H “Λαϊκή Συσπείρωση ΒΒΒ στα πυροφυλάκεια του Δήμου

Το πυροφυλάκιο της Βούλας επισκέφθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση ΒΒΒ” και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Κώστας Πασακυριάκος.

Εκεί, συναντήθηκε και συζήτησε με ανθρώπους που συμμετέχουν στην εθελοντική ομάδα δασοπυρόσβεσης. Την ίδια στιγμή, υπήρχαν περιπολίες και από τα τρία πυροφυλάκια του Δήμου.

Όλη η εβδομάδα που διανύουμε, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Αττική βρίσκεται σε υψηλή κατηγορία κινδύνου για πυρκαγιές.

Ο Κώστας Πασακυριάκος μετά το τέλος της επίσκεψής του δήλωσε:

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση της πυροπροστασίας, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη σύσταση νέου φορέα αντιμετώπισης καταστροφών.

Μετά την περσινή τραγωδία στην Ανατολική Αττική, φέτος η κατάσταση παραμένει το ίδιο επικίνδυνη.

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση προς το Πυροσβεστικό Σώμα στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, καθώς και οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Από αυτή την άποψη, ο ρόλος των εθελοντών δασοπυροσβεστών στη Βούλα, τη Βάρη και τη Βουλιαγμένη, είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Άνθρωποι που χωρίς κανένα άλλο αντάλλαγμα πέρα από το να προστατεύουν το φυσικό πλούτο και την ανθρώπινη ζωή, δίνουν τη δική τους μάχη μαζί με τα πυροσβεστικά κλιμάκια και για να προλάβουν αλλά και για να αντιμετωπίσουν τις φωτιές.

Θεωρώ ότι η δημιουργία πυροσβεστικού σταθμού στο Δήμο μας είναι απολύτως αναγκαία».

Με αφορμή της επίσκεψής του στο πυροφυλάκιο της Βούλας, ευχαρίστησε όλους όσοι, μακριά από οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα, δίνουν αυτή τη μάχη ως εθελοντές δασοπυροσβέστες.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΒΑΡΗΣ

Με την αυτοθυσία τους κόντρα στις φωτιές και τις σοβαρές ελλείψεις...

Στη συνέχεια ο Κώστας Πασακυριάκος συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας και Πυρασφάλειας Βάρης, Ανδρέα Σαμαρά και τον Εθελοντή Θεόδωρο Τσίλο, (3.7.19) στο Πυροφυλάκιο της Βάρης. Σημειώνεται ότι η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρασφάλειας Βάρης, είναι ενταγμένη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και δέχεται επιχειρησιακές εντολές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στο Πυροφυλάκιο της Βάρης βρίσκονται πιστοποιημένοι εθελοντές, άρτια εκπαιδευμένοι, που ορισμένοι αμέσως μετά τη δουλειά τους, πηγαίνουν κατ' ευθείαν στο Πυροφυλάκιο και κάνουν τη βάρδιά τους χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Ανάμεσά τους υπάρχουν και 6 εργαζόμενοι με 4μηνη σύμβαση, οι οποίοι εκτός του ωραρίου τους συνεχίζουν με εθελοντική εργασία.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκαν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

- Ελλείψεις σε μέσα επικοινωνίας και ελλειπή συντήρηση οχημάτων.

- Η τελευταία φορά που η πολιτεία χρηματοδότησε εξοπλισμό στις ενεργές εθελοντικές ομάδες ήταν το 2008. Η τελευταία φορά που πήραν μέσα ατομικής προστασίας από το ΣΠΑΥ ήταν το 2014. Οι υπόλοιπες ανάγκες τους καλύπτονται από ιδιώτες και χορηγίες.

- Οι συνθήκες διαβίωσης των εθελοντών στο χώρο είναι απαράδεκτες. Κάτω από τη σκεπή του ελενίτ, φουσκωμένοι τοίχοι, αλλά και χωρίς μία τέντα για να μπορούν να κάθονται έξω από το πυροφυλάκιο. Το χώρο τον συντηρούν μόνοι τους.

- Στο θέμα της κάλυψής τους σε περίπτωση ατυχήματος και τραυματισμού, υπάρχουν σοβαρά κενά στη νομοθεσία με ευθύνη των κυβερνήσεων. Για παράδειγμα, οι άνεργοι εθελοντές είναι παντελώς ακάλυπτοι. Εάν χρειαστεί η νοσηλεία τους γίνεται και στο 251 Νοσοκομείο, αφού προηγουμένως υπάρξει μια μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία.

«Ο ηρωισμός και η αυτοθυσία τόσο των Εθελοντών στην Δασοπροστασία και τη Δασοπυρόσβεση στη Βάρη, είναι αυτός που καλύπτει σε ένα τεράστιο βαθμό τις σημαντικές ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υποδομή και εξοπλισμό», δήλωσε ο Κώστας Πασακυριάκος, μετά τη συνάντηση και συνέχισε:

«Όμως, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ακούσαμε πολύ προσεκτικά όσα μάς είπαν σήμερα εδώ και δεσμευόμαστε πως θα παλέψουμε για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Πολλοί από τους εθελοντές, μετά το μεροκάματο, έρχονται εδώ και μπορεί να χρειαστεί να κάτσουν ακόμα και 12 ή 14 ώρες. Δεν γίνεται να μην έχουν πάρει αρβύλες ή παντελόνια από την Υπηρεσία εδώ και χρόνια και να καλύπτουν αυτά τα έξοδα από την τσέπη τους ή από χορηγίες!».

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 48 guests και κανένα μέλος