245 εκατομμύρια χριστιανοί σ’ όλο τον κόσμο κινδυνεύουν

γράφει ο Κώστας Βενετσάνος

245 εκατομμύρια χριστιανοί σ’ όλο τον κόσμο είναι θύματα ή κινδυνεύουν να γίνουν θύματα βίας. Ενώ 4.305 είναι τα διαπιστωμένα θύματα χριστιανών που βρήκαν το θάνατο, τη χρονιά 2017-2018 σ’ όλο τον κόσμο και ιδίως στην Αφρική και την Ασία, λόγω της πίστης τους.

Τα παραπάνω στοιχεία που κατάρτισε η Μ.Κ.Ο. «Ανοιχτές Πόρτες» επικαλέστηκε η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου1 που κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος, με βάσει το άρθρο 143 του Κανονισμού, επικαλούμενη τις πάγιες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της Ε.Ε. για την προστασία του θρησκευτικού αισθήματος και των ιδεολογικών πεποιθήσεων, όπως επιβεβαίωσε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Με την πρόταση ψηφίσματος καλείται η Κομισιόν «να εντείνει τις προσπάθειές της, για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυξανόμενης βίας και αδικίας, που υφίστανται οι χριστιανοί στην Ε.Ε. και σ’ ολόκληρο τον κόσμο».

Παράλληλα την προτρέπει «να προβεί σε διαμαρτυρίες στις κυβερνήσεις των χωρών όπου οι χριστιανοί αποτελούν στόχο έντονης εχθρότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υφίστανται πλέον δυσανεξία και δίωξη».

Τρίτον, προτείνει «να δημιουργηθεί ένα διοργανικό φόρουμ για την προώθηση των ανταλλαγών ορθών πρακτικών, όσον αφορά το σεβασμό της χριστιανικής πίστης σ’ ολόκληρο τον κόσμο».

Πρώτα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια!

Σχόλιο συντάκτη: Θετική και επιβεβλημένη η παρέμβαση μετά τα αναφερόμενα στοιχεία, αλλά μονομερής (μόνο όσον αφορά τους χριστιανούς), οι δε προτεινόμενες ενέργειες κρίνονται «χλιαρές» και αναποτελεσματικές.

Αντ’ αυτών θεωρούμε ότι το θέμα έπρεπε να τεθεί στην επικείμενη διάσκεψη των ηγετών του ΟΗΕ. Είναι απαράδεκτο για τον πολιτισμένο κόσμο του 21ου αιώνα, να γίνονται ανεκτά σκοταδιστικά φαινόμενα φονταμενταλισμού και μισαλλοδοξίας.

Η διακήρυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και η ανάλογη παρακολούθηση εφαρμογής και περιφρούρησής της έπρεπε να είναι πιο περιεκτική και να τονίζει ότι:

...Είναι σεβαστά και περιφρουρούνται απαρέγκλιτα τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών πεποιθήσεων όλων των θρησκευμάτων καθώς και η ιδεολογική κοσμοαντίληψη ενός εκάστου.

Σε καμμιά όμως περίπτωση, με την επίκληση των θρησκευτικών ή κοινωνικών ιδεολογικών αντιλήψεων, επιτρέπεται η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπέυθυνοι καθίστανται οι κυβερνήσεις και οι «ιερατικές ηγεσίες».

Να το πούμε πιο απλά: Κανένα «ιερό» βιβλίο, αποφάσεις Συνόδων, αρχιερέων, πεφωτισμένων κλπ. Δεν μπορεί να διαχωρίσει την ανθρώπινη αξία, κατά φύλο, φυλή, χρώμα ή οικονομική επιφάνεια. Κανένας και τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλει την κλειτοριδεκτομή ή την περιτομή χωρίς την πραγματική θέληση του ώριμου ανθρώπου.

Kανένας φανατίλας δεν μπορεί να επιβάλλει την ...μπούργκα και το μάκρος της φούστας, ή τον τρόπο και την ώρα κυκλοφορίας των γυναικών! Αλλιώτικα κι εκείνοι που τα ανέχονται είναι πρωτόγονοι κι ας κυκλοφορούν με πόρσε, γιωτ ή ιδιωτικά αεριοθούμενα!

Κώστας Βενετσάνος

―――――――――

  1. Europarl.europa.eu/B(8-0032/2019 PE.637798/19.8.2019
Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 93 επισκέπτες και κανένα μέλος