Ο Δημήτρης Δαβάκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Κύμα Ενωμένων Πολιτών”, στην πτέρυγα της αντιπολίτευσης του Δήμου 3Β, “παίρνει τη σκυτάλη” για τη διεκδίκηση, εκ νέου, της Δημοτικής Αρχής, στις προσεχείς Εκλογές.
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, αναλύει τους λόγους και τις προτάσεις του για την “επόμενη ημέρα”.
 
 
Α.Μ. - Κύριε Δαβάκη, ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης ήσασταν ένας από αυτούς που ασκήσατε έντονη αντιπολίτευση, στη θητεία του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Πού εστιάζετε τη κριτική σας;
 
Δ.Δ. - Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος διοίκησε το δήμο με τη λογική του Λουδοβίκου 14ου l’ etat cest moi που για μας μεταφράζεται στο «ο Δήμος είμαι εγώ».
Μια λογική τελείως αντίθετη από τη δική μου φιλοσοφία, αλλά αντίθετη και με τις πραγματικότητες του δήμου μας, του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.
Εμεινε μακριά από τις γειτονιές, τις δημοτικές ενότητες Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και τα προβλήματά τους.
Έκανε σημαντικά λάθη, τα οποία θα τα πληρώνουμε για πολλά χρόνια, όπως η συναίνεσή του και η αδιαφορία του στο να καταργηθούν τα Αστυνομικά Τμήματα Βούλας και Βάρης.
Δείχνει μια υπερβολική φιλικότητα απέναντι στις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται (ή έρχονται). Επενδύσεις που, αν γίνουν ανεξέλεγκτα και χωρίς όρους, είναι απειλή για τον οικιστικό χαρακτήρα του δήμου μας και το περιβάλλον. Όπως το καταστροφικό σχέδιο να κάνει εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στον χώρο της Σχολής Ευελπίδων.
Έκανε μια αποτυχημένη διαχείριση στα οικονομικά του Δήμου, χρησιμοποιώντας υπερβολικά και υπέρμετρα τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων.
 
Κύριε Δαβάκη, θέσατε πολλά ζητήματα. Ας τα πάρουμε ένα - ένα. Όταν μιλάτε για υπερβολικό αριθμό απευθείας αναθέσεων, υπονοείτε ζητήματα διαφάνειας;
Εγώ ασκώ πολιτική κριτική και μόνο. Δεν υπονοώ τίποτα. Μιλάω μόνο με στοιχεία. Η δική μου εκτίμηση, είναι ότι ο Δήμος μας έκανε υπερβολικό αριθμό απευθείας αναθέσεων. Πιθανά αυτό να ήταν εντός της νομιμότητας. Όμως, ας δούμε την ουσία. Θεωρώ ότι οι απευθείας αναθέσεις πρέπει να γίνονται μόνο για έκτακτους λόγους, όπως λέει ο νόμος και η λογική. Οι διαγωνισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι για να διασφαλίσουμε όσο μπορούμε ότι οι προμήθειες του Δήμου θα γίνονται με τη χαμηλότερη τιμή και με το μέγιστο ανταγωνισμό. Έτσι, εξοικονομούμε χρήματα για τους δημότες.
Στο κάτω κάτω της γραφής, πρέπει ο δήμαρχος να εξηγήσει στους δημότες, που ενώ κατοικούν σε έναν «πλούσιο Δήμο», γιατί δεν έχουν επαρκή φωτισμό στους δρόμους, κυκλοφορούν σε δρόμους γεμάτους λακκούβες, βλέπουν τους κάδους βρώμικους, τους δημόσιους χώρους και πλατείες εγκαταλελειμμένες, κλειστές και σφραγισμένες παιδικές χαρές.
Και εδώ τίθεται το θέμα σωστής διαχείρισης των χρημάτων των δημοτών μας.
 
