Αναθερμαίνεται, μετά από δύο χρόνια, πρωτοβουλία του πρώην Υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα και του Νομάρχη Λεωνίδα Κουρή, για λυσιτελή αξιοποίηση και αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου των πόλεων Μαραθώνος, Ν. Μάκρης και Ραφήνας, έκτασης 25 περίπου χιλιομέτρων, με αναγκαία συμβολή της Κ.Ε.Δ...

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ – Ν. ΜΑΚΡΗ – ΡΑΦΗΝΑ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ

 

ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

 

 

Αναθερμαίνεται, μετά από δύο χρόνια, πρωτοβουλία του πρώην Υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα και του Νομάρχη Λεωνίδα Κουρή, για λυσιτελή αξιοποίηση και αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου των πόλεων Μαραθώνος, Ν. Μάκρης και Ραφήνας, έκτασης 25 περίπου χιλιομέτρων, με αναγκαία συμβολή της Κ.Ε.Δ.

Έτσι, την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της ΚΕΔ υπό την προεδρεία του νέου Προέδρου της Κ. Φωτόπουλου και τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων Δημάρχων Σπ. Ζάγαρη, Μαραθώνα, Ιορδ. Λουίζου Ν. Μάκρης και Ανδ. Κεχαγιόγλου Ραφήνας, του Βασ. Τζιλάβη προέδρου του Ο.Λ.Ραφήνας, υπηρεσιακών παραγόντων  - Παν. Δούκα, ειδικού Συμβούλου, Γεωργ. Μητρόπουλου μέλους του Δ.Σ. Τοπ. Μηχανικών, ο οποίος μας έκανε εκτενέστατη εισήγηση χρονοδιαγράμματος και δράσης κ.α.


Σχέδιο Δράσης


Ο γενικός στόχος της σχεδιαζόμενης επέμβασης για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου των τριών πόλεων – «Τρίπολις» θα είναι ίσως ο κωδικός του έργου – είναι «η ανάδειξη της περιοχής σε έναν σύγχρονα οργανωμένο τόπο αναψυχής και περιπάτου για όλες τις ηλικίες, υπερτοπικής εμβέλειας και σημασίας» (σελ.7).

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με ενέργειες που θα εξασφαλίζουν μεταξύ άλλων,

 • Την άνετη πρόσβαση, με κατάλληλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις, διανοίξεις οδών και διαμόρφωση των αναγκαίων χώρων στάθμευσης
 • Την δημιουργία κατά μήκος της παραλίας ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου σε συσχετισμό με τις εγκάρσιες προσβάσεις από Λεωφόρο Μαραθώνος
 • Την χωροθέτηση λειτουργιών αναψυχής - αθλητισμού τόσο κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, όσο και στην εσωτερική ζώνη μέχρι την λεωφόρο Μαραθώνος (Σελ. 7) […]
 • Την δημιουργία Μαρίνας, λιμενικών καταφυγίων & έργων προστασίας των ακτών
 • Την δημιουργία εμπορικών και τουριστικών υποδομών ήπιας μορφής.

Δράσεις ανά Δήμο


Η ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) έχει ως αντικείμενο το συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκομένων φορέων, υποδεικνύει τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης και ελέγχει την υλοποίηση κ.λ.π.

Το έργο κατά Δήμο και με ευθύνη του φορέα προβλέπει:

 

Στο Μαραθώνα

 • Δημιουργία παράκτιου πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου, μήκους 12χλμ.
 • Σύνδεση του βασικού παράκτιου πεζοδρόμου – ποδηλατοδρόμου με τους αρχαιολογικούς χώρους και άλλα αξιόλογα σημεία. (Σελ. 8)
 • Δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου σκαφών
 • Εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων πυρανίχνευσης στο δάσος Σχινιά.
 • Εγκαταστάσεις – Έργα υποδομής – Διευκόλυνση προσβασιμότητας στο δάσος Σχινιά (περιμετρικοί χώροι στάθμευσης, ξύλινοι διάδρομοι περιπάτου, χώροι υγιεινής, λοιποί χώροι υποστήριξης).


Στη Νέα Μάκρη

 • Δημιουργία πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου από τα όρια του Δήμου με τον Δήμο Μαραθώνα, έως τα όρια του Δήμου με τον Δήμο Ραφήνας.
 • Αξιοποίηση κοινόχρηστου χώρου πρασίνου 8 στρεμμάτων».
 • Σύνδεση της οδού Μεσαίου με την Λ. Μαραθώνος.
 • Δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου σκαφών.
 • Δημιουργία χώρου στάθμευσης στα όρια με τον Δήμο Ραφήνας». (σελ.9)


Στη Ραφήνα

 • Ολοκλήρωση του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου κατά μήκος της παραλίας από τα όρια του Δήμου με τον Δήμο Ν. Μάκρης, έως τα όρια με τον Δήμο Αρτέμιδας.
 • Ολοκλήρωση έργων διαμόρφωσης «οχυρού» σε χώρο αναψυχής, αποκατάσταση των υπόγειων στοών και σύνδεση του με το παραλιακό μέτωπο.
 • Δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης 600 θέσεων.
 • Διαμόρφωση Μεγάλου Ρέμματος και δημιουργία πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου κατά μήκος των πλευρών αυτού.
 • Αναβάθμιση της περιοχής «Πράσινο Λιμανάκι» και ανάπλαση του ρέμματος Μαραθωνομάχων σε πάρκο αναψυχής.
 • Έργα προστασίας της παράκτιας ζώνης «Κόκκινο Λιμανάκι» και δημιουργία κάθετων προσβάσεων.


Ο Ο.Λ.Ρ. θα παραχωρήσει στο Δήμο το χώρο του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, που διέρχεται από την παραλία του λιμένα, καθώς και του «υφιστάμενου υπαίθριου παραλιακού χώρου στάθμευσης, για τη δημιουργία πάρκου αναψυχής».

Η ΚΕΚ, εκτός από τις αναγκαίες παραχωρήσεις πολλών χιλιάδων στρεμμάτων προς τους Δήμους για την εκτέλεση των έργων, θα αναπλάσει και το χώρο «της πρώην Αμερικανικής Βάσης και θα εγκαταστήσει, ήπιας μορφής, λειτουργίες εμπορίου και αναψυχής, σε συνδυασμό με την δημιουργία ανοικτού αρχαιολογικού πάρκου».

 


Αντιδράσεις Φορέων, πολιτών


Στο μεταξύ, έχει δημιουργηθεί επιτροπή αγώνα για την προστασία του παραλιακού Μετώπου Ν. Μάκρη, Ραφήνα, Μαραθώνας, οι οποίοι, συνεδρίασαν στις 5 Απριλίου. 


Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν τόσο στα σχέδια κατασκευής αιολικού πάρκου στον κόλπο του Μαραθώνα, όσο και παλαιότερα σχέδια για τη δημιουργία του τεχνητού νησιού στον Αγ. Παντελεήμονα του Μαραθώνα (το γνωστό «τσιμεντονήσι»), για την κατασκευή μαρίνας και για τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου Μάκρης, Ραφήνας, Μαραθώνα με βάση τις ανάγκες των μεγάλων κατασκευαστικών, τουριστικών και εμπορικών συμφερόντων.

Βασική επιδίωξη της Επιτροπής Αγώνα για το επόμενο διάστημα, θα είναι η πλατιά ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τα νέα σχέδια υποβάθμισης της περιοχής, αυτή τη φορά από ιδιωτικά συμφέροντα που δρουν στον τομέα της Ενέργειας.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 90 guests και κανένα μέλος