Ενδιαφέρουσα μελέτη που την υιοθέτησε ο Δήμαρχος των 3Β

Ο Σύλλογος αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος Αρχέδημος είναι νεαρός, με έδρα τη Βάρη και με οικολογικές ανησυχίες. Όντας στους πρόποδες του Υμηττού, έριξαν την ιδέα να δημιουργηθούν μονοπάτια στο βουνό για να το γνωρίσουμε καλύτερα.

Η ιδέα να δημιουργηθούν πεζοπορικά μονοπάτια στον Υμηττό, βρήκε ώτα ανοιχτά και με τη χορηγία του Αθαν. Μαρτίνου και μελών του Συλλόγου, προχώρησαν στη μελέτη, με την “Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Paths of Greece” Μονοπάτια της Ελλάδας, την οποία παρουσίασαν στην αίθουσα “Ιωνία” στη Βούλα, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020.

ntourliou damanakisΠρωταγωνιστής της ιδέας, αλλά και στο τρέξιμο, είναι η Αρετή Ντουρλιού (γραμματέας του Συλλόγου), η οποία άνοιξε και την εκδήλωση, ευχαριστώντας τους ανθρώπους που εργάστηκαν πάνω στην ιδέα αυτή και ιδιαίτερα στον Αθ. Μαρτίνο. Ευχαρίστησε το Δήμο ΒΒΒ και διάβασε χαιρετισμό του Υπουργού Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, που δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω ειλημμένης υποχρεώσης.

Στη συνέχεια χαιρέτισε ο πρόεδρος του Αρχέδημου,

Γιάννης Δαμανάκης, ο οποίος τόνισε ότι έχουμε χρέος απέναντι στις νέες γενιές. Οι νέες γενιές δεν έχουν γνωρίζει τη φύση όπως εμείς. Εχει σταματήσει η πραγματική επικοινωνία μεταξύ μας, και κάλεσε το δήμαρχο στο βήμα.

Ο δήμαρχος, του Δήμου ΒΒΒ, Γρ. Κωνσταντέλλος, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον παππού του, που τον μάθαινε σφεντόνα εκεί που σήμερα βρίσκεται το 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο της Βούλας. «Από τη Λεωφ. Βουλιαγμένης και πάνω ήταν μία δασοσκεπής περιοχή η οποια καιγόταν για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια (1973-1974). Η λογική της ανάπτυξης κατέστρεψε έναν πνεύμονα, τον μετέτρεψε σε μια σύγχρονη πόλη με ό,τι προνόμια και προβλήματα έχει το να χτίζεις σπίτι σε μια κλήση 35%», τόνισε και σημείωσε τελειώνοντας:

«...Εγώ θα ήθελα να χαιρετίσω τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή που πήρε ο “Αρχέδημος” και να καλέσω όλους τους συλλόγους, τους εξωραϊστικούς κυρίως, που δραστηριοποιούνται χρόνια με την μόνιμη επωδό της αντιπαράθεσης, της καταγγελίας, θεωρώντας ότι όταν πούμε όχι χωρίς να προτείνουμε κάτι πρωτότυπο και πρωτογενές, όπως η ιδέα του Αρχέδημου, προσθέτουμε και δεν αφαιρούμε».

Κλείνοντας δε δήλωσε ότι αγκαλιάζει την ιδέα και θα την προχωρήσει. Μάλιστα ανέφερε ότι θα προτείνει στον πρόεδρο του Δ.Σ. Ν. Ψαλλίδα, που παρευρισκόταν στην αίθουσα, να συζητηθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση διαμόρφωσης της πρώτης φάσης.

Από το Δήμο Γλυφάδας παρευρέθη η αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Δαφνούλα Χαρίση-Μπίλια.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας, Φοίβος Τσαβαρόπουλος και Σπύρος Κίνιας παρουσίασαν τα στοιχεία της μελέτης, στην οποία ανακαλύπτει κανείς στοιχεία, που δεν γνώριζε ότι υπάρχουν στο βουνό.

Ο Υμηττός έχει πολλά να δώσει στον πεζοπόρο, από τη φύση και τον πολιτισμό.

 

Σημαδεμένα μονοπάτια

pezoporika monopatia 1Τα πεζοπορικά μονοπάτια, πέρα από τους κατοίκους της περιοχής που θα μπορούν να χαίρονται το βουνό σε βατά περάσματα, που θα είναι σημαδεμένα, θα αναδειχθούν πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής και παράλληλα ανεβάζουν τον τουρισμό, ο οποίος είναι ποιοτικός και τον επιμηκύνει, γιατί τους πολύ καλοκαιρινούς μήνες είναι δύσκολη η πεζοπορία.

Δημιουργούνται θέσεις εργασίας και ζωντανεύει η τοπική αγορά.

Το σχέδιο ανάπτυξης πεζοπορικών / πολιτιστικών διαδρομών στο Νότιο Υμηττό, περιλαμβάνει καταγραφή, περιγραφή απαιτούμενης σήμανσης, παρεμβάσεις (καθαρισμοί, τεχνικά, χωροταξικά κ.ά.), ψηφιακή καταγραφή των επιλεγμένων διαδρομών και στοιχείων ενδιαφέροντος σε ένα πενταετές πλάνο ανάπτυξης.

Το συνολικό μήκος του δικτύου, της πρώτης φάσης, θα είναι 24,3 χλμ. και συνολικός χρόνος πεζοπορίας περίπου 12 ώρες. Βαθμός δυσκολίας εύκολη & μέτρια. Η διαδρομή θα περιλαμβάνει κεντρικές πινακίδες, ενημερωτικές πινακίδες, 107 πασσάλους κατεύθυνσης και 1.228 πινακίδες πληροφόρησης.

Η εκκίνηση μπορεί να γίνεται από δύο σημεία. Από Γλυφάδα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο βουνό με κατεύθυνση προς Βούλα, Βάρη και κατάληξη στο Λαιμό της Βουλιαγμένης στο ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα ή να ξεκινήσει από τη Βουλιαγμένη.

Ο προϋπολογισμός του έργου υλοποίησης - Α΄φάσης - σε βάθος πενταετίας είναι περίπου 75.000 ευρώ, ένα ποσό εφικτό για έναν Δήμο και πιστεύουμε και ελπίζουμε να το περπατήσουμε σύντομα.

Στην ολοκλήρωσή του και στη δεύτερη φάση θα εμπλέκονται 3 Δήμοι, Γλυφάδα, Κορωπί, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη, σε συνολικό μήκος 60 χλμ.

Χρήσιμη παρέμβαση, στο τέλος, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Νατ. Πέτροβιτς.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Αρχέδημος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και ανταλλάγησαν ευχές.

Αννα Μπουζιάνη

Αφήστε σχόλιο...

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 47 guests και κανένα μέλος