Δευτέρας 4 Νοεμβρίου – παρουσία του Δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου - συνεδρίασε η Διαπαραταξιακή Επιτροπή που συστάθηκε με την αρ. 208/23-10-2019 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στο Πάνειο Όρος, να μελετήσει και να συντονίσει τις παραπέρα ενέργειές της. Σημειωτέον ότι το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει ομόφωνα την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Η Επιτροπή που απαρτίζεται από τους δημοτικούς συμβούλους Δημήτρη Παπαχρήστου (συμπολίτευση), Ακριβή Καρούμπαλη – Καραμάνη (μείζων αντιπολίτευση), Χρήστο Τσιγαρίδα (ελάσσων αντιπολίτευση – επικεφαλής παράταξης), Τάνια Γαλανοπούλου (ελάσσων αντιπολίτευση – επικεφαλής παράταξης) και Βασίλη Φλωρίδη (σύμβουλος Κοινότητας Καλυβίων με την ιδιότητά του ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός), αφού συζήτησε λεπτομερώς το θέμα, αποφάσισε να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

α). Να συνεδριάσει άμεσα από κοινού με την αντίστοιχη Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Λαυρεωτικής για λήψη απόφασης για περαιτέρω ενέργειες.

β) Να συντάξει προσφυγή προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος, όπου θα διατυπώνονται οι αντιρρήσεις του Δήμου Σαρωνικού και συγκεκριμένα ότι:

1) μια τέτοια εγκατάσταση θα αλλάξει πλήρως τα φυσικά χαρακτηριστικά του όρους καταστρέφοντάς τα.

2) η περιοχή μας έχει στον όμορο Δήμο Λαυρεωτικής τη μεγαλύτερη σε ισχύ ενεργειακή μονάδα της Ελλάδας (ΔΕΗ), ενώ το εν λόγω αιολικό πάρκο θα προσφέρει μόλις το 1,2% της ισχύος που προσφέρει η μονάδα της ΔΕΗ και

3) οι ιδιωτικές εταιρείες ουδέποτε ήρθαν σε επαφή με τον Δήμο και την τοπική κοινωνία, θέλοντας χωρίς διαβούλευση να εγκαταστήσουν το Πάρκο.

Η απόφαση είναι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, χωρίς να ερωτηθούν οι αρμόδιοι Δήμοι!

Το Αιολικό Πάρκο θα αποτελείται από 27 ανεμογεννήτριες των 24,30 ΜW η καθεμία.

Την αντίθεσή του, όμως, σε εγκατάσταση αιολικού πάρκου, προβάλει και ο Δήμος Λαυρεωτικής (όμορος με το Σαρωνικό), και προχωράει με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου ζητάει να κριθεί αντισυνταγματική και αντίθετη στη νομοθεσία η σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι.

Σύμφωνα με τον δήμο Λαυρεωτικής το τμήμα της έκτασης που πρόκειται να εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο έχει κηρυχθεί αναδασωτέο. Συνεπώς, με βάση το Σύνταγμα, την νομοθεσία, αλλά και παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ απαγορεύεται η διάθεση αναδασωτέων εκτάσεων πριν από την πραγματοποίηση του σκοπού της αναδάσωσης.

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 428 guests και κανένα μέλος