Στον Τύμβο του Μαραθώνα, ένα εμβληματικό ιστορικό τοπίο της χώρας μας, πραγματοποιείται η τοπική τελετή βράβευσης του Προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με το Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2019, την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 και ώρα 18.00.

Σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Europa Nostra Hermann Parzinger, Πρόεδρος Prussian Cultural Heritage Foundation (Διευθυντής Μουσείων Βερολίνου), θα απονείμει στην ΕΛΛΕΤ το μοναδικό ευρωπαϊκό βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς φέτος για την χώρα μας.

Θα προηγηθεί απαγγελία αποσπασμάτων από τον Ηρόδοτο για την ιστορική μάχη, στα αγγλικά, από τον Γιάννη Σιμωνίδη.

Την βράβευση θα ακολουθήσει μια σημαντική δράση ευαισθητοποίησης, ανοιχτή σε όλους, για την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη «Walk for the Heritage of Europe». Εκπρόσωποι πολιτιστικών οργανώσεων από 43 χώρες της Ευρώπης που απαρτίζουν την EUROPA NOSTRA, θα περπατήσουν στο μαγικό τοπίο του Μαραθώνα-Σχινιά, σε ένα από τα μονοπάτια του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» της ΕΛΛΕΤ, καταλήγοντας στην ιστορική παραλία.

Με αυτόν τον τρόπο γιορτάζουμε την πρόσφατη απαλλαγή της ιστορικής παραλίας του Μαραθώνα από τις αυθαίρετες ταβέρνες και κατασκευές, ένα από τα επιτεύγματα του πολύπλευρου, πολυετούς αγώνα της ΕΛΛΕΤ για τον Μαραθώνα.

Ελάτε με οικογένεια και φίλους!

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019
Τύμβος Μαραθώνα

 

18:00: Απαγγελία αποσπασμάτων από τον Ηρόδοτο για την ιστορική μάχη (στα αγγλικά), από τον Γιάννη Σιμωνίδη.

18:20: Απονομή Ευρωπαϊκού Βραβείου για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείου Europa Nostra 2019 στο Πρόγραμμα Μονοπάτια Πολιτισμού της ΕΛΛΕΤ από τον Hermann Parzinger, Εκτελεστικό Πρόεδρο Europa Nostra και Πρόεδρο Prussian Cultural Heritage Foundation (Διευθυντή Μουσείων Βερολίνου).

19:00: Περίπατος “Walk for the Heritage of Europe” από την Europa Nostra
(διάρκειας 30΄ - 40΄).

Το κοινό θα μεταβεί από τον Τύμβο στο σημείο εκκίνησης του περιπάτου με δικό του μέσο και μπορεί να σταθμεύσει στο parking του Κωπηλατοδρομίου.

Σημείο εκκίνησης περιπάτου: μετά την είσοδο του Κωπηλατοδρομίου, στη δεξιά πλευρά του δρόμου.

Κατάληξη στη παραλία Σχινιά - Μαραθώνα.

Το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» απέσπασε φέτος το μόνο Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2019 για τη χώρα μας!

Όπως ανέφερε η κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Europa Nostra: "Τα «Μονοπάτια Πολιτισμού» αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού τοπίου. Το έργο έχει μια μεγάλη κοινοτική βάση που περιλαμβάνει πολλούς τοπικούς δήμους και τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών"[..]. "Υπογραμμίζεται η σημασία της συντήρησης των διαδρομών από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας και ενισχύεται η συμβολή της στην οικονομική βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Το έργο συνδυάζει τη φιλοσοφία της ευεξίας με την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τη βιοποικιλότητα και το τοπίο και υπογραμμίζει σημαντικούς δεσμούς μεταξύ του πολιτισμού και της φύσης. Γίνεται αναφορά στην παλαιά παράδοση εμπειρίας του τοπίου με τα πόδια, σε αντίθεση με τα σύγχρονα μέσα κινητικότητας, ενώ τα μνημεία / τοπόσημα κατά μήκος των μονοπατιών επιλέγονται προσεκτικά ώστε να καταστεί δυνατή η ταυτόχρονη εξερεύνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φύσης. Οι διάφορες πλευρές, πτυχές του υλικού και άυλου πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς βιώνονται σε μια ολιστική προσέγγιση των πολιτιστικών τοπίων."

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ για το Πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού»

 

Το Πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» είναι ένα ολοκληρωμένο, πολυεπιστημονικό πρόγραμμα επιλογής, συντήρησης, καθαρισμού, σηματοδότησης και σύνδεσης δημόσιων μονοπατιών σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής ή πολιτιστικής σημασίας στην Ελλάδα. Η γεωγραφική του έκταση είναι τεράστια, με συνολικά 658 χλμ. αποκατεστημένων περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται στην αρχαία και μεσαιωνική εποχή, σε 13 περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, υλοποιείται με σχετικά μέτρια επένδυση σε σχέση με τα πολλαπλά, μετρήσιμα οφέλη. Συγκεντρώνει επιστήμονες από πολλούς τομείς (γεωγράφους, αρχαιολόγους, ιστορικούς, δασκάλους, ορνιθολόγους), θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους των επιχειρηματικών και τουριστικών βιομηχανιών. Το πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε σε περίοδο οικονομικής κρίσης για να βοηθήσει την απασχόληση στην επαρχία, διευρύνει την τουριστική περίοδο, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, βελτιώνει την υγεία και την ποιότητα ζωής των τοπικών πληθυσμών και προβάλλει την παραγωγή τοπικών προϊόντων σε κάθε περιοχή. Το πρόγραμμα έχουν στηρίξει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας: το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Φωκίων Ποταμιάνος & η οικογένειά του, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι, η εκστρατεία πληθοπορισμού "Walk with me", το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης, η Φθιωτική Αναπτυξιακή, η AEGEAN, η εταιρεία ELMIN και ο Λόρδος Butler. Στη Νάξο το χρηματικό έπαθλο του Ευρωπαϊκού Βραβείου για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra για την αποκατάσταση του ναού της Αγ. Κυριακής χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση των διαδρομών στην περιοχή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος είναι ένα γραπτό αίτημα από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης -Περιφέρειες ή/και Δήμους- οι οποίοι προσφέρουν την πολύτιμη στήριξή τους (συνήθως σε είδος / εργασία) ως την ολοκλήρωση τού έργου και στη συνέχεια αναλαμβάνουν την συντήρησή του.

Οι προσπάθειες και η συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία του έργου. Σχολεία, νέοι και εθελοντές από όλη την Ελλάδα καλούνται, συχνά μέσω σεμιναρίων και παρουσιάσεων, να χρησιμοποιήσουν τις διαδρομές και να τις συμπεριλάβουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. «Υιοθετώντας» ένα από τα μονοπάτια, εμπλέκονται ενεργά με την ιστορία, τη συντήρηση και τις δραστηριότητες των πεζοπορικών διαδρομών.

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 358 επισκέπτες και κανένα μέλος