«οικολογικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα»

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 στην Αθήνα (Στοά του Βιβλίου) αναφορικά με το ζήτημα του ΧΥΤΥ Γραμματικού και στα πλαίσια ενημέρωσης της κοινής γνώμης που έχει ξεκινήσει η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου Μαραθώνος και προσωπικά ο Δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας.

Στο πάνελ των ομιλητών, ο δήμαρχος, ο καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Λινός και ο μηχανολόγος - μηχανικός Δημήτρης Δαμάσκος.

Τη συζήτηση συντόνιζε ο Νίκος Καραχάλιος.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας στην εισήγησή του, μίλησε για «οικολογικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα» αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Δεν ζητάμε να πάνε τα δικά μας σκουπίδια στην αυλή του γείτονα. Δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του Δήμου μας το σχεδιαζόμενο έγκλημα. Αφορά όλους τους κατοίκους του Λεκανοπέδιου και τα εκατομμύρια των επισκεπτών του. Δεν θα μπαίναμε σ’ αυτή τη μάχη αν οι απόψεις μας δεν ήταν πλήρως επιστημονικά και από τα ίδια τα όργανα της πολιτείας και της Ε.Ε. τεκμηριωμένες. Δεν πρόκειται για βεντέτα μεταξύ του Δήμου μας και της Πολιτείας. Πρόκειται για την αναγκαιότητα σύγχρονων πολιτικών περιβάλλοντος απέναντι στον ανορθολογισμό, τη σύγχρονη Ευρωπαϊκού τύπου διαχείριση απέναντι στην προχειρότητα».

... «Οι ζωές των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνος και οι ζωές των κατοίκων του λεκανοπεδίου αξίζουν πολύ περισσότερο, για την ακρίβεια είναι ανεκτίμητης αξίας» απαντώντας στο πιεστικό επιχείρημα της Περιφέρειας Αττικής ότι «θα κληθούμε να πληρώσουμε πρόστιμα που τα ανεβάζουν πότε στα 7 και πότε στα 11 εκ. ευρώ».

Ο καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Γλινός επεσήμανε ότι «… δεν τίθεται πια θέμα αρνητικών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Είναι η αλήθεια και αποδεικνύεται από δεκάδες έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όχι μόνο ο υδροφόρος ορίζοντας αλλά και ο αέρας που θα αναπνέουμε θα είναι μολυσμένος».

 

Δεν υπάρχει καμία νομιμότητα γι' αυτό το έργο

Ο μηχανολόγος - μηχανικός Δημήτρης Δαμασκός κατέρριψε την όποια νομιμότητα του έργου και απέδειξε με σειρά εγγράφων πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απεντάξει τον ΧΥΤΥ λόγω της δεδομένης ύπαρξης ρεύματος εκεί και έχει ήδη παραπέμψει την υπόθεση στην OLAF (Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφθοράς).

Εδώ αρκεί να αναφερθεί μόνο η απόφαση ΣτΕ 2972/2010 όπου το ΣτΕ δικαιώνει και πάλι την Διοίκηση, για την απόφαση (3075/12.9.2005 του Γ.Γ. /Π.Α.) για μερική άρση (για έκταση 464 στεμμάτων εντός του ΧΥΤΑ) της απόφασης 6524/84/14.1.1985 του Νομάρχη Αττικής (με την οποία έχει κηρυχθεί αναδασωτέα έκταση 29.000 περ. στεμμάτων ύστερα από την μεγάλη πυρκαγιά του 1984), στην βάση ότι για την επίμαχη έκταση των 464 στεμμάτων εντός του ΧΥΤΑ έχει γίνει πλήρης αναδάσωση (και άρα μπορεί να αρθεί η απόφαση προστασίας προς αναδάσωση) καθώς ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΕΜΑΤΑ σύμφωνα με την προσκομισθείσα (από την αμυνόμενη Διοίκηση) έκθεση αυτοψίας δασολόγου του Δασαρχείου Καπανδριτίου (Α.Π. 4356/5-9-2005).

 

Καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου

Το λόγο πήρε και ο συντονιστής Νίκος Καραχάλιος ο οποίος ανέδειξε τη διάσταση του πολιτισμού και του αθλητισμού και ενημέρωσε πως η επιτροπή αγώνα έχει ξεκινήσει μία νέα καμπάνια ενημέρωσης, που μετά τον ΣΕΓΑΣ και άλλες ευρωπαϊκές αθλητικές ομοσπονδίες θα στείλει τον σχετικό φάκελο και στην UNESCO.

«Ο Μαραθώνας, ένα μνημείο παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς αλλά και κοιτίδα μιας εμβληματικής αθλητικής δραστηριότητας, που όσο περνάνε τα χρόνια αποκτά δυναμικά μεγαλύτερη συμμετοχή και διεθνή εμβέλεια απειλείται με μόλυνση.

Τα τοξικά αέρια που θα εκλύονται καθημερινά από τα εκατομμύρια τόνων σκουπιδιών που θα εναποτίθενται και τα υγρά απόβλητα που θα εκβάλλονται στο Νότιο Ευβοϊκό από το ρέμα που βρίσκεται στο μέσον του ΧΥΤΥ θα καταστρέψει αρχαιολογικούς χώρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα υγρά απόβλητα του ρέματος που διασχίζει το χώρο της χωματερής θα πέφτουν στα ίδια νερά που ο Κυναίγειρος έχασε τη ζωή του και οι εισβολείς του Ξέρξη φυλάκισαν τους αιχμαλώτους στο νησάκι που είναι απέναντι από την Ερέτρια. Η Αφετηρία του Μαραθωνίου δρόμου, ο Αρχαιολογικός χώρος του Μαραθώνα, ο Ραμνούς, η Κυνοσούρα κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκρά τοπία. Ταυτόχρονα ανάσες Μαραθωνοδρόμων από όλο τον κόσμο γεμάτες διοξίνη και ένα κοκτέιλ τοξικών εκπομπών αερίων θα δηλητηριάζουν την πιο ιστορική διαδρομή του παγκόσμιου αθλητισμού».

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνος Νίκος Στεφανίδης, μιλώντας για την ανάγκη «συσπείρωσης δυνάμεων, εύρεσης συμμάχων και σε άλλες περιοχές, καθώς επίσης, διατήρησης με κάθε τρόπο, του θέματος στην επικαιρότητα».

Ακολούθησαν ερωτήσεις, με τον Δήμαρχο Μαραθώνος Στέργιο Τσίρκα να επισημαίνει ότι έχουν καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού, γιατί δυστυχώς, οι μέχρι τώρα νομικές ενέργειες -σύμφωνα με πληροφορίες μας- οδεύουν προς το αρχείο. Επίσης, έχουμε προχωρήσει σε προσφυγή κατά της «πραξικοπηματικής» -όπως τη χαρακτηρίζουν ακόμα και περιφερειακοί σύμβουλοι- απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, για δοκιμαστική λειτουργία και συνεχίζουμε τις ενέργειες με τελικό στόχο την ακύρωση του έργου.

Εκκληση έκανε προς όλους τους συμπολίτες, να στηρίξουν τον αγώνα, «γιατί μόνο τότε, μόνο με “οργή λαού” έχουμε ελπίδες να πετύχουμε…» σημείωσε κατέληξε ο δήμαρχος.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 226 επισκέπτες και κανένα μέλος