Α.Μ. - Μιλάτε, δηλαδή, για έναν δημαρχοκεντρικό δήμο που έχει εγκαταλείψει τις γειτονιές και τις δημοτικές ενότητες; Η διοίκηση Κωνσταντέλλου αντίθετα, στην πρόσφατη εκδήλωσή του παρουσίασε πολλά έργα στο δήμο;
 
Δ.Δ. - Όλοι μας έχουμε έναν ασφαλή κριτή: το δημότη, με κριτήριο αυτά που βλέπει έξω από την πόρτα του και στη διαδρομή του στην πόλη.
Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική πίσω από τη βιτρίνα του Γρήγορη Κωνσταντέλλου.
Εάν πάμε μια βόλτα στη Βάρη, αν γυρίσουμε γειτονιές στη Βούλα, ακόμη και στο κέντρο της Βουλιαγμένης, θα δούμε ένα βουνό από προβλήματα καθημερινότητας. Προβλήματα όμως, που επιβαρύνουν καθοριστικά τη ποιότητα ζωής μας.
Στη Βάρη δεν ασφαλτοστρώθηκε ούτε ένα χιλιόμετρο δρόμου, όταν η κατάσταση των δρόμων είναι τραγική.
Είχαμε κλειστό το βασικό δρόμο της Μηλαδέζας, την Αθανασίου Διάκου, επί μακρόν και τελικά δεν ολοκληρώθηκε.
Σε μια περίοδο έξαρσης της εγκληματικότητας παραμένει σημαντικό τμήμα της Βάρης, χωρίς φωτισμό.
Στην καθαριότητα, τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε σε πολλές γειτονιές, όπως στη Βάρκιζα, τριτοκοσμική εικόνα.
Το μόνο μέλημα του Δημάρχου ήταν να επιβαρύνει την περιοχή της Βάρης και το Πανόραμα Βούλας με μια νέα χωματερή, στο χώρο της Ευελπίδων, έστω και αν τώρα κάνει προσωρινά πίσω.
 
Ίδια εικόνα και στη Βούλα”
 
Προβλήματα στην καθαριότητα, κλειστές παιδικές χαρές, μια πλατεία που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ο κόσμος.
Και εδώ το μέλημά του ήταν και είναι μια αστική ανάπλαση στο Ασκληπιείο, η οποία θα στερήσει ζωτικό χώρο και λειτουργικότητα στο μόνο Νοσοκομείο της Νοτιοανατολικής Αττικής.
Ακόμα, πλέον και στην πλατεία της Βουλιαγμένης, τίποτα δεν μοιάζει στη παλιά καλή εποχή του Γρήγορη Κασιδόκωστα.
Ολόκληρος Δήμος λειτουργεί με ένα πλυστικό όχημα καθαρισμού για τους κάδους και με ελάχιστα οχήματα του στόλου, λόγω ελλιπούς συντήρησης και ανυπαρξίας ανταλλακτικών.
Οι βρώμικοι κάδοι είναι η εικόνα της πόλης μας, χειμώνα - καλοκαίρι.
Αλλά ειδικά το καλοκαίρι με τους χιλιάδες παραθεριστές, τουρίστες και διερχόμενους η κατάσταση στην καθαριότητα σίγουρα δεν προσομοιάζει με το όραμα της «Αθηναϊκής Ριβιέρας».
 
Α.Μ. - Δημόσια Ασφάλεια;...
 
