Η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για γνωμοδότηση της Β’ φάσης της κυκλοφοριακής μελέτης στο Δήμο 3Β, πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα της πρόσκλησης (22/1/19) λόγω έλειψης απαρτίας την πρώτη ημέρα, στην οποία εμφανίστηκαν 4 άτομα αντί για 52 που αποτελούν την Επιτροπή Διαβούλευσης*. Στη δεύτερη πρόσκληση δεν χρειάζεται απαρτία κι έτσι συνεδρίασε με εκπροσώπους 9 φορέων και ορισμένων κατοίκων.

Ο εκπρόσωπος της σύμπραξης εταιρειών ΝΑΜΑ, Παν. Παπαδάκος, έκανε μία εκτενή ενημέρωση γενικά για τα στοιχεία της κυκλοφοριακής μελέτης, η οποία σημειώνουμε ότι έχει προχωρήσει και βρίσκεται στο στάδιο της Β’ φάσης, και κάποια τμήματα μονοδρομήσεων του οδικού δικτύου έχουν γίνει και ΦΕΚ, που σημαίνει ότι σύντομα θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές του Δήμου 3Β.

Περιλαμβάνει πολλές μονοδρομήσεις, με το αιτιολογικό ότι οι δρόμοι είναι στενοί και δεν μπορούν να διασταυρωθούν τα οχήματα και πολλές παρεμβάσεις σε διασταυρώσεις (κόμβους). Παράδειγμα η διασταύρωση Σωκράτους - Παπάγου στη Βούλα.

 

Νησίδα στην οδό Σωκράτους

Αντιγράφουμε από τη μελέτη: Για την οδό Σωκράτους σχεδιάζεται μια ολοκληρωμένη κατά μήκος παρέμβαση που βασίζεται στα εξής στοιχεία:

  • Μείωση του διαθέσιμου πλάτους της κυκλοφορίας (για μείωση ταχύτητας).
  • Αναβάθμιση της διασταύρωσης με την οδό Παπάγου, για ασφαλέστερη διασταύρωση των αντικρουόμενων ρευμάτων κυκλοφορίας.
  • Δημιουργία κεντρικής νησίδας, που εξυπηρετεί τη δημιουργία οδικού περιβάλλοντος με ηπιότερα χαρακτηριστικά λειτουργίας. Επί πλέον, στην κεντρική νησίδα προβλέπεται η τοποθέτηση οδοφωτισμού από το Δήμο, για τη βελτίωση της ορατότητας και του αισθήματος ασφάλειας στους χρήστες της οδού.
  • Αναμόρφωση του κυκλικού κόμβου (Σωκράτους-Ιπποκράτους), με στόχο την εξυπηρέτηση των κινήσεων πεζών και τη βελτιωμένη γεωμετρική μορφή του.

komvos sokratous papagou

 

Σημείωση: Επειδή κάνουμε χρήση της οδού Σωκράτους καθημερινά, πιστεύουμε ότι η μείωση του πλάτους της κυκλοφορίας και η δημιουργία νησίδας θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, και στους οδηγούς και στους πεζούς - καταναλωτές, αλλά και στην αγορά, που διαθέτει η περιοχή γιατί έχει πολύ μεγάλη κίνηση και δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπαινοβγαίνουν οι οδηγοί από το χώρο στάθμευσης, αλλά και πώς οι πεζοί θα περνάνε από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη! Θα πηδάνε πάνω από τη νησίδα!

Αυτό πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα, να μην δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα από ότι έχει σήμερα και να μην πάθουμε αυτά που πάθαμε με τον ποδηλατόδρομο και που δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε.

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις γίνονται σε πολλά σημεία ιδιαίτερα στη Βούλα (διασταυρώσεις της οδού Πρ. Πέτρου, διασταύρωση Ιριδος, Παπάγου, Κ. Παλαμά, Ζακύνθου (Πανόραμα) κλπ.

