H δημοτική παράταξη “Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών” στο Δήμο ΒΒΒ, και ο επικεφαλής της Θάνος Ματόπουλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο νομοθέτημα που προωθείται στη Βουλή και αφορά τον αιγιαλό και την παραλία. «Η προσδοκία για την αλλαγή του νόμου 2971/ 2001 ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια δεν πρόσφερε τίποτα στην προστασία των αιγιαλών και παραλιών, με ένα νέο νόμο, που θα αποτελούσε την ασπίδα προστασίας τους, σήμερα δυστυχώς ακυρώνεται», γράφουν και αιτιολογούν παρακάτω:

Όλοι θυμούνται το 2014 την προσπάθεια για την αλλαγή του ν.2971/2001 και τις πανελλαδικές αντιδράσεις που δικαίως είχε ξεσηκώσει, λόγω των δυνατοτήτων που παρείχε για νομιμοποιήσεις . Οι πολίτες από όλη την Ελλάδα συντάχτηκαν όλοι μαζί σε συντονισμό του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας με την καμπάνια ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ, με παγκόσμια ψηφοφορία. κάτι που απέτρεψε τη ψήφιση του το 2014.

Σήμερα, έρχεται μία νομοθετική πρόταση για τροποποίηση του νόμου 2971/2001 για τον αιγιαλό και την παραλία, ‘’τσόντα’’ σε πολυνομοσχέδιο με άλλα θέματα. Μετά όμως από δεκαοκτώ χρόνια από την εφαρμογή του αρχικού νόμου που έχει δεχτεί ήδη δεκάδες τροποποιήσεις, αλλά και εφαρμοστικές Κ.Υ.Α. και νομοθετικές ερμηνείες με αποφάσεις του Ν.Σ.Κ. και του Σ.τ.Ε. , περιμέναμε να γραφτεί εξ αρχής ένας νόμος που θα περιελάμβανε όλες τις νομολογίες και θα αποτελούσε ένα νέο κώδικα νομοθεσίας, που θα έδειχνε την τεράστια σημασία που οφείλει να έχει ένας νόμος για τον αιγιαλό και την παραλία.

Αποτελεί δε μία νομοθετική πρωτοβουλία με άστοχες, αποσπασματικές και κοντόφθαλμες επιλογές.

Καταγράφουμε τα λίγα θετικά του νομοσχεδίου. Προβλέπει τη διαδικασία διατήρησης απόλυτα τεκμηριωμένα αναγκαίων έργων για την εθνική άμυνα και υποδομών πρόσβασης και αποκατάστασης παράκτιων περιοχών από τη διάβρωση. Κατοχυρώνει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα στον παλαιό αιγιαλό και όχθη σαν ανήκοντα στην δημόσια κτήση και όχι στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, όπως ίσχυε.

Αναδεικνύουμε τα αρνητικά και σε ορισμένες περιπτώσεις καταστροφικά σημεία. Η μεγάλη ανατροπή έρχεται με την απαλοιφή, από το τροποποιούμενο άρθρο 2, παργρ.2, της έννοιας του οικοσυστήματος που είχαν μέχρι τώρα όλες οι παράκτιες – παρόχθιες ζώνες, με αποτέλεσμα όλο το σχέδιο νόμου να διέπεται από το πνεύμα ρυθμίσεων σε δικαιώματα και χρήσεις επί κοινόχρηστων πραγμάτων και δημόσιων ακινήτων αντί οικοσυστημάτων. Αντιμετωπίζει το παραθαλάσσιο οικοσύστημα, που αποτελεί στοιχείο έμβιας βιοποικιλότητας σαν συνηθισμένο αστικό ακίνητο. Μετά από αυτή την καθοριστική ‘’αλλοίωση’’ και υποβάθμιση των παράκτιων και παρόχθιων ζωνών σε απλά δημόσια κοινόχρηστα ακίνητα, παραθέτει δεκάδες τροποποιήσεις που ρυθμίζουν έργα – χρήσεις – κατασκευές – δικαιώματα – παραχωρήσεις. Ρυθμίζει ακόμη και θέματα που αφορούν τον ‘’πυρετό’’ του μαύρου χρυσού που μας έχει καταλάβει τα τελευταία χρόνια.

Διεκδικούμε την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου 2971/2001 για τον αιγιαλό και την παραλία γιατί δεν προβλέπει καμία προστασία για το ευαίσθητο οικοσύστημα των ακτών, αφήνει σχεδόν όλα τα υφιστάμενα αυθαίρετα άθικτα και κλείνει το ‘’Μάτι’’ για νέα γενιά αυθαιρέτων.

ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β

rikip logo

 

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 362 guests και κανένα μέλος