Οι μαθητές του 2ου Λυκείου Βούλας, αποφάσισαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και προχώρησαν σε κατάληψη του σχολικού τους συγκροτήματος, τοιχοκολώντας απέξω τα αιτήματά τους.

Τα παιδιά έχουν καταγράψει μια σειρά προβλημάτων, αρκετά εκ των οποίων αφορούν το Δήμο ΒΒΒ, ως πλέον αρμόδιο για τη συντήρηση των συγκροτημάτων, αλλά και προβλήματα που αφορούν την κεντρική εξουσία.

«Χώροι υγιεινής, θέρμανση, σπασμένες πόρτες από προηγούμενα χρόνια, αίθουσες σε άθλια κατάσταση, βρύσες χαλασμένες» είναι μερικά από τα προβλήματα που καταγράφουν στην ανακοίνωσή τους και αφορούν το Δήμο.

«Αντιπαιδαγωγικό σύστημα, πολλά παιδιά στις τάξεις, ελλείψεις καθηγητών, προβληματισμός για την “Τράπεζα Θεμάτων», που αφορούν την κεντρική εξουσία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου ΒΒΒ, ενώ διαρκούσε η κατάληψη, απέστειλε δελτίο τύπου, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί την εξέλιξη αυτή από την πρώτη στιγμή και ήδη έχει συναντηθεί με τους μαθητές η Πρόεδρος της Β’ Βάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου Μίμα Νικηφοράκη. Η κα Νικηφοράκη εξήγησε στους μαθητές ότι ο Δήμος και η σχολική επιτροπή δεν μπορούν να παρέμβουν στα θέματα που αφορούν τους καθηγητές και εν γένει την εκπαιδευτική διαδικασία. Σε ότι αφορά τις κτιριακές υποδομές που τίθενται στην ανακοίνωση, η επισκευή των βρυσών και τα παγκάκια θα επιλυθούν άμεσα μετά τη λήξη της κατάληψης καθώς δεν υπήρχε στις υπηρεσίες του Δήμου(;) νωρίτερα κάποιο σχετικό αίτημα και σε ότι αφορά τη θέρμανση ενημέρωσε τους μαθητές πως το καλοριφέρ το οποίο λειτουργεί με φυσικό αέριο λειτουργεί κανονικά και η τακτική προβλεπόμενη συντήρηση του καυστήρα ολοκληρώθηκε πριν από μόλις έναν μήνα».

Την έκπληξή του εξέφρασε ο δήμαρχος, όπως σημειώνεται στο δελτίο: «Με έκπληξη ενημερώθηκα πως μαθητές του 2ου ΓΕΛ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου χωρίς πρώτα να αποστείλουν σε κανένα φορέα τα αιτήματά τους».

Ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Λυκείου, μιλάει με την επιστολή του

Ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Λυκείου, μας απέστειλε δελτίο Τύπου, αφού σταμάτησε η κατάληψη, την οποία δημοσιεύουμε παρακάτω.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ

Μετά τη λήξη της κατάληψης στο 2ο Λύκειο Βούλας από μαθητές του σχολείου, ο Σύλλογος Γονέων θεωρεί ότι έφτασε η ώρα να γνωστοποιήσει την θέση του.

Όλες αυτές τις ημέρες, αποφύγαμε να πάρουμε μέρος σε “καφενειακές” διαδικτυακές συζητήσεις. Αντ' αυτού προτιμήσαμε να είμαστε σε συνεχή επαφή με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους γονείς του σχολείου μας, το Δήμο, τη διεύθυνση και φυσικά τους μαθητές. Η στάση μας αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί ως αποδοχή ή στήριξη της κατάληψης, ούτε φυσικά ως αποδοχή των πολλών άστοχων σχολίων που διαβάσαμε. Καταδικάζουμε δε, απερίφραστα, όλα εκείνα που πρόσβαλαν παιδιά και οικογένειες.

Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι οι διεκδικήσεις των παιδιών, μικρές ή μεγάλες, σωστές ή λάθος, δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποτελούν πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Ο Σύλλογός μας έχει αποφασίσει εδώ και καιρό, να μην κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά να τα αναδεικνύει και να δρομολογεί λύσεις.

Έτσι, η γνώμη μας είναι ότι η δύσκολη αυτή κατάσταση για το σχολείο μας είναι απόρροια της έλλειψης σωστής και ουσιώδους επικοινωνίας ανάμεσα σε όλους όσους είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Ο Σύλλογος αναλαμβάνει με πλήρη επίγνωση του ρόλου του το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί· άλλωστε έχουμε ξεκινήσει ήδη να συμμετέχουμε στην διαδικασία επίλυσης μεγάλου μέρους από τα αιτήματα των παιδιών, αφού από την πρώτη στιγμή και καθημερινά, είμαστε παρόντες έξω από το σχολείο. Θεωρούμε δε ότι συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εξαιρετικά τόσο με την διεύθυνση του σχολείου, όσο και με την Σχολική Επιτροπή του Δήμου μας.

Όλες αυτές τις ημέρες, είμαστε σε διαρκή επαφή με τα παιδιά, τη διεύθυνση του σχολείου, την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κυρία Νικηφοράκη, τον Αντιπρόεδρο και γονέα του σχολείου κύριο Ζερβό, καθώς και την νεοσύστατη Ένωση Γονέων Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στους οποίους έχουμε εκφράσει τις σκέψεις μας κι έχουμε ακούσει τις προτάσεις τους για τη λύση των θεμάτων που απασχολούν τους μαθητές.

Είμαστε βέβαιοι λοιπόν, ότι όλοι θα συμβάλλουν, ώστε όλοι, στο να μην χρειαστεί να βιώσει ξανά το σχολείο τέτοια κατάσταση. Άλλωστε, εκτιμούμε ότι οι μαθητές στο συγκεκριμένο σχολείο έχουν αποδείξει επανειλημμένα με την ωριμότητά τους, ότι είναι ήδη άξιοι δημότες-πολίτες (αφού πλέον το δικαίωμα ψήφου είναι στα 17!) και ισότιμοι συνομιλητές. Ας μην ξεχνάμε δε ότι -και με την αρωγή του Συλλόγου- έχουν κάνει το 2ο Λύκειο Βούλας γνωστό πολύ έξω από τα σύνορα του Δήμου μας, σε πολιτιστικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

 

Σ.Σ. Είναι, πάντως, να απορεί κανείς. Επρεπε δηλαδή, κατά το Δήμο και την πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, να ενημερώσουν τα παιδιά ή οι καθηγητές για τις σπασμένες πόρτες, τις χαλασμένες βρύσες, τα άχρηστα παγκάκια; Τότε τι νόημα έχει ολόκληρη Επιτροπή Παιδείας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και εντεταλμένος σύμβουλος;

Δεν επισκέπτονται ποτέ τα σχολικά συγκροτήματα;

Θεωρώ ότι τα παιδιά μ’ αυτή την κίνησή τους, “ταρακούνησαν τα νερά” και μπράβο τους. Μακάρι να έτυχαν σε ώτα ακουόντων και όχι μη ακουόντων.

Αννα Μπουζιάνη

 

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 76 guests και κανένα μέλος