Δ.Δ. - Στην δημόσια ασφάλεια έχουμε, επίσης, τεράστιο πρόβλημα σε όλες τις γειτονιές.
Ομοίως, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στους κοινόχρηστους χώρους. Τα λέω, όχι γιατί θέλω να ασκώ μαξιμαλιστική κριτική. Έχω όμως την απαίτηση από έναν «πλούσιο» Δήμο, με σημαντικά έσοδα, να είχε λύσει τα βασικά προβλήματά του.
Είναι σαφώς μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας, ένα πρόγραμμα επέκτασης φωτισμού σε κάθε γωνία της πόλης, αξιοποιώντας ακόμη και τον εξοπλισμό, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τους νέους λαμπτήρες led. Είναι σαφώς μέσα στις δυνατότητές μας ένα καλύτερο σύστημα για την καθαριότητα.
Ή ένα συνεργείο σε κάθε δημοτική ενότητα για τις λακκούβες, που να δίνει αμέσως λύσεις στα σπασμένα και επικίνδυνα πεζοδρόμια και τους δρόμους.
Δεν είναι ανεκτό να έχουμε συχνούς τραυματισμούς από πεζοδρόμια σε κεντρικές πλατείες.
Έχουμε μελετήσει ότι για ασφαλτόστρωση, με ένα ποσό, πολύ χαμηλότερο των 4,8 εκατομμυρίων, που ανακοίνωσε ο δήμαρχος, ο Δήμος μας θα είχε άλλη εικόνα.
Τα χρήματα αυτά, υπάρχουν αν είχαμε μια νοικοκυρεμένη διαχείριση.
 
Α.Μ. - Αναφέρεστε συχνά στα θέματα ασφαλείας. Μήπως είναι μια εύκολη κριτική απέναντι στο δήμαρχο;
 
Δ.Δ. - Όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα με τις κλοπές και τις διαρρήξεις στο Δήμο μας. Θεωρώ άμεση ανάγκη, ο Δήμος μας να προσλάβει εταιρεία Security, με περιπολίες σε όλους τους δρόμους. Κυρίως σε σχολεία και αθλητικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε όλες τις γειτονιές τη νύχτα.
Αυτό το μοντέλο λειτουργεί ήδη με επιτυχία στο Δήμο Ψυχικού - Φιλοθέης.
Θεωρώ, επίσης, απαράδεκτο ότι η Δημοτική αρχή συναίνεσε στο να καταργηθούν τα Αστυνομικά Τμήματα Βάρης και Βούλας.
Ας σημειωθεί ότι το Α.Τ. και το Τ.Α. Βούλας, στεγάζονταν σε δημόσιο κτήριο, το οποίο σήμερα ντροπιάζει την περιοχή με την εικόνα που έχει.
 
Α.Μ. - Ακούμε παράπονα για τα σχολεία. Ότι έχουν ελλιπή συντήρηση. Ποια είναι η γνώμη σας;
 
Δ.Δ. - Είναι πλημμελέστατη η συντήρηση των σχολείων. Στο 1ο Δημοτικό Βούλας με τους ανέμους έφυγε το στέγαστρο «πλεξιγκλάς». Η δικαιολογία του δημάρχου ήταν ότι «έγιναν περισσότερες ζημιές σε ιδιωτικό σχολείο γειτονικού Δήμου και τη Σχολή Ευελπίδων».
Και στο 3ο Δημοτικό στο Πανόραμα Βούλας, έπεσαν σοβάδες στα παιδιά… Και αυτό το γεγονός υποτιμήθηκε από τον Δήμαρχο.
Για την ιστορία, σας θυμίζω το ατύχημα στο «Λούνα Παρκ» στο Ελληνικό, που οδήγησε στην ήττα τον Δήμαρχο Κορτζίδη.
 
Α.Μ. - Είστε από αυτούς, που έχετε δώσει μάχες για τις χρήσεις γης στη Βούλα. Γιατί θεωρείτε τόσο σημαντικό το θέμα;
 
Δ.Δ. - Είμαι ένας παλιός κάτοικος της περιοχής. Έζησα σε μια κηπούπολη και θέλω και τα παιδιά μας να ζήσουν σε έναν τέτοιο Δήμο. Φοβάμαι πολύ για το νέο κύμα επενδύσεων που έρχεται στην πόλη μας.
Σημειώνω ότι, αν γίνουν ανεξέλεγκτα, χωρίς όρους, χωρίς σχέδιο, είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψουν και τον οικιστικό μας χαρακτήρα, αλλά και την όποια τουριστική ανάπτυξη. Άλλωστε ο Γρ. Κωνσταντέλλος το έχει δηλώσει ότι δεν είναι «ούτε για το βραχάκι, ούτε για το βατραχάκι».
Και να μην ξεχνάμε ότι η τουριστική «άνοιξη» της Αθήνας τη δεκαετία του ‘60 και των αρχών του ’70 πνίγηκε από το νέφος, από το κυκλοφοριακό, από τα περιβαλλοντικά και οικιστικά προβλήματα.
 
