Tην Τετάρτη συναντήθηκαν, όπως είχε προγραμματιστεί, οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής με τους Δημάρχους Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας, Γλυκών Νερών μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Κορωπίου και ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου...

ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ 

 

 Την Τετάρτη συναντήθηκαν, όπως είχε προγραμματιστεί, οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής με τους Δημάρχους Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας, Γλυκών Νερών μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Κορωπίου και ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρά τις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις, ιδιαίτερα των βουλευτών, αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις, τις οποίες διατυπώνουν με επιστολή τους που στέλνουν στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και συνυπέγραψαν βουλευτές και Δήμαρχοι.


Γράφουν μεταξύ άλλων:

Πιστεύουμε ότι τα μεγάλα έργα εθνικής σημασίας, που εξαγγέλλονται,  πρέπει να εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση, να υπάρχει χρόνος για μια υπεύθυνη και επιστημονικά άρτια πληροφόρηση των πολιτών  και να αποτελούν μέρη μιας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, με μεγάλο χρονικό ορίζοντα ζωής, με συνυπολογισμό των περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνεπειών.


Οι κρατικές και οι  αυτοδιοικητικές αρχές, η κυβέρνηση, τα κόμματα, συνολικά οι πολιτικοί θεσμοί, έχουν υποχρέωση να κοιτάνε τόσο το παρόν όσο και το μέλλον. Έχει σημασία να θέτουν πάντα το ερώτημα «τι θα κληροδοτήσουν στις  επόμενες γενιές

…Οι δραματικές αλλαγές που βιώνουμε και κάνουν τα Μεσόγεια μια νέα μεγάλη τσιμεντούπολη, ένα νέο λεκανοπέδιο και μάλιστα χωρίς βασικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, διαχείρισης απορριμμάτων,  αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών, υποχρεώνουν όλους να πάρουμε άμεσα γενναίες πρωτοβουλίες και αποφάσεις και με τεκμηριωμένες και εποικοδομητικές  θέσεις να διεκδικήσουμε  μια καλύτερη προοπτική για την Ανατολική Αττική.

Οι αντιδράσεις, που εκδηλώθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες με αφορμή την δημοσιοποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου εκφράζουν και μια αγανάκτηση των κατοίκων όλων των Μεσογείων,  που άλλα μεγάλα έργα περίμεναν να κατασκευάζονται πρώτα όπως: η αποχέτευση και οι βιολογικοί καθαρισμοί (και για αστικά και για τα βιομηχανικά λύματα),   το Γενικό Νοσοκομείο, η περαιτέρω ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης. 


Η επίσπευση της δημιουργίας των νέων οδικών έργων και ιδιαίτερα ορισμένες αστοχίες στις χαράξεις και στους περιβαλλοντικούς όρους δημιουργούν  δίκαιες αντιδράσεις και οφείλετε να επανεξετάσετε τις αποφάσεις σας αλλά και τις προτεραιότητές σας.


Ειδικότερα :


Για το έργο « Νέοι Οδικοί Άξονες»


1.    Υποστηρίζουμε τις θέσεις του Δήμου Κορωπίου για τροποποίηση  του τμήματος από Κόμβο Μεσογείων έως Λουμπάρδα ως εξής :

1.1    τη διατήρηση του τμήματος Κόμβου Μεσογείων μέχρι Κόμβο Κορωπίου- Βάρης και 1 χιλ. πέραν αυτού έως τη θέση Θήτι.

1.2    Κατάργηση του τμήματος από Θήτι έως Λουμπάρδα και των έργων της παραλιακής ζώνης (όπως προβλέπονται στη μελέτη του έργου). Είναι ένα τμήμα του έργου, που δεν έχει καμία χρησιμότητα στην αντιμετώπιση του υπερτοπικού κυκλοφοριακού προβλήματος ενώ δημιουργεί μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα.


