Ισχυρές καταιγίδες σε παραθαλάσσιες περιοχές

Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να σημειωθούν από το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 μέχρι και τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου θα υπάρξει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια μέρη που θα συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις. Για την Αττική προβλέπονται και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά όμως δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας.

Οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις 8 – 9 μποφόρ και κατά τόπους θα φτάσουν τα 10 μποφόρ. Από την Κυριακή προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr.

και μεγάλη προσοχή στις εξόδους σας, ιδιαίτερα όταν βρέχει ραγδαία.

 

Ποια είναι όμως η «Ωκεανίς;

Οι Ωκεανίδες ήταν παρθένες προστάτιδες των υδάτων και όχι Λαίλαπες και Τυφώνες, που μας προαναγγέλλει η Ε.Μ.Υ.  

Ως Ωκεανίδες αναφέρονται θαλάσσια μυθικά πλάσματα και γενικά ενάλιες Νύμφες, με μορφή παρθένου κατά το άνω ήμισυ και ιχθύος κατά το κάτω, όμοιες με τις γοργόνες και άλλοτε με δύο ουραία πτερύγια.

Ο Όμηρος αναφέρει δύο Ωκεανίδες, την Ευρυνόμη, η οποία κατά τον Ησίοδο ήταν η μητέρα των Χαρίτων, και την Πέρση ή Περσηίδα (όπως την αναφέρει ο Ησίοδος), η οποία ήταν η σύζυγος του Τιτάνα Ήλιου και εξ αυτού μητέρα του Αιήτη και της Κίρκης, γνωστή επίσης Ωκεανίδα ήταν και η Λευκίππη.

Στη Θεογονία του, ο Ησίοδος αναφέρει ότι ήταν 3.000, ωστόσο μνημονεύει μόνο σαράντα μία Ωκεανίδες ως κόρες του Τιτάνα Ωκεανού και της Τιτανίδας Τηθύος που έφθαναν τον αριθμό των 3.000 όσων ακριβώς και των ποταμίων θεοτήτων, τέκνα των ιδίων γονέων

Γενικά εθεωρούντο Νύμφες προστάτιδες των υδάτων, πολύ δε περισσότερο αφού αυτά αποτελούσαν και την κατοικία τους.

Από τις περιγραφές αυτών των μυθικών παραδόσεων εύκολα αντιληπτό είναι ότι οι Ωκεανίδες αποτελούσαν, τουλάχιστον για τους αρχαίους Έλληνες, ιδεατές ανθρωπόμορφες έννοιες των πηγών (ήμισυ κόρες) εκείνων που τα ύδατά τους μεταφέρονταν από τους ποταμούς στην ανοικτή θάλασσα, καταλήγοντας σε απλή εκβολή ή σε δέλτα.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 37 guests και κανένα μέλος