Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, (16.10.19) πάρθηκε μία απόφαση για ενεργοποίηση της κατασκευής που έχει γίνει στο Γραμματικό για να υποδεχθεί απορρίμματα.

Οι μειοψηφίες του Περιφερειακού Συμβουλίου καταγγέλουν ότι έγινε “πραξικόπημα” και ότι δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη τέτοιο θέμα. Γι’ αυτό και όταν άκουσαν τον Γ. Πατούλη να καταθέτει νέα πρόταση για απόφαση με την οποία ζήτησε από το περιφερειακό συμβούλιο να αποφασίσει την λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό...

Ξέσπασαν άμεσα έντονες διαμαρτυρίες όλων των παρατάξεων, ακόμα και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, αρχικά, εξήγησε ότι επειδή η διαδικασία ολοκληρώθηκε, το ορθό για τη συζήτηση του νέου ζητήματος που έθετε ο περιφερειάρχης ήταν να ενταχθεί σε θέμα της ημερήσιας διάταξης σε επόμενη συνεδρίαση.

Ο περιφερειάρχης επέμεινε ότι έχουν δικαίωμα να κάνουν τροπολογία για απόφαση και προχώρησε μιλώντας για τη Φυλή και όχι για το Γραμματικό.

«Η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια. Είναι μια επιλογή που υποβαθμίζει το περιβάλλον και επιβαρύνει τη δημόσια υγεία. Αν μπορούσαμε να κλείναμε σήμερα τη Φυλή, θα το είχαμε ήδη κάνει. Δυστυχώς όμως χάθηκε χρόνος και δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Η αλήθεια είναι πως η Αττική δεν είναι έτοιμη ακόμη να κλείσει τη Φυλή, γιατί αν συμβεί αυτό, το Λεκανοπέδιο θα πνιγεί στα σκουπίδια. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2-3 χρόνια για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές που θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσει ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής. Ένα μοντέλο που θα μας επιτρέπει να μη θάβουμε σκουπίδια αλλά να ανακυκλώνουμε. Δεν ψάχνουμε που θα θάβουμε σκουπίδια μετά τη Φυλή, αλλά πως δεν θα χρειάζεται να θάβουμε. Στους πολίτες δεν θα πούμε ψέματα. Δεν είπαμε προεκλογικά και δεν θα πούμε και τώρα, που καλούμαστε ως νέα Διοίκηση να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Για αυτό «κερδίζουμε χρόνο» με την επέκταση του χρόνου ζωής της Φυλής και δίνουμε ως Περιφέρεια Αττικής άμεσα βάρος στην προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, κινητοποιώντας κι ευαισθητοποιώντας τους πολίτες.

Στον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, απαντάμε με αλήθειες και σχέδιο. Το ψέμα και ο λαϊκισμός δεν θα μας σταθούν εμπόδιο, για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων».

Δοκιμαστική λειτουργία του Γραμματικού

Ο Περιφερειάρχης απαντά στα «ψέματα της αντιπολίτευσης και η πραγματική Αλήθεια», και ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, η οποία είναι ότι «στο Γραμματικό δεν θα λειτουργήσει κανένας ΧΥΤΑ. Δεν θα επιτρέψουμε ως Διοίκηση να λειτουργήσει καμία νέα χωματερή στην Αττική».

Τουναντίον, στη συνεδρίαση του Π.Σ. επιμένει ότι αποφασίστηκε:

  • Nα μη δημιουργηθεί ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού, όπως σχεδίαζαν στο παρελθόν αυτοί που σήμερα υποκριτικά μας καταγγέλλουν, όπως ο κ. Σγουρός.
  • Να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα η δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης που έχει κατασκευαστεί εκεί τα προηγούμενα χρόνια με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ως Χώρος Υποδοχής αδρανών Υπολειμμάτων από ανακύκλωση, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
  • Τα αδρανή υπολείμματα που θα κατευθύνονται στην εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας, θα προέρχονται μόνο από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης της γύρω περιοχής.
  • Ταυτόχρονα με την απόφαση αυτή πετύχαμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να απενταχθεί το έργο από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κι έτσι δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν πάνω από 20 εκ. ευρώ.
  • Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που σήμερα υποκριτικά καταγγέλλουν την απόφαση για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της εγκατάστασης του Γραμματικού, χθες επέλεξαν όχι να καταψηφίσουν την πρόταση, αλλά την αποχή. Τους ρωτάμε να μας απαντήσουν, γιατί δεν ψηφίσατε ΟΧΙ αλλά απείχατε; Μήπως αρνηθήκατε να πάρετε χθες καθαρή θέση και να καταψηφίσετε, φοβούμενοι τον καταλογισμό των ποσών που θα καλούμασταν να επιστρέψουμε, για να μπορείτε σήμερα να πουλάτε φθηνό λαϊκισμό και να καταγγέλλετε ανέξοδα, χωρίς να προτείνετε εναλλακτική λύση;

Πραξικόπημα όλη η διαδικασία διαδικασία της απόφασης του Π.Σ. δηλώνει ο Γ. Σγουρός

Με προφανή παραβίαση του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και με καταφανή πρόθεση να μην προχωρήσει στον παραμικρό διάλογο με τις τοπικές αρχές και κοινωνίες αποφάσισε η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να ανάψει στο «άψε σβήσε» το πράσινο φως για τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Γραμματικό.

Συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια και η απελθούσα διοίκηση με επικεφαλής την κα Δούρου που από πολέμιος του έργου και ορκισμένος υποκινητής των αντιδράσεων το 2014, αναδείχθηκε σε υπέρμαχό του, προκαλώντας την έκρηξη, την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών.

Συγκεκριμένα κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (16.10.19) τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας (μεταξύ αυτών και η Παράταξή μας) είχαν ζητήσει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση - ενημέρωση για το θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής και του διαγωνισμού των 40εκ € που είχε ξεκινήσει η κα Δούρου και είναι σε εξέλιξη για την επέκτασή του ΧΥΤΑ.

Ωστόσο αίφνης αντί για το θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής η διοίκηση του κ. Πατούλη έφερε προς ψηφοφορία το θέμα του ΧΥΤΥ Γραμματικού, παραβιάζοντας κατάφωρα με αυτόν τον τρόπο τον Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου (παρ. 2 άρθρο 17, ΦΕΚ 1497/17-6-2011), σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί να τροποποιηθεί εισήγηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εισηγουμένων το θέμα (εν προκειμένω οι παρατάξεις της μειοψηφίας διαφώνησαν στη συζήτηση του θέματος χωρίς την παρουσία των τοπικών αρχών).

Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης ήταν η Παράταξη «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» να αποχωρήσει από τη διαδικασία, ζητώντας πριν από οποιαδήποτε απόφαση να προηγηθεί διάλογος, ώστε να μην υπάρξουν τετελεσμένα.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Σγουρός σημείωσε ότι «Η μόνη λύση για να επιτευχθεί συναίνεση και κοινωνική αποδοχή στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων με βάση την Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία για το Γραμματικό είναι ο διάλογος και οι καθαρές κουβέντες. Η κα Δούρου στο παρελθόν κορόιδεψε τον κόσμο και απώλεσε πλήρως την αξιοπιστία της. Καλούμε τον κ. Πατούλη να μην ακολουθήσει τον ίδιο ολισθηρό δρόμο που το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι την κοινωνική οργή και αγανάκτηση».

Η Παράταξη «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» καλεί την διοίκηση της Περιφέρειας να ανακαλέσει την απόφασή της, επιφυλασσόμενη να ασκήσει διοικητική προσφυγή ενώπιον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 185 guests και κανένα μέλος