Ανάστατοι οι κάτοικοι, με ιδιοκτησίες στη Σαρωνίδα, από τις συστημένες επιστολές που λαμβάνουν από την εταιρεία “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, η οποία τους ενημερώνει ότι η γη που πατάνε δεν είναι δική τους, αλλά του δημοσίου.

Η αμφισβήτηση προέκυψε από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), κατά τη διαδικασία σύνταξης του Κτηματολογίου - ιδιοκτησιών ιδιωτών της περιοχής σε εφαρμογή μιας δικαστικής απόφασης του 1872, (1151/1872).

Η 1151 είναι δικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών του 1872, και αφορά την αντιδικία των μεταλλείων Λαυρίου με το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση σχεδόν όλες οι εκτάσεις της τότε Κοινότητας Κερατέας (σήμερα του Δήμου Σαρωνικού και Λαυρεωτικής) ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

«Η απόφαση παρέμεινε ξεχασμένη για έναν αιώνα. Επανήλθε επί δικτατορίας, όταν ξεκίνησαν απαλλοτριώσεις για να κατασκευαστεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο. Κάποιος δασάρχης ανέσυρε την ξεχασμένη απόφαση και υποστήριξε ότι το Δημόσιο δεν όφειλε αποζημιώσεις, γιατί οι εκτάσεις ήταν δημόσιες. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 η Κερατέα έκανε μια προσφυγή και τελικώς κατάφερε να εξαιρεθεί από την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων με μια ρύθμιση στον ν. 719/1977», όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου.

Μέχρι σήμερα έχουν σταλεί περισσότερες από 1.000 ειδοποιήσεις – ενστάσεις από την Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών – Ανατολικής Αττικής, και όπως ακούγεται αφορά πάνω από 1700 ιδιοκτησίες.

Πριν τρία χρόνια περίπου, είχε δημιουργηθεί ανάλογο, μεγάλο πρόβλημα στο Δήμο Λαυρεωτικής, με πρόστιμα και αποβολές από τις ιδιοκτησίες, 200 περίπου κατοίκων του Λαυρίου.

Τότε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Δήμου Λαυρεωτικής και με την στήριξη βουλευτών της περιοχής, ψηφίστηκε τροπολογία στο Κοινοβούλιο με την οποία αναστέλλεται η έκδοση, η βεβαίωση, η είσπραξη και η εκτέλεση Πρωτοκόλλων Διοικητικής Αποβολής, Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης και Επιβολής Ειδικής Αποζημίωσης που εκδόθηκαν από την ΕΤΑΔ – Κτηματική υπηρεσία του δημοσίου για τους κατοίκους των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, μέχρι την κύρωση των οριστικών εγγράφων του εθνικού κτηματολογίου των ανωτέρω Δήμων. Τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 47/ Α΄/04.04.2017.

Με την εξέλιξη της διαδικασίας του Κτηματολογίου (εκδίκαση των ενστάσεων), το πρόβλημα θα γενικευθεί και σε όλες τις ενότητες των Δήμων Λαυρεωτικής (Αγ. Κωνσταντίνος, Κερατέα, Λαύριο) και Σαρωνικού (Καλύβια, Κουβαράς, Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια), δημιουργώντας εκ νέου μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους των δήμων.

Για τον λόγο αυτό προκλήθηκε συνάντηση για συζήτηση του θέματος και διατύπωση προτάσεων (12 Νοεμβρίου 2019) στη ΔΩΔΩΝΗ (Λεωφόρος Σαρωνίδας 3).

Ασφυκτικός ο χώρος από κόσμο

Πλήθος πολιτών συμμετείχε στην ενημερωτική συζήτηση που διοργάνωσε η Δημοτική Αρχή Σαρωνικού, στη Σαρωνίδα, για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κοινότητα, λόγω αμφισβητήσεων από την Κτηματική Υπηρεσία - κατά τη διαδικασία σύνταξης του Κτηματολογίου - πολλών ιδιοκτησιών ιδιωτών της Κοινότητας σε εφαρμογή της 1151/1872 Δικαστικής Απόφασης.

Εισηγητές ήταν οι Δήμαρχοι Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ενώ παραβρέθηκαν οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι και των δύο Δήμων, περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και ο βουλευτής Χρήστος Σπίρτζης.

Κοινή θέση όλων των συμμετεχόντων είναι ότι η μαζική προσέλευση των πολιτών αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο άσκησης πίεσης στην κεντρική διοίκησης προκειμένου το ζήτημα να επιλυθεί νομοθετικά και η επίλυσή του να αφορά όλες τις ενότητες των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Η πρώτη αυτή συζήτηση, κατά την οποία διατυπώθηκαν προτάσεις και από πολίτες, κατέληξε στις εξής δεσμεύσεις:

― Να αναληφθεί πρωτοβουλία από τους δημάρχους προκειμένου οι βουλευτές όλων των κομμάτων της Ανατολικής Αττικής να επιλύσουν το πρόβλημα με νομοθετική πρωτοβουλία. (Η τροπολογία έχει ήδη συνταχθεί από τους Δήμους και αναγνώστηκε στην εκδήλωση).

― Να συνταχθεί ένα υπόμνημα με τη συνεργασία των δημοτικών αρχών Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, ώστε να χρησιμεύσει ως βάση για όλους τους πολίτες κατά τη διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε το 2017 στο Κοινοβούλιο, έχει ανασταλεί η έκδοση, η βεβαίωση, η είσπραξη και η εκτέλεση Πρωτοκόλλων Διοικητικής Αποβολής, Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης και Επιβολής Ειδικής Αποζημίωσης που εκδόθηκαν από την ΕΤΑΔ – Κτηματική υπηρεσία του δημοσίου για τους κατοίκους των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, μέχρι την κύρωση των οριστικών εγγράφων του εθνικού κτηματολογίου των ανωτέρω Δήμων.

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 141 guests και κανένα μέλος