 

Επέκταση της πλατείας Νυμφών στη Βουλιαγμένη

Η παρέμβαση στην οδό Ερμού στη Βουλιαγμένη και στην πλατεία Νυμφών, η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις από τους Βουλιαγμενιώτες, στη Β’ Φάση με κάποιες τροποποιήσεις εμφανίζει την παρακάτω εικόνα:

  • Oδός Ερμού στο τμήμα μεταξύ των οδών Ιάσονος και Αγ. Παντελεήμονος μελετήθηκε η κατασκευή υπερυψωμένου οδοστρώματος σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές (ΦΕΚ 2302/16-09-2013) που στοχεύει στη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων αλλά και την ασφαλέστερη διέλευση των μαθητών και γενικότερα των πεζών.
  • Η διατομή της οδού Ερμού σε αυτό το τμήμα διαμορφώνεται σε μία λωρίδα ανά κυκλοφορία χωρίς κεντρική νησίδα και με παράλληλη απαγόρευση της στάθμευσης και στις δύο πλευρές της οδού.
  • Η οδός νότια της πλατείας Νυμφών μεταξύ των οδών Ιάσονος και Αγ. Παντελεήμονος αντιδρομείται με κατεύθυνση προς την Αγ. Παντελεήμονος.
  • Η είσοδος στο χώρο στάθμευσης πραγματοποιείται από την οδό Παντελεήμονος και η έξοδος από την οδό Ερμού με υποχρεωτική πορεία δεξιά (προς την οδό Ιάσονος).
  • Στο χώρο στάθμευσης οριοθετούνται 13 θέσεις στάθμευσης παρά την οδό καθώς και η αναλογούσα ειδική θέση στάθμευσης για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρία.
  • Ο χώρος αναμονής των ταξί μεταφέρεται από την οδό Ερμού στην οδό Ιάσονος επί της Πλατείας Νυμφών και οριοθετούνται τέσσερις θέσεις. Επίσης, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο μετά τα ταξί οριοθετείται θέση στάσης για το απορριμματοφόρο.

 

Η πλατεία νυμφών επεκτείνεται προς την οδό Ερμού με κυβόλιθο, κάτι που επεσήμανε ο κάτοικος Γκόνιας και ζήτησε εξηγήσεις από το δήμαρχο, μήπως πάνω στο πλάτωμα από κυβόλιθους που θα προκύψει αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα από τα παρακείμενα καταστήματα.

Ο δήμαρχος απάντησε και δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να δώσει άδεια εγκατάστασης τραπεζοκαθισμάτων και για να ισχυροποιήσει αυτή του την δέσμευση προς τον κάτοικο Γιώργο Γκόνη, δήλωσε ότι μπορεί να το δεσμεύσει και με μία κανονιστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σημείωση: Όλα καλά· και εμείς πιστεύουμε το δήμαρχο ότι δεν σκοπεύει να δώσει άδεια τραπεζοκαθισμάτων σήμερα, αλλά ούτε η κανονιστική δεσμεύει επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Παράδειγμα η κεντρική πλατεία της Βούλας, που όταν κατασκευάστηκε, με κανονιστική απόφαση, προέβλεπε μόνο τέσσερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Κοιτάξτε σήμερα, υπάρχει πλατεία; Μόνο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υπάρχουν και κάτι στενά περάσματα μεταξύ των γυάλινων αιθουσών που δημιουργούνται με την άδεια του Δήμου φυσικά. Γι’ αυτό, γνώμη μας είναι, ότι το καλύτερο θα ήταν να δεντροφυτευθεί και όχι να μπει κυβόλιθος.

