Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ημερίδα  από τις Οργανώσεις Ενεργών Πολιτών Παλλήνης, Γέρακα, Γλυκών Νερών και Παιανίας, (οι οποίες αποτελούνται από συλλόγους γονέων, εξωραϊστικούς και πολιτιστικούς συλλόγους) για τα προβλήματα της περιοχής, την Τρίτη 28/4 στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με τέσσερα βασικά θέματα:...

Στο “τραπέζι” τα μεγάλα προβλήματα από ενεργούς πολίτες

Παλλήνης, Γέρακα, Γλυκών Νερών & Παιανίας

– Αποχετευτικό δίκτυο – Χωροταξικός σχεδιασμός

– Πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ και  – Νοσοκομείο

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ημερίδα  από τις Οργανώσεις Ενεργών Πολιτών Παλλήνης, Γέρακα, Γλυκών Νερών και Παιανίας, (οι οποίες αποτελούνται από συλλόγους γονέων, εξωραϊστικούς και πολιτιστικούς συλλόγους) για τα προβλήματα της περιοχής, την Τρίτη 28/4 στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με τέσσερα βασικά θέματα:

– Αποχετευτικό δίκτυο

– Χωροταξικός σχεδιασμός

– Πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ και

– Νοσοκομείο Ανατ. Αττικής.

Προεδρεύων ήταν ο Θ. Σταματίου, ενώ την εισήγηση έκανε ο Κ. Ρίπης.

Παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ν. Καντερές, Βασίλης Οικονόμου, Ντίνος Βρεττός, Εύη Χριστοφιλοπούλου καθώς και οι πολιτευτές Νίκος Γιαννής, Δ. Κατσίκης, Λ. Μουζάκα και ο Παντελής Ασπραδάκης. Επίσης οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Θ. Μπαλής (επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας), Δημ. Μπαρούτας, Νίκος Στεφανίδης, Γ. Πάντζας, Χρ. Καλαποθαράκος και Χρ. Φράγκου.

Ακόμη οι δημοτικοί σύμβουλοι Θ. Γκοτσόπουλος, Μαρία Λεβαντή, Γιώργος Σμέρος, Αν. Μπουντουβάς (από Παλλήνη), Γιάννης Σκουμπούρης (από Βουλα) και σίγουρα κι άλλοι που δεν είδαμε.


Ολοι οι βουλευτές μίλησαν πάνω στα προβλήματα συνοπτικά. Ολοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή, αφού τα βιώνουν καθημερινά μέσω των πολιτών.

Ο Νίκος Καντερές τόνισε ότι θα είναι παρών στα προβλήματα που υπάρχουν χωρίς να γίνεται πολιτική εκμετάλλευση.

Υποστήριξε τον χώρο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Ραφήνας, ως κατάλληλο για Νοσοκομείο, όπου ήδη υπάρχουν 500 περίπου στρέμ. και κτιριακές εγκαταστάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Κρίνει ότι για το χωροταξικό σχεδιασμό και την αειφόρο ανάπτυξη είναι εφικτές διορθωτικές πράξεις στους σχεδιαζόμενους οδικούς άξονες, σύμφωνα και με τις προτάσεις των δήμων που άμεσα επηρεάζονται. 


Ο Βασίλης Οικονόμου επεσήμανε ότι πρέπει «να αφήσουμε τα συνθήματα. Αυτή τη στιγμή είμαστε υπό το μηδέν» και  εστιάστηκε ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο, τονίζοντας ότι είναι υπέρ του χώρου του Νταού Πεντέλης για το Νοσοκομείο γιατί είναι ιδανικός χώρος.

Μίλησε για τον Περιφερειακό σχεδιασμό, που όπως έχει διαμορφωθεί «δεν μπορεί να προχωρήσει» και ζήτησε από τη Νομαρχία να πάρει θέση τι θα κάνει τα απορρίμματά της.

Κατέληξε δε ότι πρέπει να δώσουμε βάρος στον πρωτογενή τομέα με ποιότητα και ετικέτα. Ο τριτογενής τομέας είναι δεδομένος.


