Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 με θέμα την ανακύκλωση, με πρώτο “πείραμα”, πανελλαδικά θα λέγαμε, τα Πηγαδάκια Βούλας.

Το πρόγραμμα είναι καινοτόμο και αλλάζει τα δεδομένα της διαχείρισης απορριμμάτων στο δήμο 3Β.

 

Είναι πιλοτικό και θα αποτελέσει πρότυπο
για όλη την Ελλάδα.
 

Εχουμε ξαναγράψει, αλλά πλέον ξεκινάει η ενημέρωση των κατοίκων των Πηγαδακίων, πόρτα - πόρτα με εκπροσώπους του Δήμου, που θα τους ενημερώνουν για τον τρόπο, την ωφέλεια του περιβάλλοντος αλλά και την δική τους οικονομία, αφού οι δημότες θα κερδίζουν όσο διαλέγουν, γιατί ο Δήμος θα ζυγίζει τον κάδο των υπολλειμμάτων κάθε σπιτιού και θα μπορεί να γνωρίζει τα αποτελέσματα. Η μεγαλύτερη συμμετοχή ανακύκλωσης, θα προσδίδει οφέλη στο νοικοκυριό.

anakiklosi synentefksiΓι’ αυτό όταν σας χτυπήσουν την πόρτα - από την 1η Μαρτίου - φορώντας κίτρινο γιλέκο και την απαραίτητη κάρτα, δεχθείτε τους και ενημερωθείτε.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν και μίλησαν, ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Μιλτιάδης Καβράκος, Διευθυντής Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου και ο Φίλιππος Κυρκίτσος, Διδάκτωρ Περιβαλλοντολόγος – Σύμβουλος του Δήμου για την υλοποίηση του προγράμματος.

Οπως ελέχθη, η διαλογή στην πηγή στη φάση αυτή θα λειτουργήσει με έξι ρεύματα. Ενα ρεύμα για χαρτί, ένα για γυαλί, ένα για πλαστικό, ένα για μέταλλο και μικτές συσκευασίες (pmd), ένα για οργανικά και ένα ρεύμα για τα σύμμεικτα απορρίμματα.

Η αποθήκευση θα γίνεται σε τρεις κάδους. Εναν κλασικό μεταλλικό ή πράσινο πλαστικό κάδο για τα σύμμεικτα όπως είναι και τώρα παντού. Έναν καφέ κάδο για τα οργανικά και μία μπλε καμπάνα για το γυαλί.

Θα τοποθετηθούν από το δήμο 2 κάδοι ανά μία πολυκατοικία για τα σύμμεικτα και τα οργανικά και δύο κάδοι ανά δύο υπόλοιπα κτίρια (μονοκατοικίες) και πολύ κοντά στις γειτονιές η μπλε καμπάνα για τις γυάλινες συσκευασίες.

Πέραν όμως των κάδων το κάθε νοικοκυριό θα λαμβάνει από το Δήμο σακούλες, με διαφορετικό χρώμα η καθεμία για διαφορετικό υλικό αποθήκευσης.

Συγκεκριμένα:

Χάρτινη σακούλα: Σε κάθε νοικοκυριό θα δοθούν δωρεάν από το Δήμο χάρτινες σακούλες (8,5 λίτρων) (και θα δίδονται) για τα οργανικά υλικά κουζίνας (φρούτα, σαλατικά, τρόφιμα, κατακάθια κλπ. Όταν γεμίζουν οι χάρτινες σακούλες θα τις πηγαίνουν οι κάτοικοι στους καφέ κάδους, οι οποίοι θα αδειάζονται δύο φορές την εβδομάδα.

Θαλασσί σακούλα (45 λίτρ.) για πλαστικό, μέταλλο και συσκευασίες χυμών κλπ., που θα πρέπει οι κάτοικοι να τη βγάζουν κάθε Τετάρτη πρωί έξω από το σπίτι τους στην άκρη του πεζοδρομίου.

Σακούλα κομποστοποίησης (15 λ.) που θα χρησιμοποιούνται μόνο για τα υπολειμματικά απορρίμματα, που θα τοποθετούνται στον πράσινο κάδο, ο οποίος θα αδειάζεται από το Δήμο δύο φορές την εβδομάδα.

Πορτοκαλί σακούλα (45 λ), για τοποθέτηση χαρτιού γενικά, το οποίο θα βγάζει ο κάτοικος, κάθε Τετάρτη πρωί, έξω από το σπίτι του στην άκρη του πεζοδρομίου. Σ’ αυτή την σακούλα δεν μπαίνουν χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας και χαρτί κουζίνας!

Το πρόγραμμα παρακολουθείται από σειρά Οργανισμών για τα αποτελέσματά του. Αν πετύχει θα επεκταθεί σε όλο το Δήμο σε ένα περίπου χρόνο. Στόχος είναι να μειωθεί στο 50% η ταφή των απορριμάτων. Σήμερα είναι στο 9% και στο 12%.

Το πρόγραμμα πρέπει να πετύχει και όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το περιβάλλον έχει κορεστεί και επιβαρυνθεί από τα απορρίμματα και δεν πάει άλλο. Η ταφή είναι η χειρότερη λύση και η ανακύκλωση είναι μονόδρομος. Πληρώνουμε υπέρογκα πρόστιμα κάθε μήνα στην Ε.Ε., αλλά το πρόγραμμα θέλει συνεχή μελέτη, γιατί είναι σύνθετο και επίπονο για τα νοικοκυριά!

Αννα Μπουζιάνη

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 917 επισκέπτες και κανένα μέλος