Η Βάρη πήρε «πρωτιά» στην μακράς διαρκείας προ ημερησίας διαδικασία στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού συζητούσαν επί 3 περίπου ώρες τα εκτός προγράμματος θέματα. Ερωτήσεις, υποτίθεται, που όμως περιέκλειαν ολόκληρα θέματα.
Πολλές οι ερωτήσεις, σχολιασμοί επ’ αυτών, όταν δεν ικανοποιούσε η απάντηση, «μαθήματα του Κώδικα» από τον Πρόεδρο προς τους ερωτώμενους και …όποιος αντέξει....

Πρωτοφανή στιγμιότυπα στο Δ.Σ. Βάρης

και σημαντικά θέματα!

 

Η Βάρη πήρε «πρωτιά» στην μακράς διαρκείας προ ημερησίας διαδικασία στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού συζητούσαν επί 3 περίπου ώρες τα εκτός προγράμματος θέματα. Ερωτήσεις, υποτίθεται, που όμως περιέκλειαν ολόκληρα θέματα.

Πολλές οι ερωτήσεις, σχολιασμοί επ’ αυτών, όταν δεν ικανοποιούσε η απάντηση, «μαθήματα του Κώδικα» από τον Πρόεδρο προς τους ερωτώμενους και …όποιος αντέξει.


Ο Δημήτρης Αναστασίου (επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας και τ. δήμαρχος) έχοντας καταθέσει ερωτήσεις για τις προσλήψεις προσωπικού, αφού όπως είπε δεν πήρε απαντήσεις, επανήλθε με νέα ερώτηση:

– Ποιες είναι οι προκηρύξεις που έχουν πραγματοποιηθεί;

– Ποιοι είναι οι αιτούντες;

– Ποιοι προσλήφθηκαν;

– Σε ποιες εφημερίδες δημοσιεύθηκαν οι προκηρύξεις;

Και κατέληξε, ότι αν δεν λάβει απάντηση θα κάνει χρήση του δικαιώματος που του δίνει ο Κώδικας περί Δήμων και Κοινοτήτων.


Ο Δήμαρχος Παν. Καπετανέας, απάντησε στον Δ. Αναστασίου, ότι αρμόδιες για να απαντήσουν επί των προσλήψεων είναι οι υπηρεσίες. «Αν δεν απαντήσει η υπηρεσία, θα κάνω τις αρμόδιες ενέργειες, εγώ».


…Κόπηκαν οι γέφυρες


Για τις γέφυρες στις οδούς Αθηνάς και Δημητσάνας, στο Κόρμπι ερώτησε ο Δ. Αναστασίου, που μόλις ξεκίνησε η κατασκευή τους σταμάτησε κιόλας.


Σταμάτησε το έργο κατασκευής των γεφυρών, που χρηματοδοτείτο από τη Νομαρχία με 155.000 ευρώ και προβλεπόταν ότι θα ολοκληρωνόταν σε τρεις μήνες.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα ότι όλες οι ενέργειες έγιναν σωστά από την Τεχνική Υπηρεσία, μετά πέρασε στη Νομαρχία, έγινε η δημοπράτηση του έργου, ήρθε ο εργολάβος και ξεκίνησε. Είχαν αρχίσει ήδη να σκάβουν, είχε δηλαδή αναλάβει το έργο ο εργολάβος.

Μετά ήρθε το ΣΧΟΠ (Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού & Περιβάλλοντος) και αποφάνθηκαν ότι οι γέφυρες δεν ήταν επανδρωμένες σωστά, όσον αφορά την υδραυλική τους μελέτη, και λόγω του ότι επίκειται και η οριοθέτηση του ρέματος Κόρμπι μέσω του ΕΣΠΑ, έκρινε η Νομαρχία σκόπιμο να τις ακυρώσει. (Σ.Σ. ούτε γεφύρι της Αρτας να ‘τανε το ρέμα Κόρμπι. Από το 1993 που πνίγηκε η περιοχή περιμένουν την οριοθέτηση του ρέματος).

Ο Δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη, τόνισε ο Δήμαρχος και είναι πράγματι έτσι. Η εργολαβία έγινε από τη Νομαρχία με την υπογραφή του Νομάρχη.

Ερωτηματικά πάντως,  έχει και ο ίδιος ο δήμαρχος για τον τρόπο που σταμάτησε το έργο!