Α.Μ. - Δηλαδή, είστε κατά των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων;
 
Δ.Δ. - Οι επενδύσεις και η ανάπτυξη είναι απαραίτητες. Ιδιαίτερα, τώρα στην κρίση, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας. Άλλωστε οι επενδύσεις γίνονται εξαιτίας του μοναδικού μας περιβάλλοντος και της συγκεκριμένης ήπιας δόμησης στο δήμο μας, όπως εξελίχθηκε από τη δεκαετία του ’50 και μετά.
Αυτός είναι ο «πλούτος μας», δεν έχουμε δικαίωμα να τον καταστρέψουμε.
 
Κατηγορώ τη δημοτική Αρχή, ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για την βιώσιμη ανάπτυξη, κανένα σχέδιο για την υποδοχή των επενδύσεων με τρόπο που κανένας δεν θα ελέγχεται και αυτό θα είναι καταστροφικό.
Το να λέμε ναι, σε όλα σε μεγάλα συμφέροντα, χωρίς πρόνοιες για τις υποδομές που χρειάζονται, χωρίς περιβαλλοντικούς όρους, χωρίς σχέδιο, δεν συμφέρει ούτε τους ίδιους τους επενδυτές. Πολύ περισσότερο δεν συμφέρει τους κατοίκους μας.
 
Α.Μ. - Ασφάλεια - Καθαριότητα - Περιβάλλον
 
Δ.Δ. - Κύριε Δαβάκη, ποιά είναι η δική σας πρόταση για την επόμενη ημέρα;
Έχω πει πολλές φορές ότι, η απλή αναλογική στους Δήμους μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα.
Για εμάς, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για έναν Δήμο που θα είναι πιο κοντά στους δημότες του, στις γειτονιές, στις δημοτικές Ενότητες.
 
Α.Μ. - Πώς θα γίνει αυτό;
 
Δ.Δ. - Προφανώς, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλούς συνδυασμούς να εκλεγούν και αφαιρώντας τη δυνατότητα, από κάποιους, να διοικούν μονοπωλιακά και αυταρχικά το Δήμο μας.
Σας εξήγησα, προηγουμένως, πως η διοίκηση Κωνσταντέλλου απομακρύνθηκε από τα προβλήματα του δημότη και της γειτονιάς. Αν και εξελέγη οριακά, με μόλις 8 ψήφους διαφορά, θεωρεί το δήμο «κτήμα του» και ασκεί δεσποτικά τη δημοτική εξουσία, όπως φάνηκε και στο έντυπο απολογισμού που κυκλοφόρησε για τα δυόμισυ έτη θητείας του.
Είναι λοιπόν, προς το συμφέρον των δημοτών μας, καταρχήν, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχουν μονοπώλια και αυταρχισμοί στην επόμενη διοίκηση και ότι θα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις, που θα σταματήσουν κάθε απόπειρα υποβάθμισης του Δήμου μας.
Δυνάμεις που θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα των δημοτών και όχι των πολύ μεγάλων συμφερόντων και των ολίγων.
Είναι προφανές ότι η επόμενη ψήφος θα είναι κρίσιμη, όχι μόνο γι’ αυτά που θέλουμε να γίνουν, αλλά και γι’ αυτά που ΔΕΝ θέλουμε να γίνουν σε βάρος μας.
 
Α.Μ. - Και οι δικές σας προτεραιότητες;
 
Δ.Δ. - Θα μιλήσω γι’ αυτές που ονομάζω «ρεαλιστικές προτεραιότητες».
 
