Στο φύλλο της ΕΒΔΟΜΗΣ την 21η Σεπτεμβρίου, το κύριο θέμα «Τύμπανα πολέμου ηχούν» ήταν αφιερωμένο στον εορτασμό για την «ημέρα της παγκόσμιας ειρήνης»! Έμοιαζε με ειρωνεία, όταν πάμπολλες εστίες πολέμου, κυρίως στη «Μέση Ανατολή», στην κεντρική και βόρεια Αφρική και στη Νότια και ΝότιοΑνατολική Ασία μένονται ή υποβόσκουν.
Έμοιαζε με εμπαιγμό, όταν είναι καθολικές σχεδόν οι προετοιμασίες πολέμου με «έξυπνα» οπλικά συστήματα και ατομικά οπλοστάσια που απειλούν την ανθρωπότητα με 13.865 πυρηνικές κεφαλές1 ικανές να εξαφανίσουν τη ζωή από τον πλανήτη μας πολλές φορές! (πολλάκις εις θάνατον).
Την ίδια ώρα που «γιορτάζαμε» την ημέρα για την παγκόσμια ειρήνη, ο ταραξίας Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ετοιμαζόταν για την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, γράφοντας “στα παλιά του τα παπούτσια” την ανάγκη για ειρήνευση, για ειρηνική συνύπαρξη έστω, χάριν της ανάπτυξης των λαών της περιοχής της Μ. Ανατολής, χάριν της εξασφάλισης του ανεπανάληπτου αγαθού της ζωής.
 
Ο Σουλτάνος, ο «γκρίζος λύκος», ο εισβολέας, ο άρπαγας, ο νταής ξύπνησαν μέσα του και όρμησε όπως τα στίφη των προγόνων του καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης χιλιετίας, για να κάνει εθνοκάθαρση των Κούρδων, για να μη γίνει κουρδικό κράτος, για να επιβάλλει τη θέλησή του, να τρομοκρατήσει με την επιθετικότητά του, την αποφασιστικότητά του και το νταϊλίκι του και ν’ αναγνωριστεί ως «μεγάλη δύναμη» και κουμανταδόρος της περιοχής της Μ. Ανατολής, των Βαλκανίων και όχι μόνον...
 
 
Και η «Διεθνής Κοινότητα» τι κάνει;
 
Θα ‘μουνα προχειρολόγος αν έσπευδα τώρα δα να γίνω προμηθέας των μελλοντικών εξελίξεων. Άσχετα από την έκβαση της εισβολής είναι άγνωστο τι επιφυλάσσουν οι εξελίξεις και τα διεθνή συμφέροντα για τον ίδιο τον Ερντογάν και την Τουρκία. Από εμπέδωση και ισχυροποίηση της κυριαρχίας του στην περιοχή και καθιέρωση της Τουρκίας ως υπολογίσιμης μεγάλης περιφερειακής δύναμης, μέχρι διαμελισμού και συρρίκνωσής της, με ανάλογη τύχη φυσικής εξόντωσης της πραγματικά ηγετικής φυσιογνωμίας του Ερντογάν.
 
 
Οι «μεγάλες δυνάμεις»
Οι «Συμμαχίες» και οι Ενώσεις
«παίζουν» με τη φωτιά και ...άδουν!
 
Και οι «μεγάλες δυνάμεις, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. κ.λπ., τι κάνουν; Αμφισημούν, περαπαίουν, διστάζουν, συνιστούν «αυτοσυγκράτηση»!...
Σταχυολογώ, και ο προσεκτικός αναγνώστης θα κρίνει, αφού δύναται να διακρίνει κάτω από τα επιφαινόμενα:
 
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει “αυτοσυγκράτηση” και να σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση. «Αν το σχέδιο εμπεριέχει τη δημιουργία μιας αποκαλούμενης ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε από την ΕΕ να πληρώσει ο,τιδήποτε για αυτό», δήλωσε.
(Σ.Σ. αν “οι περιστάσεις” το απαιτούν, μπορούμε να το αναθεωρήσουμε” (δεν είναι η πρώτη φορά).
 