 

Mea culpa


Αυτή ήταν κατ’ ουσίαν η απάντηση της αρμόδιας δημοτικής συμβούλου  Μαρίας Γούλα για τις πληρωμές των εργαζομένων που καθυστέρησαν και δεν έγιναν στην ώρα τους. (η ερώτηση ήρθε από τον Δ. Αναστασίου).

«Από αμέλεια της υπηρεσίας, δεν υπήρχαν χρήματα στο Ταμείο…».


Σ.Σ. Σας έχει τύχει να βγείτε από το σπίτι σας και ξαφνικά να συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε πάρει το πορτοφόλι σας;


ΓΠΣ & Κοινόχρηστοι χώροι


Δημ. Κυπριώτης (επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας) Εκτιμώ ιδιαίτερα αυτό που είπε ο Δήμαρχος, να πηγαίνω στις κυρίες που επεξεργάζονται το θέμα για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Αλλά εγώ ζητάω ενημέρωση από την αρμόδια μελετήτρια, εξήγησε.


Για τους κοινόχρηστους χώρους επανήλθε καταθέτοντας το ίδιο ερώτημα: Υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι του Δήμου, οι οποίοι έχουν εκχωρηθεί με ή χωρίς αντάλλαγμα και στους οποίους χώρους αναπτύσσεται ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα; Και κατονόμασε συγκεκριμένα ακίνητα (Δεληγιάννη και Αρετής – έναντι κλειστού Μηλαδέζας κλπ.).


“Υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι που δεν έχουν καταχωρηθεί. Σε άλλους είμαστε στη διαδικασία καθαρισμού (και θα δοθούν προσωρινά για πάρκινγκ,  πρώην σιδεράδικο Σαραντίτη)”, εξήγησε ο Δήμαρχος και συνέχισε.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι χώροι που είναι σπίτια, επιχειρήσεις που δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη. Βρίσκονται στη Νομική υπηρεσία του Δήμου.


Δεν τους έχουμε αντιμετωπίσει ακόμη με κανονισμό όπως έχουμε κάνει με τον κανονισμό καθαριότητας.

 

Στη διαχείριση της παραλίας από το Δήμο

ελπίζει βάσιμα ο Καπετανέας

 

Ο Ελ. Αργυρουδάκης ρώτησε το Δήμαρχο αν γνωρίζει για κάποιο σχέδιο που προωθούν τα ΕΤΑ Α.Ε. για ανάπλαση Ανατ. Παραλίας της Βάρκιζας.

Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι έχει επαφή με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΤΑ και έχουν φτάσει σε ένα σημείο καλό, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους των ΕΤΑ.


Θα μας καλέσουν για να διατυπώσουμε τις απόψεις μας στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. πάνω σε ένα σχέδιο. Η ανάπλαση βασίζεται πάνω στο σχέδιο του καθηγητή Μωραϊτη και δεν αφορά τη διαχείριση.


«Εμάς μας ενδιαφέρει η διαχείριση και η διοίκηση της παραλίας», τόνισε ο Δήμαρχος. «Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα την αναπλάσει. Η ανάπλαση γίνεται βάσει του προεδρικού διατάγματος του 2004. Θα ερωτηθούμε πάνω στο σχέδιο και θα έχουμε την τελική πρόταση.

Την άλλη εβδομάδα πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή ενημέρωση και θα σας καλέσω όλους».

…»Εμείς ακολουθούμε την απόφαση του ΔΣ. του 2004 και που τιμά το Δήμο Βάρης».

Αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της ΕΒΔΟΜΗΣ για την παραχώρηση των ακτών στους ΟΤΑ με απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας (ΦΕΚ Β’ 792, 29.4.09) και ελπίζει βάσιμα ότι θα κερδίσει τη διαχείρισή της.

 

Κουβέντα για την κουβέντα…

για το δρόμο στο Χέρωμα


Και αφού πέρασαν τρεις ώρες συζητήσεων επί συζητήσεων, υψηλών τόνων, κατηγοριών και εξηγήσεων έφθασαν στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που ήταν απόφαση για εκτέλεση του έργου «Συντήρηση δημοτικής οδοποιίας».

Το έργο αφορούσε συντήρηση στο οδικό δίκτυο του Χερώματος, ένα σημείο που έχει δημιουργήσει αμέτρητα προβλήματα και τροχαία περιστατικά, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Χερώματος Μιχάλης Μεσσήνης: «Κινδυνεύαμε να σκοτωθούμε κάθε ημέρα γιατί παρανομούσαμε για να περάσουμε».

