Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ειδική ημερίδα για τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή την Τρίτη 23 Ιουλίου στο Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, που οργάνωσε ο Δήμος σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

Ο Δρ. Ευθ. Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, ήταν ο εισηγητής της ημερίδας και αναφέρθηκε σε ένα “επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε δήμο ξεχωριστά”. Επεσήμανε δε ότι η διαχείριση των κινδύνων πρέπει να γίνεται σε 3 στάδια.

Αφού έκανε μία γενική αναφορά σε παγκόσμιο επίπεδο για τις επιπτώσεις των επιταχυνόμενων φαινομένων επικεντρώθηκε στα καταστροφικά φαινόμενα που αφορούν την Ελλάδα και την Αττική όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και τα τεχνολογικά ατυχήματα.

Επιχείρησε, να θέσει τις βάσεις του Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας σε Εθνικό, Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με βασική αρχή να μπορέσουμε να μεταβάλουμε την τρωτότητα των συστημάτων και των υποδομών, σε όλα τα επίπεδα.

Η Διαχείριση των κινδύνων πρέπει να γίνεται σε 3 στάδια, τόνισε:

1) Πρόληψη ετοιμότητα κατά το προ-καταστροφικό στάδιο. 2) Απόκριση και επέμβαση στο συνκαταστροφικό στάδιο. 3) Αποκατάσταση στο μετακαταστροφικό στάδιο.

Kαι τρία είναι επίσης, τα επίπεδα διαχείρισης του κινδύνου. Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό.

Στο πρώτο στάδιο το προκαταστροφικό περιλαμβάνεται η εκτίμηση και οι ανάγκες των κινδύνων.

Στο πλημμυρικό είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και έχουμε χαρτογραφήσει την Αττική όμως στην Δυτική Αττική ο κίνδυνος μεταβάλλεται με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και χρειάζονται συνεχείς επικαιροποιήσεις.

Στην πυρκαγιά δεν υπάρχουν πουθενά διαχειριστικά σχέδια.

Στο σεισμό που είναι και το κορυφαίο φαινόμενο αιφνιδιασμού, μετά το 1999 έχουμε κάνει πολλά βήματα και έχουμε καταγράψει την φύση των εδαφών με πλήρη χαρτογράφηση ενώ διαθέτουμε έναν από τους καλύτερους κτηριοδομικούς κανονισμούς στον κόσμο.

Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας

Ένα επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε Δήμο, που πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τις τοπικές συνθήκες. Ενα επιχειρησιακό σχέδιο ενός δήμου δεν κάνει για τον άλλο δήμο. Αλλά τα Επιχειρησιακά Συμβούλια (Ε.Σ.) των Δήμων πρέπει να “κουμπώνουν” σε ένα ενιαίο της Περιφέρειας.

Όσο για την προειδοποίηση, τόνισε ότι δεν είναι πανάκια το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Θέλει πολύ δουλειά και πριν και κατά τη διάρκεια και μετά την καταστροφή.

Σημαντικό στοιχείο είναι ο σχεδιασμός της περιοχής. Χρειάστηκε να ανασχεδιαστούν πόλεις, με όρους περισσότερης ασφάλειας.

Πρότεινε μια Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας για την χάραξη της στρατηγικής με μια Εθνική επιστημονική επιτροπή και συμμετοχή όλων των επιστημόνων από όλα τα κέντρα. Να ακολουθήσουν Περιφερειακές επιστημονικές επιτροπές που να εστιάζουν σε θέματα περιφέρειας και σε ένα ενιαίο ολιστικό μοντέλο διαχείρισης καταστροφών, όπου θα υπάρχει σαφής διάκριση των ρόλων μεταξύ των φορέων.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 253 επισκέπτες και κανένα μέλος