tziotis editΟ Δημήτρης Τζιώτης, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, για το Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, σε μία συνέντευξη Τύπου, που την έδωσε - σημειολογικά όπως είπε - στην πλατεία της Βουλιαγμένης.

Κατοικεί στη Βουλιαγμένη. Είχε κατέβει υποψήφιος το 2006 κόντρα στον δήμαρχο, τότε, Γρηγόρη Κασιδόκωστα και πήρε ένα πολυ σημαντικό ποσοστό.

Μετέπειτα ασχολήθηκε με την κεντρική διοίκηση, παρακολουθώντας συνάμα την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οπως εξήγησε, ο λόγος που αποφάσισε να συμμετάσχει στις εκλογές, είναι γιατί βλέπει ότι έρχεται ένας κίνδυνος, που θα αλλάξει τον τόπο. Το περιβάλλον κινδυνεύει, μεγάλα συμφέροντα το απειλούν... η οικονομική γκετοποίηση των δημοτών.

Από όσα ακούσαμε στη συνέντευξη ο Δημήτρης Τζιώτης, φέρνει κάτι “φρέσκο” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τον πολιτικό πολιτισμό, τη συνεργασία, την προστασία του παραδοσιακού, το πράσινο. “Να μη χάσει το χαρακτήρα του αυτός ο τόπος. Οχι άλλο τσιμέντο”.

Tόνισε χαρακτηριστικά:

Σε ποιον ανήκει αυτός ο Δήμος, αυτός ο τόπος;
Ποιος αποφασίζει για το τι γίνεται στο δήμο μας;
Eίναι έγκλημα αυτή η αισθητική ομογενοποίηση.
Μια πόλη χωρίς όνομα! Το όνομα είναι πλούτος!
 

«Zούμε περίεργες στιγμές και τις βλέπουμε όλοι. Δώδεκα χρόνια πριν που κατέβηκα υποψήφιος στη Βουλιαγμένη δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι ο τόπος κινδυνεύει, ότι η Δημοκρατία ευτελίζεται....».

«Είναι πολύ δυσάρεστο ότι κάποια μεγάλα συμφέροντα έχουμε βάλει στο μάτι το Δήμο μας. Είναι πολύ δυσάρεστο ότι μετά από δεκαετίες, επανέρχεται το τσιμέντο. Δεν αντέχουμε άλλο τσιμέντο».

Προσπαθώντας να δώσει το μέγεθος αυτού του κινδύνου που βλέπει να έρχεται στην περιοχή σημείωσε: «Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος για τον οποίο δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση που είχε ποτέ το πολιτικό σύστημα της ανθρωπότητας. Ειλικρινά δεν ξέρουμε αν σε κάποια χρόνια μετά, αυτός ο τόπος που βλέπουμε μπροστά μας θα συνεχίσει να είναι όπως είναι. Θα είναι έγκλημα και ευθύνη του καθενός από εμάς, αν συνεχίσουμε να πράττουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Το βλέπουμε μπροστά μας. Στην καταστροφή αυτή και στον κίνδυνο του περιβάλλοντος δεν μπορούμε να λειτουργούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ελεγε ο Economist πριν λίγες εβδομάδες ότι χάνουμε τον πόλεμο για την κλιματική αλλαγή. Ετσι πρέπει να το αντιληφθούμε. Είναι ένας πόλεμος που θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούμε και αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.

Εγώ αυτό που θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Το παράδειγμα που θα δώσουμε στον τόπο μας να είναι διαφορετικό».

Βοηθάει η Απλή Αναλογική

Για πρώτη φορά έχουμε ένα νομικό πλαίσιο τέτοιο που μας επιτρέπει αν όχι μας επιβάλλει να λειτουργήσουμε δημοκρατικά.