1.3    Αντ’ αυτού του τμήματος προτείνεται η συνέχιση του νέου αυτοκινητόδρομου σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη, που έχει υποβάλλει στο ΥΠΕΧΩΔΕ ο Δήμος Κρωπίας, δηλαδή τη δημιουργία του Περιφερειακού  Συλλεκτήριου άξονα   όλων των παραλιακών οικισμών σε βάθος  3-4 χιλ. παράλληλα  της Λ. Σουνίου προς Σαρωνίδα. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει τους εξής κόμβους : α) Κόμβο Λ. Κορωπίου-Βάρης, β) Κόμβο επαρχιακής οδού Κορωπίου Αγίας Μαρίνας, γ) Κόμβο δρόμου Γαλάζιας Ακτής (Άγιος Δημήτριος Κορωπίου), δ) Κόμβο Λαγονησίου (στο δρόμο του Μελισουργού), ε) Κόμβος σύνδεσης του Περιφερειακού άξονα με τη Λ. Σουνίου πριν τη Σαρωνίδα. Η περιφερειακή συλλεκτήρια λεωφόρος ως επέκταση της Αττικής Οδού αποτελεί την μόνη αξιόπιστη κυκλοφοριακά και τεχνικά  ενδεδειγμένη λύση για όλη την περιοχή των Μεσογείων και της Νοτιοανατολικής  Αττικής.

2.    Ζητάμε την υπογειοποίηση τμήματος 2 χιλ. από τη Λ. Λαυρίου μεταξύ Κορωπίου-Παιανίας μέχρι την οδό Δημοσθένους με τη μέθοδο cut & cover για την ενοποίηση των οικισμών Κορωπίου-Καρελλά- Παιανίας

3.    Ζητάμε να συμπεριληφθεί ως υποέργο του έργου «Νέοι Οδικοί Άξονες»,  η σύνδεση Παιανίας-Κορωπίου (ανατολική παράκαμψη Κορωπίου) για να διευκολυνθεί η κίνηση προς Κόμβο Κορωπίου από Κορωπί και Παιανία.

4.    Συμφωνούμε με τη διαμόρφωση της Λ. Σουνίου  σύμφωνα με την Πολεοδομική Μελέτη Αγίας Μαρίνας που ευρίσκεται στην τελική φάση –δημοσίευση ΦΕΚ – σύμφωνα με την οποία προβλέπονται παράδρομοι πλάτους 10μ. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να πληρώσει καμία αποζημίωση για τους παράδρομους διότι οι εκτάσεις αυτές αποτελούν υποχρεωτική εισφορά σε γη των ιδιοκτητών κατά την πολεοδόμηση της περιοχής όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1337/1983.

5.    Επίσης είναι ελεύθερο αποζημιώσεων το τμήμα από παραλία μέχρι τον

Κόμβο Αγίας Μαρίνας για κατασκευή δρόμου 2+2 λωρίδων κυκλοφορίας με νησίδα. Υπάρχει ένα τμήμα μήκους 1000 μ. εκτός σχεδίου για τη διαπλάτυνση του οποίου θα απαιτηθούν μικρές αποζημιώσεις απαλλοτρίωσης.


Επίσης εκφράστηκε  έντονος προβληματισμός για τον οδικό άξονα προς Σπάτα και Ραφήνα και κυρίως για την σκοπιμότητα της χάραξης του. Φρονούμε ότι πρέπει να επανεξεταστεί και να υπάρξει  και εδώ διάλογος μεταξύ  του Δήμου Σπάτων και του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εξεύρεση αποδεκτής λύσης.


Πιστεύουμε ότι οι θέσεις και οι προτάσεις  που υποστηρίχθηκαν  είναι τεκμηριωμένες,  εποικοδομητικές,  συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των υπερτοπικών κυκλοφοριακών προβλημάτων, στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διασφαλίζουν καλύτερα το εθνικό -δημόσιο συμφέρον.  Σας καλούμε να εξετάσετε άμεσα τις προτάσεις αυτές και να δώσετε λύσεις,  κοινωνικά νομιμοποιημένες και εθνικά συμφέρουσες.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 440 guests και κανένα μέλος