 

Κόμβος Λεωφ. Βάρης – Κορωπίου – Πανός, Βάρη

Κύριο χαρακτηριστικό της διασταύρωσης είναι η ταυτόχρονη κίνηση των δύο κάθετων προσβάσεων (των οδών Πανός και Χανίων) στην ίδια φάση σηματοδότησης, σε συνδυασμό με την περιορισμένη χωρητικότητα της πρόσβασης της οδού Πανός λόγω της εκκεντρότητας στην πρόσβαση της Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει την είσοδό τους στον κόμβο με αποτέλεσμα ορισμένες φορές να εισέρχονται στον κόμβο με κόκκινο. Επιπλέον πρόβλημα, εντοπίζεται από τις παράνομες αριστερές στροφές που γίνονται από οχήματα που χρησιμοποιούν τον παράδρομο (με κατεύθυνση προς Καβούρι) και τα οποία στρίβουν αριστερά στον εν λόγω κόμβο. Τα οχήματα στην πρόσβαση της οδού Χανίων έχουν παλλόμενο κίτρινο σε αντίθεση με αυτά επί της οδού Πανός που έχουν πράσινο.

Η λύση που επιλέχθηκε από την ανάλυση της Φάσης Α’ περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση της οδού Πανός στην πρόσβασή της με την Λεωφ. Βάρης / Κορωπίου.

Παρέμβαση για την κυκλοφοριακή ρύθμιση γύρω από τα σχολεία και προς το νεκροταφείο της Βάρης έκανε ο αντιπρόεδρος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Βάρης διότι είναι περίκλειστο το τμήμα χωρίς εύκολη έξοδο προς τη λεωφόρο. Το είχε επισημάνει και στην πρώτη φάση, αλλά όπως είπε, δεν έγινε καμμία τροποποίηση.

 

Κόμβος στην παραλιακή λεωφόρο Βούλας πεζογέφυρα & πεζοφάναρο

Για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων οδικής ασφάλειας που προκύπτουν από τις ελεύθερες (ανεξέλεγκτες) διελεύσεις πεζών κατά μήκος της Λ. Κ. Καραμανλή στο ύψος του Πάρκου, της παιδικής χαράς και του χώρου αναψυχής «Notos», σε σημείο που η ταχύτητα των οχημάτων είναι πολύ υψηλότερη του ισχύοντος ορίου (70 χλμ/ώρα), και

  • τις επικίνδυνες αριστερές στροφές από οδό Ήρας προς Λεωφ. Καραμανλή (που είναι επιπλέον παράνομη) και από Λεωφ. Καραμανλή προς οδό Διός, προτείνεται η λειτουργία σηματοδότησης στους δύο κόμβους με ταυτόχρονη εξυπηρέτηση πεζών.Οι δύο κόμβοι θα λειτουργούν σε συντονισμό μεταξύ τους και με παρακείμενες σηματοδοτούμενες διασταυρώσεις.

Ειδικά για τον κόμβο Καραμανλή – Διός, έχει δοθεί μέριμνα για την ασφαλή κίνηση των πεζών με τη δυνατότητα διάσχισης της λεωφόρου, από άκρη σε άκρη, σε έναν κύκλο σηματοδότησης.

Στο σημείο αυτό προβλέπεται στη μελέτη, πεζογέφυρα με κυκλική ροή και εύκολης πρόσβασης ατόμων και με αναπηρία καθώς και πεζοφάναρο.

Σημείωση: Ελπίζουμε να τα δούμε σύντομα, γιατί εκεί κι αν είναι καρμανιόλα. Κατεβαίνει πολύς κόσμος και για τη θάλασσα και για την παιδική χαρά και για τον καφέ.

 

“Εκεί θα θρηνήσουμε θύματα, αλλά...”

Η κυκλοφορία στην περιοχή της εξοχής (οδοί Σοφοκλέους - Νικηταρά - Κεφαλληνίας), πάνω από τη λεωφόρο Καλύμνου, είναι ένα σταυρόλεξο. Δεν ξέρεις από πού να βγεις από την συνοικία για να μπεις στην κεντρική λεωφόρο Βουλιαγμένης. Αυτό συμβαίνει από όταν απέκοψαν την έξοδο από τη Βασ. Γεωργίου προς Καλύμνου στο ρεύμα προς Αθήνα. Έτσι ταξιδεύεις προς τα πίσω (προς Βάρη) για να βρεις διέξοδο για τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, επιβαρύνοντας με κυκλοφοριακό φόρτο και καυσαέριο την περιοχή. Και είναι ένας εφιάλτης για τους μόνιμους κατοίκους που κινδυνεύουν όταν βγαίνουν έξω από την πόρτα του σπιτιού τους να παρασυρθούν από το διερχόμενο όχημα που κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ιδιαίτερα γίνεται ράλι στην κατωφέρεια από Βασ. Γεωργίου προς Νικηταρά (δεξιά) και είσοδο στη Σοφοκλέους.