Πιστεύω λοιπόν, πως μπορούμε άμεσα, να πάμε σε μια σύμβαση με ιδιωτική ασφάλεια που θα καλύπτει κάθε γωνία της πόλης.
Πιστεύω επίσης, πως μπορούμε με τον πρώτο προϋπολογισμό μας, να έχουμε τρία χωριστά σχέδια για το φωτισμό, την καθαριότητα, την κατάσταση των δρόμων και στη Βάρη και στη Βούλα και στη Βουλιαγμένη. Να ξέρει από την αρχή της νέας χρονιάς ο κάτοικος, των τριών ενοτήτων, τι να περιμένει να δει στη δική του γειτονιά.
Είναι το πρόγραμμα της συγκεκριμένης καθημερινότητας, που έχει ανάγκη ο πολίτης και το ζει καθημερινά: να έχει φως σε κάθε γειτονιά, καλή κατάσταση σε δρόμους και πεζοδρόμια, αγωγούς ομβρίων, άριστη καθαριότητα. Τα χρήματα μπορούν εύκολα να βρεθούν, αν δούμε ξανά, ευρώ με ευρώ την κάθε δαπάνη. Αν βάλουμε διαφανείς διαδικασίες, αν ιεραρχήσουμε σωστά τις προτεραιότητες.
Αμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανακύκλωση.
Ανακύκλωση σημαίνει λιγότερα απορρίμματα, καλύτερη καθαριότητα, λιγότερο κόστος.
Επείγουσα, είναι η ανάγκη, να υπάρξει ένα σχέδιο για την οριοθέτηση των νέων επενδύσεων και την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
Ασφάλεια στον πολίτη, καθαριότητα σε κάθε γειτονιά, ανακύκλωση, είναι οι βασικές προτάσεις που θα φέρω προς διαβούλευση και ψήφιση και πριν και μετά τις εκλογές. Και είμαι βέβαιος ότι αυτές θα υλοποιηθούν από τον πρώτο χρόνο.
 
Α.Μ. - Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών;
 
Δ.Δ. - Ναι, πιστεύω ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα υπάρξει η ανάγκη για συνεργασίες. Από την πλευρά μας είναι ξεκάθαρο, ότι η όποια συνεργασία, θα πρέπει να γίνει με βάση συγκεκριμένες δεσμεύσεις και με βάση τη νομιμότητα. Άρα, για εμάς, όροι συνεργασίας είναι τουλάχιστον στα σημεία που σας προείπα: ασφάλεια, ξεχωριστό σχέδιο για κάθε δημοτική ενότητα, (φωτισμός, καθαριότητα, καλοί δρόμοι και πεζοδρόμια) προστασία του οικιστικού μας χαρακτήρα, των υπαρχουσών χρήσεων γης και του απαράμιλλου φυσικού μας περιβάλλοντος.
Πιστεύω ότι, σε αυτά τα σημεία θα πετύχουμε συμφωνία με τις άλλες παρατάξεις, και ότι θα τα δουν στην πράξη, άμεσα, οι δημότες μας.
 
Α.Μ. - Σας ευχαριστώ κύριε Δαβάκη. Έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο;
 
Δ.Δ. - Θέλω λοιπόν, κλείνοντας τη συνέντευξη να δώσω ένα μήνυμα προς τους δημότες μας. Αυτές οι εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία, για τους ίδιους να δουν από τον επόμενο χρόνο να αλλάζουν οι ζωές τους. Το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με τα άμεσα προβλήματά τους και θα σκύψει στα δικά τους συμφέροντα! Γι’ αυτό και πρέπει να δώσουν το παρών στις εκλογές.
Η ψήφος τους μετράει!
 
Σας ευχαριστώ κύριε Δαβάκη και σας εύχομαι καλή επιτυχία.
 
 
Τη Συνέντευξη πήρε η Άννα Μπουζιάνη
davakis mpouziani
 
 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 77 guests και κανένα μέλος