Μία γεύση από τα κριτήρια

Την περασμένη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, περνώντας μέσα από το πάρκο Εθν. Αντίστασης, όπου βρίσκονται και υπηρεσίες του Δήμου ΒΒΒ, “έπεσα” πάνω σε κοντέινερ με τρόφιμα και διάφορα άλλα είδη νοικοκυριού καθώς και ανθρώπους με κίτρινα γιλέκα που τα τακτοποιούσαν στον υπαίθριο χώρο. Παραξενεμένη πλησίασα και είδα στο κτίριο της Πνευματικής Εστίας, όπου χρησιμοποιείται και από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου ΒΒΒ, μία μεγάλη “ουρά” πολιτών, να περιμένουν να παραλάβουν τσάντες με τρόφιμα και άλλα.

teva2Ξαφνιάστηκα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει τόσος κόσμος στο Δήμο ΒΒΒ, που ζει άστεγος ή με εισόδημα που δεν ξεπερνάει τις 3000 ευρώ ετησίως, στοιχεία που είναι μέσα στα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένας πολίτης άπορος και δικαιούχος του προγράμματος!

Το πρόγραμμα αυτό έρχεται από την Ε.Ε., ονομάζεται «Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας» (ΤΕΒΑ) και υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών.

Η εφαρμογή του Προγράμματος έχει ξεκινήσει από το 2015 και ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2020! Υλοποιείται μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων. Επικεφαλής του προγράμματος για την Ανατ. Αττική είναι ο Δήμος Σαρωνικού, όπου εντάσσεται και ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.

Μία γεύση από τα κριτήρια

Για να είναι “ωφελούμενος” ένας πολίτης πρέπει να χαρακτηριστεί άπορος.

Άποροι θεωρούνται τα άτομα που διαμένουν, σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους, διανυκτερεύουν σε ξενώνες ύπνου ή διαβιούν σε προσωρινά ή πρόχειρα καταλύματα, που δεν πληρούν τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και δεν διαθέτουν τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.           

Το εισόδημα του ωφελούμενου, όπως προκύπτει από την φορολογική δήλωση του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια πραγματικού εισοδήματος: 3.000 € ετησίως για μεμονωμένο άτομο και 4.500 € ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.500 € για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 900 € ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Κι αναρωτιέμαι, διαβάζοντας αυτά τα πολύ αυστηρά στοιχεία, υπάρχουν τέτοιοι άποροι στο Δήμο ΒΒΒ, ή παρακάμπτονται κάποια κριτήρια;

Κι έπειτα, πού και ποιος βλέπει ανάπτυξη και οικονομική πρόοδο στη χώρα;

Μάλλον χρυσώνουν το χάπι με “παπαγαλάκια” “ωφελούμενα” από την Ε.Ε., για να μας κοιμίζουν και να μην αντιδρούμε.

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 240 guests και κανένα μέλος