Ενας ογκωδέστατος τόμος, αποτελούσε τη μελέτη του έργου Ανάπλαση Λεωφ. Βασ. Παύλου, από Αλυος έως Διγενή, το οποίο ήρθε προς συζήτηση και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. με τη μορφή του επείγοντος μάλιστα, αφού είχαν καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 31η Μαρτίου, προκειμένου να ενταχθεί ως έργο μέσω του ΕΣΠΑ...

Ανάπλαση Λεωφ. Βασ. Παύλου, από Αλυος έως Διγενή

 

«Μια τυπική διαδικασία»


Ενας ογκωδέστατος τόμος, αποτελούσε τη μελέτη του έργου Ανάπλαση Λεωφ. Βασ. Παύλου, από Αλυος έως Διγενή, το οποίο ήρθε προς συζήτηση και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. με τη μορφή του επείγοντος μάλιστα, αφού είχαν καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 31η Μαρτίου, προκειμένου να ενταχθεί ως έργο μέσω του ΕΣΠΑ.

Το Σώμα δεν είχε καμία ενημέρωση επί της μελέτης, όπως επισημάνθηκε από όλους τους συμβούλους της μειοψηφίας.

Βέβαια είναι περιττό κατά το δήμαρχο ο οποίος απάντησε στις επισημάνσεις της Ηλέκτρας Τσιριγώτη ότι «σήμερα είστε μειοψηφία, η πλειοψηφία έκρινε να φέρει το έργο». (Τέτοια δημοκρατία!).

Η Νανά Καραγιάν, εξουσιοδοτώντας τον   Αγγελο Αποστολάτο (επικεφαλής της παράταξης), κατέθεσε αίτημα αναβολής της συζήτησης γιατί όπως είπε:

«Θεωρούμε ότι το έργο είναι μεγίστης σημασίας, και είναι απαράδεκτο να έρχεται με έναν ογκωδέστατο, φάκελο τελευταία στιγμή για να ψηφίσουμε.

Θεωρούμε ότι έπρεπε πολύ νωρίτερα να δίνατε στους επικεφαλής των παρατάξεων τη μελέτη για να το επεξεργαστούν και να έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις προτάσεις τους».

Την αίτηση αναβολής στήριξαν όλοι οι σύμβουλοι της μειοψηφίας και ο Δημήτρης Δαβάκης από την πλειοψηφία, αλλά καταψηφίστηκε από την …πλειοψηφία (8-9)


Η Ηλέκτρα Τσιριγώτη έβαλε σοβαρά ερωτήματα: Ποιος καθόρισε τις ανάγκες και τις προδιαγραφές της μελέτης; Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε για την πόλη; Και επεσήμανε ότι το ίδιο έγινε και με τους ποδηλατόδρομους, με αποτέλεσμα να πέφτουν πάνω σε χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης.


Το ίδιο και ο Γιάννης Σκουμπούρης τόνισε ότι έπρεπε να έχει παρθεί η απόφαση για τη μελέτη – κατασκευή του έργου πριν πάει ο φάκελος στο ΕΣΠΑ

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με το σκεπτικό: «Είναι μια τυπική διαδικασία. Μετά θα έρθει η αξιολόγηση».

 

Προϋπολογισμός  Πνευματικής Εστίας


Η Ηλέκτρα Τσιριγώτη καταψήφισε τον προϋπολογισμό της Πνευματικής Εστίας, τονίζοντας ότι παραιτήθηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο πριν ένα χρόνο γιατί θεωρούσε και εξακολουθεί να θεωρεί ότι γίνονται πράγματα, με καθόλου σωστό τρόπο. Τόνισε ότι δεν υπάρχει μια εισηγητική έκθεση, πού θα πάνε τα 600.000 ευρώ του προϋπολογισμού.


Επικίνδυνη η ξύλινη οροφή


Κατήγγειλε ότι είχε ψηφιστεί από το 2008 κονδύλι 150.000 ευρώ για ανακατασκευή του κτιρίου και παρά τις επίμονες προσπάθειές της δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθεί. Η στέγη έχει να συντηρηθεί δέκα χρόνια. Είναι απαράδεκτη η εικόνα του κτιρίου. Δεν έχει γείωση, κινδυνεύει η οροφή που είναι ξύλινη, ήταν μερικές από τις επισημάνσεις της.