NATO
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.
 
Ρωσία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.
Σ.σ. Καλά κρασιά!
 
ΗΠΑ
Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.
(Σ.σ. Ναι, αλλά τι κάνει ο Πρόεδρος Τραμπ και άλλοι. Είναι κρίσιμο το “παιχνίδι”).
 
Γερμανία
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος. Ζήτησε από την Τουρκία να τερματίσει την επιχείρηση.
(Σ.σ. Καλά, αλλά είναι μεγάλα τα συμφέροντα της Γερμανίας στην Τουρκία, που διακυβεύονται. Οι κυρώσεις που είχαν αποφασιστεί στην Ε.Ε., τον Ιούνιο με τον Τσίπρα., ξεχάστηκαν;
 
Γαλλία
Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλίν είπε πως η Γαλλία και η Βρετανία θα ζητήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία καταλήγουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την καταδίκη της επίθεσης.
Σ.σ. Η μόνη σοβαρή θέση, αν βιαστούν.
 
Ιταλία
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους.
Σ.σ. Σωωώπα! Και ο σεβασμός της κυριαρχίας των κρατών, που πάει; Το Διεθνές Δίκαιο κλπ.
 
Δανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ εξέφρασε σε tweet του «την έντονη ανησυχία του για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια θλιβερή και λάθος απόφαση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».
Σ.σ. Ούτε “συγγνώμην” θα πει ο Σουλτάνος για το “λάθος”.
 
Ιράν
Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα περιπλέξει την κατάσταση, θα επιτείνει την κρίση και θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων, δήλωσε ένας βοηθός του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου.
Σ.σ. Ρεαλιστική κριτική και κατανοητή η απουσία αντίδρασης λόγω ειδικής περιπτώσεως2.
 
EΛΛΑΔΑ
«Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών και χρέος της διεθνούς κοινότητας αλλά και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλντενμπεργκ.
Ο Γενς Στόλντενμπεργκ, από την πλευρά του τόνισε πως το ΝΑΤΟ κάνει ό, τι μπορεί “για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία”, εφιστώντας την προσοχή στον Ερντογάν για το πώς θα συνεχίσει στην Συρία.
Σ.σ. Μα “τρομοκράτες” ονομάζει ο Ερντογάν τους Κούρδους. Κι εδώ μιλάμε για παραβίαση συνόρων και βομβαρδισμούς και εισβολή σε τρίτη χώρα από μέλος του ΝΑΤΟ).
 
«Περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση για διεθνή ζητήματα!», είπε ο γ. γ του ΝΑΤΟ.
Για την παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και την πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ στην πρακτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Για την Κύπρο τόνισε ότι «είναι σημαντικές οι προσπάθειες του ΟΗΕ να βρεθεί λύση αλλά πως ακόμη και με ανεπίλυτη τη διαφορά προχωρήσαμε στην αντιμετώπιση από κοινού του μεταναστευτικού»;
 
Σ.Σ. Άρες, μάρες, κουκουνάρες. Μόνο που δεν είπε ό,τι και ο προκάτοχός του το 1974, στον Κων/νο Καραμανλή ότι «πάει σε διακοπές» γιατί προφανώς φθινοπώριασε!...
Δεν υπάρχει «συμμαχία» κυρίες και κύριοι· καταλάβετέ το. «Τα ξένα όπλα, ή γλιστρούν από πάνω σου, ή σε βαραίνουν, ή σε πνίγουν»3.
 

  1. SIPRI Yearbook 2019
  2. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Alert.gr
  3. N. Mακιαβέλλι: “Ο Ηγεμόνας”, εκδ. Σκαραβαίος, 2017, κεφ. 13, σελ. 237.
  4. Ναπολέων σχολιάζοντας τον ΗΓΕΜΟΝΑ του Μακιαβέλλι. Εκδ. Σκαραβαίος, σελ. 102, σχ. 1 σε σχέση με το 18ο κεφ., σελ. 275.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 70 guests και κανένα μέλος