ενεργό ηφαίστειο η Ανατολική Μεσόγειος και τα Βαλκάνια

 Με πνεύμα εθνικής σύγκλισης, ψύχραιμες, τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές αναλύσεις και προτάσεις ολοκλήρωσε τις εργασίες της, μ’ εξαιρετική επιτυχία, η ημερίδα για τα εθνικά θέματα, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Ημερίδα, ανοίγοντας τα εθνικά θέματα σε σχέση με την τουρκική ιμπεριαλιστική πολιτική, τις συνεχείς προκλήσεις της και την επεκτατική μεγαλομανία της αφενός, και την αναθεωρητική πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων αφετέρου, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους και των οικονομικών και γε­ωπολιτικών επιδιώξεών τους στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές, που συγκλόνισαν το εκλεκτό και πολυπληθές ακροατήριο με τις τεκμηριωμένες προσεγγίσεις τους, στα θέματα της ημερίδας, είπαν, συνοπτικά, με τη σειρά παρουσιάσεως:

epam imerida 1Δημήτρης Καζάκης, Πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ.: Ανέλυσε το διεθνές πλαίσιο Ελλάδας – Τουρκίας και επεσήμανε ότι η αφετηρία των εντάσεων, των διαφορών και προβλημάτων με την Τουρκία, οφείλεται, διαχρονικά, στην εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων και τα συμφέροντά τους στην περιοχή, που προωθούν την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη και την Ελλάδα δορυφόρο της. Η επιβολή των σχεδίων των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για δορυφοροποίηση της Ελλάδας αλλά και κρατών των Βαλκανίων υπό την Τουρκία, τα οποία εξυφαίνονται εδώ και 200 χρόνια, αποτράπηκε μέχρι στιγμής, με το αίμα του ελληνικού λαού και άλλων βαλκανικών λαών στις προηγούμενες δεκαετίες. Η οποιαδήποτε εξέλιξη, παρά και ενάντια στις μεγάλες δυνάμεις, υποδηλώνει τους κοινούς στόχους της κοινής ιστορικής διαδρομής των βαλκανικών λαών.

Ακολούθως ο συντονιστής της εκδήλωσης Κώστας Βενετσάνος, ο γνωστός πολιτικός αρθρογράφος της ΕΒΔΟΜΗΣ, έδωσε το λόγο στο ακροατήριο για σύντομες ερωταποκρίσεις, προτού ανέβη στο βήμα ο προσκαλεσμένος Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.), Βασίλης Μαρτζούκος, Ναύαρχος ε.α. Π.Ν., ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “Οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής εθνικού ενδιαφέροντος και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

 

epam martzoukosΟ Β. Μαρτζούκος ανέδειξε τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, εστίασε στο δημογραφικό – μεταναστευτικό και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κατέληξε σε σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση των κορυφαίων αυτών ζητημάτων.

Ο Συντονιστής, αφού τον ευχαρίστησε για την εύστοχη «εκ των έσω» ανάλυσή του, άδραξε την ευκαιρία να υπενθυμίσει σε σχέση με το ΝΑΤΟ το απόφθεγμα του Μακιαβέλλι στον “Ηγεμόνα”, πως «τα ξένα όπλα ή γλιστρούν ή σε βαραίνουν ή σε πνίγουν» (και η σύγχρονη Ελλάς έχει υποστεί και τα τρία).

Αναφέρθηκε ακόμα στο σχόλιο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, επ’ αυτού, πως «οι συμμαχίες υπάρχουν για να ενισχύουν τον ισχυρό της συμμαχίας»... Και κατέληξε στην εποχή μας όπου, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία του Ιδρύματος Κ. Καραμανλή, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός της Κυβέρνησης εθνικής ενότητας, το 1974, πριν από την εκδήλωση της επίθεσης στην Κύπρο του «ΑΤΤΙΛΑ 2» ζήτησε από τον Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Λούνς, την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, την 30ή Ιουλίου 1974, «Η απάντηση του κ. Λουνς ήταν ότι ο ίδιος ΔΕΝ θα παρίστατο, λόγω διακοπών του(!), ούτε οι περισσότεροι Υπουργοί Εξωτερικών, λόγω απασχόλησής των ή διακοπών!!!»

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται οι συμμαχίες, αλλά πως πρέπει αυτές να εδράζονται στη βάση κοινών συμφερόντων.

Ο Παν. Μαντάς αναφερόμενος στον πόλεμο στη Συρία, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ ήρθαν αντιμέτωπες με την ενότητα του Συριακού λαού και ηττήθηκαν.

Ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, δικηγόρος - πολιτικός αναλυτής, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος της ενότητας του μεγαλύτερου τμήματος του Συριακού λαού και των εύστοχων και συνεπών συμμαχιών του Άσαντ.

Τέλος, ο Θέμος Στοφορόπουλος πρέσβης ε.τ. στη γραπτή του αναφορά που απέστειλε, λόγω ασθενείας του, είπε μεταξύ άλλων: «Ένα είναι κατ’ ουσίαν αυτό που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός (...) ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή μας. (...) Οι παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάνης που έχουν προηγηθεί, όπως στην Ίμβρο και την Τένεδο, επισυμβαίνουν με την ανοχή των δοσιλογικών κυβερνήσεων. (...) Η πρόσφατη τουρκική εισβολή στην Συρία, συνέβη μετά από αμερικανική ενθάρρυνση. (...) ευθύνη έχουν και σειρά ελληνικών κυβερνήσεων που ανέχονται το κυπριακό προηγούμενο και την επιβολή τετελεσμένων κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου».

Κοινό συμπέρασμα ήταν η παραδοχή ότι η Ελλάδα ευρισκόμενη υπό καθεστώς ύπουλης κατοχής κατ’ ουσίαν, έρμαιο δανειακών συμβάσεων και μνημονιακών δεσμεύσεων μέχρι το 2060, με ενδοτικές κυβερνήσεις, όπως τις γνωρίζουμε δεν μπορεί ν’ασκήσει πολιτικές εθνικά συμφέρουσες.

 

Λύσεις υπάρχουν, αλλ’ αυτές μπορούν να εφαρμοστούν μόνον από μια πατριωτική δημοκρατική κυβέρνηση ενότητας των υγιών πολιτικών δυνάμεων.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 392 επισκέπτες και κανένα μέλος