Η απλή αναλογική, μπορεί με μια πρώτη ματιά, να δημιουργεί προβλήματα λειτουργικότητας, αν λάβουμε υπ’ όψιν την υπάρχουσα πολιτική κουλτούρα, όμως την ίδια στιγμή ανοίγει νέα κεφάλαια και νέες δυνατότητες συνεργασίας.

Εδώ που ζούμε, δίπλα στη θάλασσα αν κάτι έχουμε είναι μια ποιότητα ζωής. Αυτή την ποιότητα ζωής θα πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Οι εξουσίες στον πολίτη

Εγώ αυτό δεν θα το κάνω, και γι’ αυτό θεώρησα σωστό να δεσμευθώ σ’ αυτή μου την υπόσχεση, απέναντι και στο σημερινό Δήμαρχο, του οποίου φυσικά είμαι αντίπαλος πολιτικά.

Αυτό που θα παλέψω, είναι για τις ιδέες μας. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετική λογική, διαφορετική φιλοσοφία για τον τόπο και αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας.

Από την πρώτη ημέρα, αν οι πολίτες μάς εμπιστευθούν και γίνω δήμαρχος της πόλης θα θεωρήσω κριτήριο της επιτυχίας μου να δώσω όλες τις εξουσίες, στο πλησιέστερο προς τον πολίτη επίπεδο. Να αναβιώσω την έννοια των Κοινοτήτων. Σ’ αυτές τις Κοινότητες πρέπει και πάλι να πιστέψουμε. Το νομικό πλαίσιο το καινούργιο μας επιτρέπει να δοθούν εξουσίες και αρμοδιότητες στις Κοινότητες αρκεί να το θέλει ο δήμαρχος.

Εχω απόλυτη επίγνωση πόσο δύσκολο είναι. Αυτό που με γοητεύει είναι ακριβώς ότι είναι δύσκολο. . Αυτό που μοιάζει αδύνατο θα είναι το κριτήριο της δικής μας επιτυχίας.

Έχω καταβάλει προσπάθεια να συμβάλω στην αλλαγή του τόπου σε διάφορα χρονικά διαστήματα. Είμαι πλέον βέβαιος ότι οι αλλαγές πρέπει να ξεκινήσουν από κάτω. Από τον ίδιο τον πολίτη, την κουλτούρα μας, την εκπαίδευση, από τους Δήμους.

 

Δεν αντέχουμε άλλο τσιμέντο

Είναι πολύ δυσάρεστο ότι κάποια μεγάλα συμφέροντα έχουν βάλει στο μάτι το Δήμο μας. Είναι πολύ δυσάρεστο ότι μετά από δεκαετίες, επανέρχεται το τσιμέντο. Δεν αντέχουμε άλλο τσιμέντο. Με πρόφαση την κρίση, στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ανάπτυξης κάποιοι άνθρωποι ξαναχτίζουν οικοδομικά τείχη. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε.

Ποιος αποφασίζει για το τι γίνεται στο δήμο μας;

Αυτός ο τρόπος ζωής, που η δική μου γενιά μεγάλωσε, δίπλα μας, δεν υπάρχει πια.

Σας κάλεσα σήμερα εδώ, στην πλατεία της Βουλιαγμένης, γιατί φτάνει να συμβολίζει τη δυναμική και τη δυνατότητα που έχει ο αγώνας των πολιτών, των δημοτών για να διασώσουμε τον τρόπο ζωής μας. Αυτή η πλατεία απειλείται να γίνει κάτι διαφορετικό στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ανάπτυξης.

Σας κάλεσα στην πλατεία της Βουλιαγμένης, γιατί όταν οι πολίτες ενωθούν μπορούν πραγματικά να διασφαλίσουν αυτό που αγαπάνε και τον τρόπο ζωής τους. Αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να τον πιστέψουμε και να τον δώσουμε.