Ο νομαρχιακός Νίκος Στεφανίδης μίλησε ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο από κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα για την περιοχή. Μια περιοχή χωρίς αποχέτευση και βιομηχανίες που ρυπαίνουν.


Ο Θοδωρής Γκοτσόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας) μίλησε ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο χωρίζει την Αττική σε 6 ενότητες. Οι τρεις χωρικές ενότητες είναι στην Ανατ. Αττική. Η μόνη περιοχή στην Ανατ. Αττική με αγροτική ανάπτυξη είναι η Βόρεια Αττική και πουθενά αλλού, επεσήμανε.

– Ανάσχεση οικιστικής επέκτασης,

– ολοκλήρωση των ήδη ΓΠΣ και σταμάτημα και

– πλήρη προστασία δημοσίων χώρων (δάση, ακτές, στρατόπεδα) είναι τα τρία βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν, τόνισε.

Ο Χρ. Καλαποθαράκος μίλησε ως εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Μίλησε για εργοστάσιο πυρόλησης αντί για  ΧΥΤΑ, για οριοθέτηση ρεμάτων και ο Λόφος Λεβίδη να γίνει χώρος αναψυχής.

Ο Ντίνος Βρεττός τάχθηκε κατά του ΕΣΔΚΝΑ  τονίζοντας ότι λειτουργεί μακριά από τα συμφέροντα της Ανατ. Αττικής και πρέπει η διαχείριση των απορριμμάτων να εκχωρηθεί στους Δήμους και τις Κοινότητες. Αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα της περιοχής, τα οποία μοίρασε και σε έντυπο στους παρευρισκομένους.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι «είμαστε στο και 5’».

Αναφέρθηκε σε ένα – ένα από τα προβλήματα προτείνοντας λύσεις. Το χωροταξικό και Ρυθμιστικό είναι οι μοναδικές προτεραιότητες. Αντ’ αυτών βλέπουμε τσιμεντοποίηση και μεταφορά της Αθήνας στα Μεσόγεια.

«Δεν θα φεισθώ  αυτοκριτικής. Το κόμμα μου έκανε λάθη», τόνισε και μίλησε για επανασχεδιασμό και ενεργειακή αξιοποίηση μέσα από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Για ορθολογική χρήση στις χρήσεις γης. Για πλαίσιο αξιοποίησης με όρους και όρια για την ιδιωτική περιουσία και περιορισμό της ταχύτητας οικιστικής ανάπτυξης.

Κατέληξε δε ότι «οι βουλευτές μπορούμε και πρέπει να υπερβούμε και κομματικά όρια».

Ο Γ. Πάντζας μίλησε ως εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ. «Γίνεται σπέκουλα. Συμφωνούν μαζί σας, ως εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος και δεν κάνουν τίποτα παραπάνω», «Ακουσα τους πρώην συντρόφους μου (Βρεττό και Οικονόμου) να μιλάνε για λάθος επιλογές».

Μίλησε για αύξηση του πρασίνου και λιγότερο τσιμέντο.

Μίλησε επίσης από τους Οικολόγους Πράσινους ο εκπρόσωπός τους Δρόσος, τονίζοντας ότι «βασικός άξονας ανάπτυξης και από Ε.Ε. είναι η πόλη. Πλήρης αστικοποίηση».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από το ακροατήριο, το οποίο ήταν πολυπληθές και ενημερωμένο.


Σ.Σ.: Τα μεγάλα προβλήματα της Ανατ. Αττικής όντως είναι κατά βάση αυτά τα τέσσερα. Αλλά εγώ θα έλεγα ότι είναι το εξής ΕΝΑ. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ.

Και αν περπατήσετε τις βραδυνές ζεστές ημέρες στους δρόμους, θα αισθανθείτε, πόσο αναγκαίο και επείγον είναι το έργο της αποχέτευσης.


Άρθρα & Στήλες

Τέχνες & Αθλητισμός

Videos