Το θέμα μάς έχει απασχολήσει (ΕΒΔΟΜΗ, αρ. φ. 1041/7/18) μετά από παράπονα κατοίκων και το επιβεβαίωσαν ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Βάσσης στον κάτοικο της περιοχής, Γιάννη Μανιάτη, που αναφέρθηκε στη διάρκεια της διαβούλευσης εκπροσωπώντας τους κατοίκους της περιοχής (200 υπογραφές). Απάντησαν όμως, ότι δυστυχώς δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διάνοιξη της Βασ. Γεωργίου προς την Καλύμνου, λόγω ιδιοκτησίας και χρονοβόρας διαδικασίας, με αμφίβολα αποτελέσματα (προσφυγή κατοίκου ιδιοκτησίας στο ΣτΕ).

Ο κάτοικος Γ. Μανιάτης κατήγγειλε ότι προ ημερών, από τύχη δεν παρασύρθηκε η δασκάλα που βγήκε από τον Παιδικό Σταθμό (Σοφοκλέους & Μιλτιάδου)!

Μετά από επιμονή τού Γ. Μανιάτη, για λύση, απευθυνόμενος και προς τον μελετητή και προς το δήμαρχο, ο δήμαρχος υποσχέθηκε να το δώσει στις υπηρεσίες του Δήμου να το προχωρήσουν, με σκοπό την επανασύνδεση της Βασ. Γεωργίου με την Λεωφ. Καλύμνου.

σημείωση: Όμως όταν όλοι διαπιστώνουν ότι “εκεί θα θρηνήσουμε θύματα”  θα πρέπει όλοι να σκύψουν για να δώσουν λύση στο πρόβλημα, πριν αντιμετωπίσουμε το μοιραίο... Μην ξεχνάμε ότι διασχίζουν την περιοχή μαθητές και υπάρχει και παιδικός σταθμός!

 

Αντιμετώπιση υπερβολικής ταχύτητας

Από τις αυτοψίες που πραγματοποίησε η ομάδα μελέτης και από τα αιτήματα των πολιτών που συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν προέκυψαν οι οδοί εκείνοι στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης που αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες εις βάρος της οδικής ασφάλειας.

Τα σημεία και οι περιοχές αυτές είναι:

  • Οδός Ηρακλειδών στη Βούλα.
  • Οδοί Προόδου και Πειραιώς στη Βούλα.
  • Οδός Σωκράτους στη Βούλα.
  • Οδός Μαρώτη στη Βάρη.
  • Οδός Παπάγου στη Βούλα.
  • Οδός Ρόδου στη Βούλα.
  • Οδός Ζακύνθου στη Βούλα.

Για τις θέσεις αυτές προτείνεται η τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης που να ενημερώνει τον οδηγό για το όριο ταχύτητας που ισχύει. Επιπλέον παρουσιάζονται τυπικές διατάξεις οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης οδών για την αντιμετώπιση της υπερβολικής ταχύτητας.

* Να θυμίσουμε ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους φορέων και δημοτών. Βέβαια οι δημότες επιλέγονται τυχαία μέσα από τους εκλογικούς καταλόγους και γι’ αυτό δεν υπάρχει η παρουσία τους (χωρίς να ερωτηθούν αν μπορούν και αν ενδιαφέρονται), αλλά οι φορείς επιλέγονται μετά από δική τους επιθυμία και θα έπρεπε να παρίστανται και να συμμετέχουν.

Αννα Μπουζιάνη

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 267 guests και κανένα μέλος