Ο Δήμαρχος όπως ενημέρωσε το σώμα, ζήτησε τη γνώμη της Τεχνικής Υπηρεσίας, αν χρειαστεί να την κλείσει, η οποία μετά από αυτοψία απάντησε (όπως είπε ο δήμαρχος), ότι «δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε για την επικινδυνότητα, αλλά δεν χρειάζεται να κλείσει το κτίριο».

Ο θεός να φυλάει, λέμε εμείς, γιατί γίνονται καθημερινά εκδηλώσεις…


Ο Γιάννης Σκουμπούρης επεσήμανε ότι για όλα τα ΝΠΔΔ θα έπρεπε να έχουν ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα. Και απευθυνόμενος προς τους δημοτικούς συμβούλους ρώτησε: «δεν αισθάνεστε άβολα να ψηφίζετε 600.000 ευρώ χωρίς να ξέρετε πού θα πάνε»;

 

 

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Βούλας

Ενας άλλος Δήμος μέσα στο Δήμο!


6 θέματα που αφορούσαν τη νέα  Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Βούλας

ΔΗ.Κ.Ε.Β. ψηφίστηκαν στο Δ.Σ. (Κανονισμός λειτουργίας, εσωτερικός κανονισμός, έγκριση προσωπικού, έγκριση προϋπολογισμού, διετές πρόγραμμα δράσης). Σοβαρότατα θέματα όλα, αφού αφορούν τη δομή και τη λειτουργία της.

Εγείρονται σοβαρότατα ερωτηματικά, κατά πόσον οι επιχειρήσεις αυτές προσφέρονται στην υπηρεσία του δημότη, ή διευκολύνουν τις κινήσεις του εκάστοτε δημάρχου, να ξεπερνάει νόμους και διατάγματα.


Χαρακτηριστικά θα σημειώσουμε ότι η Δημοτική Επιχείρηση θα ασχολείται με ό,τι ασχολούνται τα ΝΠΔΔ του Δήμου. Δηλαδή  η Πνευματική Εστία, ο Παιδικός Σταθμός, το «Βοήθεια στο Σπίτι», το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).

 «Θα δρα υποστηρικτικά. Ως έχουσα εκ της φύσεώς της μεγαλύτερη ευελιξία, μπορεί να συμβάλλει στην ουσιαστική και πιο ολοκληρωμένη πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου», όπως σημειώνει στο διετές πρόγραμμά της.


Το θέμα των δημοτικών επιχειρήσεων γενικώς, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, γι’ αυτό θα επανέλθουμε – γιατί έχει παρατηρηθεί στην πράξη το εξής αντιφατικό παράδοξο:

Από τη μια να επιδιώκεται η ιδιωτικοποίηση των πάντων – γιατί έχουμε χάσει το μέτρο – κι απ’ την άλλη μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων – να αναπτύσσουν κρατικοί φορείς  δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα. Ή να «ιδιωτικοποιούν» δραστηριότητες που εκ του αντικειμένου τους είναι δραστηριότητες του δημοσίου υπό την ευρεία έννοια.


Παράδειγμα: Η ασφάλεια, η πυρόσβεση είναι αποκλειστικής δραστηριότητας του δημοσίου. Το κράτος μπορεί να τις ιδιωτικοποιήσει, ιδρύοντας παράλληλα επιχειρήσεις πυρόσβεσης, security κλπ. εισπράττοντας γι’ αυτές τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να τις παρέχει σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, τα έσοδα του οποίου πληρώνουμε εμείς οι πολίτες μέσω των φόρων.

Το ίδιο μπορεί να κάνει ο Τοπική Αυτοδιοίκηση για την καθαριότητα, την υγιεινή, την αποχέτευση, τον πολιτισμό, που ενώ είναι το κύριο αντικείμενο δραστηριότητάς της, το μετακυλίει σε δημοτικές επιχειρήσεις με τα επακόλουθα της αδιαφάνειας, των πελατειακών σχέσεων, των ρουσφετιών κλπ.

Θέλει πολύ ανάλυση και προσοχή το θέμα, γιατί εξελίσσεται σε μεγάλη φάμπρικα καθ’ ότι έχουμε και τις δημοτικές ανώνυμες εταιρίες πλέον!!


Εξακολουθώ να έχω ερωτηματικά για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία της ΔΗΚΕΒ και γι’ αυτό το καταψηφίζω.

Ηλέκτρα Τσιριγώτη

 

Σε όλα τα σημεία θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες του Δήμου. Υπάρχει μια επικάλυψη με τα άλλα ΝΠΔΔ.       
Γιάννης Σκουμπούρης 

 

 


Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 128 guests και κανένα μέλος