Όλοι είδαμε την παραμονή της πρωτοχρονιάς, το χάος που δημιούργησε στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας ένα χιόνι μόλις δέκα πόντων, που έκλεισε την εθνική οδό εγκλωβίζοντας οδηγούς για ώρες μέσα στο κρύο. Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν μέχρι και την Υλίκη.

Οι ευθύνες πολλές και κατά πως φαίνεται πολλών, έτσι που θα παίξουν για άλλη μια φορά την ...κολοκυθιά.

Η κρατική μηχανή βρέθηκε απροετοίμαστη, παρ’ ότι οι μετεωρολόγοι τα έλεγαν από ημέρες πριν.

Αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία “Νέα Οδός Α.Ε.” δεν λειτούργησε προληπτικά.

Μέχρι σήμερα βρίσκονται χωριά αποκλεισμένα και αποκομμένα από νερό και ρεύμα, όπως τα Βίλια, η Ειδυλλία και άλλα.

Βέβαια ευθύνη έχουν και οι οδηγοί, που αφού γνώριζαν ότι έρχεται κακοκαιρία, ξεκίνησαν το ταξίδι τους απροετοίμαστοι βάζοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και τους συνανθρώπους τους, αφού έκλεισαν μέχρι και τη λωρίδα ζωής.

Τι λέει το Υπουργείο Υποδομών

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κάλεσε στο Υπουργείο την εταιρεία Νέα Οδό ΑΕ, για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη διακοπή της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, στα διόδια Αφιδνών και στο ρεύμα προς Αθήνα, στα διόδια της οδού Θηβών.

Παράλληλα, με απόφαση του Υπουργού, συγκροτήθηκε, Επιτροπή η οποία, υπό την επίβλεψη του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, θα διερευνήσει και θα εξακριβώσει τα ακριβή αίτια της διακοπής και το κατά πόσον ο Παραχωρησιούχος (Νέα Οδός) τήρησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων.

Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της Επιτροπής θα δοθούν εντός μίας εβδομάδας στον Υπουργό, ο οποίος θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Επιπλέον, το Υπουργείο αναλαμβάνει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων, σε κάθε αρμόδιο φορέα, με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή αντίστοιχων περιστατικών στο μέλλον.

H Περιφέρεια Αττικής συνδράμει

Τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στη διαδικασία εκχιονισμού των δρόμων σε περιοχές που σημειώθηκαν έντονες χιονοπτώσεις όπως το κέντρο των Βιλίων ζήτησε ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας δηλώνοντας αδυναμία, καθώς δεν διαθέτει επαρκή αριθμό εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Δήμου στέλνοντας επτά μηχανήματα που συνδράμουν στον περαιτέρω καθαρισμό των δρόμων κυρίως εντός του αστικού ιστού, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τι λέει η “Νέα Οδός”

Η επιχείρηση “Νέα Οδός Α.Ε.” με ανακοίνωσή της απαντά για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας που έχει και την ευθύνη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η Νέα Οδός», έλαβε άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και ενεργοποίησε το σχετικό σχέδιο αποχιονισμού. Ειδικά στο τμήμα του Α.Θ.Ε. από Μεταμόρφωση έως και Σκάρφεια ενεργούσαν 80 εκχιονιστικά, υπήρχαν διαθέσιμοι 4 τόνοι αλατιού και περισσότερα από 100 άτομα ήταν στην υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικότερα στην επίμαχη περιοχή Καπανδριτίου - Μαλακάσας επιχειρούσαν διαρκώς 20 εκχιονιστικά...

 

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 135 guests και κανένα μέλος