Έντονη δραστηριότητα αναπτύσσει εσχάτως ο Υπουργός Περιβάλλοντος, χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Γεώργιος Σουφλιάς.
Μετά τους οδικούς άξονες («Νέοι αυτοκινητόδρομοι Αττικής») που εξήγγειλε προ διμήνου, και ετοιμάζεται να τους δημοπρατήσει το Μάη, «ξαναχτύπησε» την περασμένη Δευτέρα (13-4-09) με την εξαγγελία κατάρτισης «Νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας – Αττικής» το σχέδιο νόμου του οποίου είναι ήδη έτοιμο και είναι προγραμματισμένο να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον προσεχή Νοέμβριο...

Nέο ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ Σχέδιο της ΑΘΗΝΑΣ και της ΑΤΤΙΚΗΣ


Η ΑΘΗΝΑ ‘ΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ στην Ανατολική ΑΤΤΙΚΗ

 

                            ➢ Μεσόγεια και Παραλίες αστικοποιούνται


                                ➢ Αντιδράσεις και …τα μαχαιροπίρουνα ακονίζονται


Έντονη δραστηριότητα αναπτύσσει εσχάτως ο Υπουργός Περιβάλλοντος, χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Γεώργιος Σουφλιάς.

Μετά τους οδικούς άξονες («Νέοι αυτοκινητόδρομοι Αττικής») που εξήγγειλε προ διμήνου, και ετοιμάζεται να τους δημοπρατήσει το Μάη, «ξαναχτύπησε» την περασμένη Δευτέρα (13-4-09) με την εξαγγελία κατάρτισης «Νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας – Αττικής» το σχέδιο νόμου του οποίου είναι ήδη έτοιμο και είναι προγραμματισμένο να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον προσεχή Νοέμβριο.


Η στρατηγική Σουφλιά παραπέμπει αυθόρμητα τους παλαιότερους, στην πορεία του αείμνηστου Κων/νου Καραμανλή ως Υπουργού Δημοσίων Έργων των αρχών της δεκαετίας του ’50.


Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο (Ρ.Σ.) όπως είπε στη συνέντευξη τύπου ο Υπουργός, «παρουσιάζει ένα «νέο Αθηναϊκό όραμα».

Δίνουμε τ’ απαραίτητα εργαλεία «για να ξέρει ο καθένας τι μπορεί να κάνει και που», τόνισε χαρακτηριστικά.

«το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής αποτελεί τη βάση αναφοράς για το συντονισμό και την εναρμόνιση όλων: των επιμέρους πολιτικών, προγραμμάτων και επενδυτικών σχεδίων του Κράτους, των δημοσίων οργανισμών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και του ιδιωτικού τομέα στην Αττική. Επίσης, παρέχει το πλαίσιο για την εξειδίκευση του σχεδιασμού σε μικρότερες χωρικές κλίμακες, όπως είναι η διαδημοτική και η δημοτική κλίμακα», είπε ο Γ. Σουφλιάς.

Μεταξύ των εξειδικευμένων στόχων του Υπουργείου, το νέο Ρ.Σ. εντάσσει:                        


➢ την ενίσχυση ενός πολυκεντρικού συστήματος αστικής ανάπτυξης, σε πολεοδομημένη γη,

➢ την ποιοτική αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης της Αττικής και την υποστήριξη μετεγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων από το μητροπολιτικό κέντρο προς την περιφέρεια (Σ.Σ. είναι αυτό που πρέπει ν’ ανησυχεί τα Μεσόγεια ιδιαίτερα και την ευρύτερη περιοχή, ενώ η μετεγκατάσταση των βιομηχανιών έπρεπε να γίνει προς την ευρύτερη ελλαδική περιφέρεια).

➢ και την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων συγκοινωνιακής υποδομής (εδώ “κολλάνε” οι οδικοί άξονες) και την οργάνωση ενός, φιλικού προς το περιβάλλον, ολοκληρωμένου συστήματος μεταφορών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό το νέο Ρ.Σ. αποσκοπεί σε μια «στροφή προς ένα νέο πρότυπο βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης». Απομακρύνεται δηλαδή από την διάχυτη δόμηση και αποβλέπει σ’ ένα μοντέλο «συμπαγούς πόλης». Που σημαίνει αύξηση συντελεστή δόμησης και πολυόροφα κτίρια, σε επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων και ρυθμίσεων των χρήσεων γης.

Παράλληλα δίνει έμφαση στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανασυγκρότηση των δημόσιων χώρων. Πράγμα που σημαίνει νέα εκμετάλλευση δημόσιων χώρων και «ανενεργών κελύφων» από τον ιδιωτικό τομέα.

Δηλαδή νέο φαγοπότι.

Με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο (Ρ.Σ.) δημιουργείται ένα πολυκεντρικό πρότυπο αστικής ανάπτυξςη. Οι δήμοι της Αττικής εντάσονται σε νέες χωρικές ενότητες. Συγκεκριμένα 6 ενότητες:

- Μητροπολιτικό Κέντρο Αθήνας (Αθήνα – Πειραιάς)

- Ανατολική Αττική – Μεσόγεια, με έμφαση στην προώθηση «υψηλού επιπέδου οικονομικών και κοινωνικών λειτουργιών».

- Νοτιοανατολική Αττική – Λαυρεωτική. Αποκτά ρόλο φυσικού αποθέματος και υποδοχής δραστηριοτήτων κατοικίας, ιδίως στο εσωτερικό των υφιστάμενων οικισμών, και αναψυχής

- Βόρεια, Αττική: Μένει στο απυρόβλητο και «λαμβάνονται ισχυρά μέτρα προστασίας των φυσικών, παράκτιων και εκτός σχεδίου περιοχών».

- Δυτική Αττική για … «μελλοντική εσωτερική αποκέντρωση» και παραγωγικές δραστηριότητες.

- Νησιωτικό τμήμα με ήπια ανάπτυξη.


Βέβαια προβλέπονται οι αναγκαίες και κατά νόμο «διαβουλεύσεις» με τους αρμόδιους φορείς ΟΤΑ κλπ. καθώς και με τους πολίτες!

Η σχετική διαδικασία προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι την 15 Σεπτεμβρίου, οπότε, όπως υπολογίζεται, στα μέσα Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.


Διατυπώθηκαν όπως ήταν επόμενο οι πρώτες εκτιμήσεις και αντιδράσεις, στις οποίες θ’ αναφερθούμε εκτενώς προσεχώς, καθώς θα παρακολουθούμε το θέμα, διατυπώνοντας και τις δικές μας απόψεις.

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 148 guests και κανένα μέλος