Πόσο μελάνι έχει χυθεί για τη δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, στο Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος, πόσες συγκεντρώσεις (αρνητικές), πόσες συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων (εκρηκτικές)! Χάθηκαν πολύτιμα χρόνια, χάθηκαν μεγάλα κονδύλια.

Eίναι χαρακτηριστικό το φύλλο της ΕΒΔΟΜΗΣ, που κυκλοφόρησε μετά από ένα εκρητικό δημοτικό συμβούλιο με θέμα την αποχέτευση.

f802 41030 Σεπτεμβρίου 2013. Ο κόσμος είχε γεμίσει αίθουσες, διαδρόμους, αύλειο χώρο και σκάλες ενάντια στη δημιουργία ΚΕΛ στο Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος. Ο Δήμαρχος Χρήστος Α. Μάρκου, ήταν υπέρ της δημιουργίας του και εισηγήθηκε την υπογραφή «του συμφώνου συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Αττικής, την ΕΥΔΑΠ και το Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος για την επίλυση του αποχετευτικού ζητήματος του Δήμου».

Την είχε ονομάσει «μία ιστορική ημέρα», και πράγματι ήταν ιστορική, όχι για την απόφασή της, αλλά για την απόρριψη της αποχέτευσης, επιμένοντας ότι τα λύματά τους πρέπει να πάνε στην Ψυττάλεια. Η πρόταση καταψηφίστηκε με 15 κατά και 14 υπέρ.

Αξίζει να θυμηθούμε τα λόγια του, που σήμερα σπανίζουν από δημάρχους: «...δεν με ενδιαφέρει ο “θρόνος” του Δημάρχου περισσότερο από το συμφέρον του Δήμου και της κοινωνίας. Τρία σχεδόν χρόνια τώρα, υπεύθυνα και συστηματικά ασχολούμαστε ως δημοτική αρχή με την επίλυση του αποχετευτικού. Εξετάσαμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, εξαντλήσαμε κάθε έννοια διαλόγου και διαβούλευσης.

Σήμερα θα πρέπει να αναλάβει ο κάθε ένας την προσωπική του εύθυνη. Μία ευθύνη που δεν σχετίζεται με το προσωπικό του οικονομικό ή πολιτικό όφελος. Μία ευθύνη που αφορά το μέλλον ενός τόπου που διαρκώς βρίσκεται θεατής των εξελίξεων», είχε επισημάνει ο δήμαρχος Χρήστος Α. Μάρκου, αλλά δεν έπεσε σε ώτα ακούοντα. Είχαν κλείσει όλοι τα αυτιά τους και φώναζαν συντονισμένα “να πάνε στην Ψυττάλεια”.

 

Αλλά όπως λέει ο λαός “Κάλιο αργά παρά ποτέ”, και ήρθε η πλήρωση του χρόνου, κατάλαβαν οι πολίτες την αδήρητη ανάγκη και η αποχέτευση είναι πλέον γεγονός στο Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος.

 

Ήδη η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την «Κατασκευή δικτύων ακαθάρτων και αγωγών μεταφοράς ακαθάρτων, σε περιοχές του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδας, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή δικτύων ακαθάρτων στις Δημοτικές Ενότητες Σπάτων και Αρτέμιδας, του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδας. Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει τέλος Φεβρουαρίου» και αναμένεται η υπογραφή συμβάσεων εντός του τρέχοντος έτους.

 

Αλλά το θέμα προχώρησε παρακάτω, με καλύτερους όρους για επαναχρησιμοποίηση του υπολείμματος και υπεγράφη «Σύμφωνο Συναντίληψης και Συνεργασίας Περιφέρειας Αττικής, ΕΥΔΑΠ ΑΕ και Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου, Σπάτων - Αρτέμιδας για την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής»

Η αξιοποίηση των επεξεργασμένων εκροών από το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας Πικερμίου και Σπάτων Αρτέμιδας, αποτέλεσε κεντρικό αντικείμενο του συμφώνου της συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής, ΕΥΔΑΠ ΑΕ και Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου, Σπάτων - Αρτέμιδας.

Σύμφωνο συναντίληψης

και συνεργασίας

Το σύμφωνο υπέγραψαν στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (21.1.20) ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Χ. Σαχίνης, ο Δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου Β. Μπουρνούς και ο Δήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδας Δ. Μάρκου. Παρόντες στην υπογραφή του συμφώνου ήταν επίσης η Βοηθός Γενική Διευθύντρια Έργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ Τζίνα Στεφανάκου και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόσης.  

Με βάση το κείμενο του συμφώνου συνεργασίας, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδέχτηκαν να προβούν σε ενέργειες που θα συμβάλλουν στην επαναχρησιμοποίηση των παραγόμενων αστικών λυμάτων της Ανατολικής Αττικής για άρδευση καθώς και για αστική και περιαστική χρήση, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Με αφορμή την υπογραφή του συμφώνου συναντίληψης και συνεργασίας ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε: «Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή ο σεβασμός στο περιβάλλον. Τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση των εκροών από τα ΚΕΛ της Ανατολικής Αττικής είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Περιφέρεια, Δήμοι και ΕΥΔΑΠ συνεργαζόμαστε στενά, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες αιχμής για να προστατέψουμε την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον. Στις προτεραιότητές μας είναι η υλοποίηση σημαντικών έργων και υποδομών τα οποία θα αναβαθμίσουν την Αττική».

Kατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά στο αποχετευτικό έργο των περιοχών Πικερμίου – Ραφήνας και Σπάτων – Αρτέμιδας. Το έργο «Συλλογή, επεξεργασία λυμάτων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος και επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών» έχει συνολικό προϋπολογισμό 270 εκ. € περίπου και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Συνοχής. Πρωταρχικός σκοπός του έργου είναι η συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΚ σχετικά με την αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων, ενώ στρατηγικός στόχος του έργου είναι και η επαναχρησιμοποίηση των εκροών του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) για αστική - περιαστική χρήση και για άρδευση γεωργικών εκτάσεων. Η δημοπράτηση των έργων από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ έχει ήδη εκκινήσει.

Το παραγόμενο ανακτημένο νερό από την επεξεργασία των λυμάτων από το εν λόγω ΚΕΛ θα είναι υψηλής ποιότητας, ασφαλές για την υγεία των πολιτών και θα είναι κατάλληλο για έναν μεγάλο αριθμό χρήσεων, όπως είναι η άρδευση καλλιεργειών, χώρων αναψυχής (πότισμα γκαζόν, γηπέδων γκόλφ, πάρκων, προαυλίων κ.α.), η περιβαλλοντική αναβάθμιση και η αστική χρήση (π.χ. πυροπροστασία).

Μένει ο Σαρωνικός

Με το έργο αυτό καλύπτεται πλέον η Ανατολική Αττική στο μεγαλύτερο ποσοστό των πόλεών της με αποχετευτικό δίκτυο.

Μένει βέβαια απέξω ο Δήμος Σαρωνικού που έχουν δείξει οι δήμαρχοί του παλινωδίες στο θέμα.

Ο προηγούμενος δήμαρχος Γ. Σωφρόνης, θέλησε να προχωρήσει σε δημιουργία ΚΕΛ , προκειμένου να καλύψει όλο το Δήμο, ο νυν, και πολλών τετραετιών δήμαρχος, Πέτρος Φιλίππου επιμένει στη μεταφορά τους στην Ψυττάλεια.

Ο χρόνος βέβαια περνάει και είναι εις βάρος του Δήμου και της θάλασσας που μολύνεται από τους βόθρους...

Aννα Μπουζιάνη

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 206 guests και κανένα μέλος