Αν σε κάτι διαφωνώ με την παρούσα δημοτική αρχή είναι αυτή η αισθητική ομογενοποίηση. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτές οι 48 παιδικές χαρές, μου θυμίζουν παιδικές φυλακές με τα μέχρι εκεί πάνω κάγκελα. Δεν έχει γίνει αισθητική μελέτη ώστε να ενταχθούν στο ιδιαίτερο περιβάλλον του κάθε τόπου. Εχουμε μια γραφειοκρατική ομογενοποίηση στο όνομα της επιτάχυνσης κάποιων έργων, που χαλάει την αισθητική του δημόσιου χώρου. Θέλει αισθητική προετοιμασία στην οποία πρέπει να έχεις προσδώσει το χαρακτήρα της πόλης σου. Και γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχεις βρει το όνομα από την πρώτη στιγμή, το όνομα να προσδιορίζει τις αξίες σου και οι αξίες σου την αισθητική σου.

Το ζητούμενο είναι ότι σε 20 χρόνια υπάρχει περίπτωση να γίνουμε Φάληρο; Να μας φτιάξουν μια μαρίνα και να έρχονται με τα πούλμαν ουρές...

Πρόοδο σήμερα εννοώ την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό που τρέμω είναι μια μπετονιένια συνέχεια από το φάληρο μέχρι το Λαγονήσι που θα απευθύνεται σε τουριστικά πλήθη και όχι στους δημότες αυτού του τόπου.

Οικονομική γκετοποίηση των πολιτών

Έφερε παράδειγμα την πλαζ του Αστέρα που έχει φτάσει να έχει 30 € η είσοδος για κάθε άτομο, αλλά και στην Ακτή Βουλιαγμένης το καλοκαίρι το εισιτήριο των δημοτών είχε 2 € και των πολιτών 5 €. Σήμερα, τώρα ώρα έχει 2 €, ενώ πέρυσι το χειμώνα είχε μισό ευρώ. Αυτό οδηγεί σε μία οικονομική γκετοποίηση των πολιτών. Σ’ αυτή τη στάση σ’ αυτο το σχεδιασμό κάποιων είμαστε απόλυτα αντίθετοι. Για μένα το μεγάλο ερώτημα που θα τεθεί σ’ αυτές τις εκλογές είναι σε ποιον ανήκει αυτός ο τόπος. Ποιος αποφασίζει για το τι γίνεται στο δήμο μας;      

Θα πω κάτι ποιο ρηξικέλευθο. Αυτός ο δήμος δεν χρειάζεται ανάπτυξη, δε χρειάζεται μπετόν. Αυτός ο Δήμος χρειάζεται να προστατεύσουμε αυτά που έχουμε. Σε κάθε περίπτωση, το ξεπούλημα δεν είναι ανάπτυξη.

Ανάπτυξη στο όνομα ξένων offshore δεν θέλουμε σ’ αυτό τον τόπο

Δεσμεύομαι ότι οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης θα πρέπει να βασίζεται σε ένα ξεκάθαρο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα είναι διάφανο σε όλους. Πρώτα απ’ όλα αν οι δημότες θέλουν αυτή τη μορφή της ανάπτυξης. Εγώ και ο συνδυασμός μας είναι που θα κάνουμε τις προτάσεις, που θα παλέψουμε για τις ιδέες μας, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι πολίτες, οι δημότες να αποφασίζουν. Ανάπτυξη στο όνομα ξένων offshore δεν θέλουμε σ’ αυτό τον τόπο.

Ένας Δήμος χωρίς όνομα!

Ζούμε σ’ ένα τόπο που δεν έχει όνομα. Μα το όνομα σε έναν τόπο έχει τεράστια υπεραξία. Είναι πλούτος. Εμείς μετά από τόσα χρόνια, σε μια λογική που βάζει το πολιτικό κόστος πάνω από το σωστό. Είμαστε γραφειοκρατικά κατασκευασμένοι. Αυτό το 3Β εξαπλώνεται; Πρώτα απ’ όλα δεν είναι τρία είναι τέσσερα. Από την προηγούμενη ενοποίηση ξεχάσαμε τη Βάρκιζα. Η έλλειψη του ονόματος δημιουργεί αλλεπάλληλα προβλήματα. Μ’ αυτό τον πλούτο που έχουμε εδώ πέρα να λεγόμαστε 3Β!

