελεγχθούν ούτε από τον Επίτροπο ούτε από την Περιφέρεια ούτε από πουθενά».

Η ΔΕΑΒΚ Α.Ε. εκτός λοιπόν από τα μαθήματα όλων των τεχνών και των ενδιαφερόντων θα κάνει και αποβαμβάκωση μέσω ιδιωτών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ν. Καραγιάν. Και αναρωτήθηκε: «Τι θα κάνουν οι άξιοι υπάλληλοι του Δήμου;»

Και κλείνοντας τόνισε: «Ο Δήμος ιδιωτικοποιείται πλήρως, ο θεσμός της Τ.Α. ευτελίζεται, δημιουργείται μια στρατιά γκόλντεν μπόϊς, και αποδυναμώνονται οι δραστηριότητες του Δήμου, καταλήγοντας να είναι ένα σκέτο πρωτόκολλο».


Η έγκριση της ΔΕΑΒΚ Α.Ε. ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας …δημοκρατικά, χωρίς καμία παραίνεση του Δημάρχου.

Θα την καταγγείλω ως παράνομη και παράτυπη


Ο Α. Αποστολάτος, διαφώνησε με την επιλογή του Δημάρχου για τη συνεργασία τονίζοντας: «Επιλέξατε, όπως είπατε, με προσωπική σας ευθύνη τους άλλους Δήμους γιατί είχατε γνωστούς. Εχουμε  τους όμορους Δήμους μας, όχι οι ομοϊδεάτες όπως είπατε εσείς, οι όμοροι Βουλιαγμένης, Βάρης, Σαρωνίδας, Αναβύσου κλπ. που έχουμε κοινό μέτωπο παραλίας και με τους οποίους μπορούσαμε να κάνουμε πολλά.

Τι σχέση έχει ο Δήμος Βούλας με την Κερατέα, μία πόλη γεωργική, δασική και ερωτώ το σημαντικότερο. Γίνεται μία μάχη για το σταθμό μεταφόρτωσης της χωματερής στην Κερατέα. Αν με ρωτήσετε προσωπικά δεν την ήθελα καθόλου στο Λεκανοπέδιο. Αν με ρωτήσετε τι συμφέρει το Δήμο Βούλας, τον συμφέρει να γίνει στην Κερατέα.

Επομένως τι δίλημμα μας βάζετε και μάλιστα σε μία περίοδο που τελειώνει και η θητεία σας…

Και σας δηλώνω ότι αν εκλεγεί ο συνδυασμός μου, όλα αυτά θα καταργηθούν και ό,τι ζημιά υποστεί ο Δήμος θα καταλογιστεί σε εκείνους που έφταιξαν και παρανόμησαν. Γιατί είναι παράνομη η απόφαση και σας δηλώνω εντίμως ότι θα την καταγγείλω και δεν θα περπατήσει καθόλου.

Ανώνυμη εταιρία με ίσα βάρκα ίσα νερά, έσοδα – έξοδα. Εσοδα από επιχορηγήσεις, από πωλήσεις υπηρεσιών, από μαθήματα κιθάρας, από ελληνικούς χορούς, από λάτιν, από αναθέσεις τεχνικής υποστήριξης, από μαθήματα φωτογραφίας για να μου φέρεται για το 2009, 875.000 έξοδα μαζί με τη δήθεν μισθοδοσία, και έσοδα 896.000. Ποια Νομαρχία είναι εκείνη που θα εγκρίνει 20.000 ευρώ κέρδος πλασματικό;»

Καυτηρίασε τους υψηλούς μισθούς που εμφανίζεται να παίρνουν οι εργαζόμενοι στην διαδημοτική επιχείρηση μιλώντας για golden boys, για να δεχθεί την ειρωνεία του Δημάρχου που επεσήμανε ότι «τέτοιοι μισθοί 2.500 ευρώ το μήνα είναι γι’ αυτούς που βγάζουν φωτοτυπίες σε τέτοιες εταιρίες»!

Κυρία διευθύντρια του Δήμου Βούλας, τι μισθό παίρνετε μηνιαίως;


Κατέληξε δε ο Αποστολάτος κλείνοντας:

«Θεωρώ παράνομο, παράτυπο όλο αυτό το συνοθύλευμα με 34 υπαλλήλους για να κάνουμε τι; Ακόμα και ο μεγάλος Ευσταθιάδης έρχεται σήμερα και κατηγορείται! Από πού τα κέρδισε η ΔΕΑΒ τα 258.000 ευρώ; Από τα μαθήματα. Ντρέπομαι και την καταγγέλω. Θα ζημιώσει ο Δήμος».



Άρθρα & Στήλες

Τέχνες & Αθλητισμός

Videos