Το έργο ξεκίνησε χωρίς την απόφαση. Το ομολόγησε ο Δήμαρχος Παν. Καπετανέας. «Ναι, ξεκίνησε κάτω από το βάρος των εορτών, γιατί ήταν χάλια ο δρόμος. Όμως το έργο δεν έχει τελειώσει».

Τα λόγια του επανέλαβε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τ. Χατζηδαβιτίδης: «Είκοσι χρόνια περιμένει αυτό το έργο. Βρέθηκε ο εργολάβος, είχε τα μηχανήματα εκείνη την ώρα, ήταν και το Πάσχα, είπαμε να δώσουμε λίγη χαρά στον κόσμο. Μη το τραβάτε, το έργο δεν έχει τελειώσει. Εχετε δίκιο ως προς την απόφαση, αλλά οι συγκυρίες…».


Η μειοψηφία ήθελε ομοφωνία, αλλά ήθελε να έχει προηγηθεί και η απόφαση (όπως επιβάλλουν οι θεσμοί). Ετσι, άλλη μια κουβέντα που τράβηξε εις μαααακρος.

Επρεπε ή να δεχθούν τις εξηγήσεις και να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν και να προχωρήσουν. Η αέναη συζήτηση: εμείς θέλουμε να ψηφίσουμε το έργο, αλλά πώς να το ψηφίσουμε…, δεν οδηγεί πουθενά.

Το τράβηξε και ο πρόεδρος, η κούραση βρισκόταν στο ζενίθ, τα αίματα άναψαν και είδαμε εικόνες που δεν έχουμε ξαναζήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης.

Χατζηδαβιτίδης και Αναστασίου υπερέβησαν εαυτούς, με την ανοχή του προέδρου.

Τέλος ζήτησαν αμφότεροι συγγνώμη και η συνεδρίαση συνεχίστηκε.


“Δεν έχετε βάλει ούτε ένα θέμα στο Δ.Σ.”


Θέλω να υπενθυμίσω σε όλη την αντιπολίτευση, ότι όταν ξεκινήσαμε πριν δυόμισι χρόνια, πρωτόγνωρα σε όλη την Ελλάδα, σας είπαμε ότι μπορείτε να βάζετε θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν έχετε βάλει ούτε ένα! Θα μπορούσατε για θέματα που νομίζετε ότι εμείς δεν τα διαχειριστήκαμε καλά, να τα φέρετε σαν θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να είμαστε έτοιμοι και εμείς να απαντήσουμε.

Κάνετε μια ερώτηση, και δεν μπορούμε να απαντάμε χωρίς στοιχεία από τις υπηρεσίες και με ανακρίβειες.

 

«Θα επανέλθω για την εκποίηση»


απερρίφθη για τυπικούς λόγους


Ο Δήμαρχος αιτιολογώντας την επιμονή του, τόνισε ότι θα επανέλθει ζητώντας την εκποίηση των οικοπέδων προκειμένου να φτιαχτούν οι δρόμοι της Μηλαδέζας.


Η απόρριψη από την Περιφέρεια, τόνισε, έγινε για τυπικούς λόγους. Διότι είχαμε συμπεριλάβει και πλακοστρώσεις στην μελέτη.


“Οι κάτοικοι της Μηλαδέζας είναι αδικημένοι. Περιμένω δάνειο γιατί οι δημότες περιμένουν δρόμους!”

 


«Ανακαλέστε κύριε Κυπριώτη»


Αναψε και κόρωσε η Αντιδήμαρχος  Δήμητρα Σουτόγλου από την επιμονή του Δημ. Κυπριώτη, ότι η πλειοψηφία κάνει ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας και των συμφερόντων του Δήμου.


Ζήτησε από τον Δ. Κυπριώτη, να ανακαλέσει, γιατί όλοι αγαπούν τον τόπο και φροντίζουν για το καλύτερο.


Ο αντιδήμαρχος Α. Χατζηδαβιτίδης, κρατάει το κεφάλι του...

 


Αλλες αποφάσεις


Αποφασίστηκε η συντήρηση του Αθλητικού Κέντρου.

Πρόσληψη εποχιακού προσωπικού για δίμηνη απασχόληση.

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2009, του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου.

Αποφασίστηκε η μονοδρόμηση της οδού Δήλου.

 

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 138 επισκέπτες και κανένα μέλος