Πήρα την πρωτοβουλία, σε μια στιγμή και στέλνω μία επιστολή στο δήμαρχο, γιατί η εταιρεία μου έχει την τεχνογνωσία, που δεν έχει καμία άλλη, χωρίς κανένα κόστος και δήλωσα ότι προσφέρομαι να δώσω όλη την τεχνογνωσία να βάλουμε δύο - τρία ονόματα, να τα καταθέσουμε και στη συνέχεια οι πολίτες να αποφασίσουν στις εκλογές. Αυτή η απόφαση δεν λαμβάνεται - παρ’ ότι είναι τσάμπα - με την έννοια του πολιτικού κόστους.

Δηλαδή όχι τώρα που είναι εκλογές.

Μα αν το κάναμε τώρα θα είχαμε προσέλευση, περισσότερο κόσμο, πεντακόσια άλλα προτερήματα και δεν καταλαβαίνω. Αν οι εκλογές δεν είναι μια δημοκρατική διαδικασία για να δούμε ανάμεσα σε εναλλακτικές επιλογές τί αποφασίζουμε, πώς είναι δυνατόν να το μεταφέρουμε “για μετά”. Μα οι εκλογές είναι που πρέπει να αντιπαρατεθούμε.

Επικρατεί η λογική του πολιτικού κόστους συνεχώς. Ε, αυτή εγώ θα την σκοτώσω. Θα έχω ένα πρόγραμμα που θα είναι απόλυτα ξεκάθαρο, πρωτοποριακό.

Τοπική διακυβέρνηση και αυτονομία

Στο σχέδιο για την Ελλάδα του 2021 πρέπει να είναι κομβικός ο ρολος της Τ.Α. με τη μορφή της τοπικής διακυβέρνησης και τοπικής αυτονομίας. Είμαι πλέον βέβαιος ότι τα κόμματα της μεταπολίτευσης έχουν κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο. Δόθηκαν οι ευκαιρίες για μια νέα αλλαγή αλλά χάθηκαν...

Εγώ είμαι πάρα πολύ τοπικιστής. Είμαι πάρα πολύ πατριώτης επίσης. Όταν λέω ότι είμαι Έλληνας, γουστάρω που είμαι Έλληνας. Επομένως πιστεύω στη Δημοκρατία. Αντίστοιχα πιστεύω και αγαπάω τον τόπο μου. Θέλω τα παιδιά της επόμενης γενιάς να δουν και να ζήσουν τη Βουλιαγμένη που ζούμε σήμερα. Τι με τρομάζει στη Βάρη; Φοβάμαι ότι γίνεται ένας κόμβος απρόσωπος της Βάρης - Κορωπίου. Πιστεύω ότι αν προστατεύσουμε τη Βάρη θα γίνει τουριστικός προορισμός από μόνη της. Το έγκλημα σ’ αυτή την περίπτωση είναι αυτή η αισθητική ομογενοποίηση. Η αισθητική πρέπει να γίνει η δική μας. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του κάθε τόπου, στην ομορφιά του κάθε τόπου.

σ.σ. Σημαντικά και πρωτοπόρα τα όσα ακούσαμε από το Δημήτρη Τζιώτη, αν και δεν μας εξέπληξε, γιατί το 2006 στη Βουλιαγμένη είχε παρουσιάσει ένα πολύ πρωτοποριακό, για την εποχή, πρόγραμμα. Ναι, πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, να δημιουργούμε “κοινότητες”. Αυτή ήταν η ομορφιά της Ελλάδας και έτσι πρέπει να την κρατήσουμε.

 

               Αννα Μπουζιάνη

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 74 guests και κανένα μέλος