Πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 , ο δημόσιος απολογισμός δημοτικών πεπραγμένων για το 2017 και τα σημαντικότερα έργα και πολιτικές του 2018.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ Νικόλαος Γιαννάκος κήρυξε την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την απώλεια 4 εργαζομένων του Δήμου Κρωπίας και του ΝΠΔΔ Σφηττός την περίοδο 2017 -2018!

Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Ν. Κιούσης κατέθεσε μια αξιολόγηση του πολιτικού και αυτοδιοικητικού περιβάλλοντος εντός του οποίου εργάστηκε η δημοτική αρχή, αναφέρθηκε σε ορισμένα βασικά έργα υποδομής και πολιτικές που αναπτύχθηκαν το 2017και το 2018 και προέβη στην θετική πολιτική αξιολόγηση του δημοτικού του έργου και των πολιτικών που αναπτύχθηκαν. Ο απολογισμός της δημοτικής αρχής συνεχίστηκε με εισηγήσεις και σύντομες τοποθετήσεις των αντιδημάρχων, Ανδρέα Ντούνη, Θοδωρή Γρίβα, των προέδρων των σχολικών επιτροπών Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δήμητρας Μιχαιρίνας και Παναγώτη Πολίτη, του Αντώνη Κορωνιά προέδρου του Δ.Σ ΝΠΔΔ Σφηττός και του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Κώστα Κιούση για τα ζητήματα ηλεκτροφωτισμού.

Η συνεδρίαση έκλεισε με την τοποθέτηση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθηνάς Κιούση   που καταψήφισε τον απολογισμό ασκώντας κριτική στα κυριότερα ζητήματα δημοτικής πολιτικής και υλοποίησης αποφάσεων.

Σημειώνουμε εδώ ότι όπως ανακοίνωσε η Αθηνά Κιούση, δεν θα είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές.

“Να κρατηθεί αυτή η ενότητα”

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Δ.Σ Νίκος Γιαννάκος σε σύντομη παρέμβασή του επικεντρώθηκε στον υψηλό αριθμό των ομοφωνιών στις αποφάσεις του Δ.Σ και στο δημοτικό συντονισμό των επικεφαλής όλων των παρατάξεων για το ζήτημα του αγώνα εναντίον της χωροθέτησης των λατομείων του Κορωπίου ως ΟΕΔΑ με ΧΥΤΥ από τις αυταρχικές αποφάσεις της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής. Οι δύο ομόφωνες αποφάσεις του 2017 (Αρ.απόφασης 195 & 256) ήταν κρίσιμες και σημαντικές για πορεία του αγώνα μας –πολύτιμα όπλα στα επιχειρήματά του Δήμου, υποστήριξε. Ο Ν. Γιαννάκος προέτρεψε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία Δημοτικής ενότητας προς όφελος των συμφερόντων του Δήμου και των πολιτών του στο επόμενο διάστημα και στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές επισημαίνοντας ότι πρέπει να μείνει αυτό το ζήτημα μακριά από μικροπολιτικές λογικές.

Δυσλειτουργίες και εμπόδια λόγω μνημονίων

Ο δήμαρχος Δ. Κιούσης αναφέρθηκε στο σύνθετο και ιδιαιτέρως αρνητικό πολιτικό και αυτοδιοικητικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη θητεία που διανύει. Ανέλυσε βασικά ζητήματα δυσλειτουργιών και εμποδίων στα επίπεδα λειτουργίας-συναρμοδιότητας μεταξύ των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κράτους καθώς και στις αλλαγές με το νέο Νόμο “Κλεισθένη”. Στη συνέχεια ενημέρωσε για την γενική εξέλιξη των δημοτικών οικονομικών. Πολύ διαφωτιστικοί και πάλι οι πίνακες της κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς το Δήμο Κρωπίας από το 2009 έως το 2017.

Ο Δήμος - όπως ανέφερε - κατόρθωσε την πρώτη θητεία της δημοτικής αρχής να μην κινδυνέψει και βρεθεί ποτέ σε θέση υπερχρεωμένου Δήμου βάσει των σκληρών μνημονιακών μέτρων Γενικής Κυβέρνησης που είχαν «περάσει» μέσω Καλλικράτη και Μνημονιακών Νόμων στους Ο.Τ.Α.

Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στο βασικό πρόβλημα της δραματικής υποστελέχωσης και της έλλειψης μόνιμου προσωπικού σε όλες σχεδόν τις θέσεις που προβλέπει ο Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών.

Ο Δήμος Κρωπίας έλαβε σχετική απόφαση το Καλοκαίρι του 2017 και απέδωσε προσωρινές θέσεις το 2018 σε 20 σχεδόν υπαλλήλους (Δ.Ε και ΥΕ)από τους 50 που είχαν εγκριθεί και είχαν υποβληθεί αιτήσεις. Ακόμα περιμένει την οριστική λίστα προσλήψεων και την οριστική απόφαση των υπαλλήλων που δεν εμφανίστηκαν.Για δε την απόφαση πρόσληψης Δικηγόρου που πάρθηκε το 2016 απέδωσε οριστική πρόσληψη μετά από δύο χρόνια τον Νοέμβριο του 2018!

«Η προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση των βασικών έργων υποδομής και αφορά όλες τις περιοχές του Δήμου και ειδικά όσες εντάχθηκαν-εντάσσονται στα σχέδια πόλης και μετά ο προγραμματισμός και η εκτέλεση άλλων κοινοχρήστων έργων. Για να μην έχουμε τα γνωστά φαινόμενα, ράβε-ξήλωνε», επεσήμανε ο δήμαρχος όσον αφορά το μεγάλο έργο της αποχέτευσης τονίζοντας επίσης ότι το έργο συνεχίζεται σε άλλα σημεία στα διοικητικά όρια άλλων δήμων. Ειδικότερα, στο ΚΕΛ Αεροδρομίου- βιολογικός καθαρισμός παραδόθηκε και το τελευταίο τμήμα του χώρου από την αρχαιολογική υπηρεσία της Αν.Αττικής πριν λίγες ημέρες ενώ έχουν κατασκευαστεί οι δεξαμενές της εγκατάστασης. Το λεγόμενο σημείο της σύνθετης μεθόδου pipe jacking (μικρή υπόγεια σήραγγα κάτω από την Αττική Οδό) έχει κατασκευαστεί και συνδεθεί τόσο από Λεωφ. Παιανίας Κορωπίου όσο και από την οδό του Προαστιακού. Αυτές τις ημέρες τελειώνουν οι τελικές εργασίες και στα δύο φρεάτια των εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με επίσημες ενημερώσεις του Δήμου Κρωπίας τον Οκτώβριο του 2018 οι αγωγοί, συλλεκτήριοι-προσαγωγής και διάθεσης είχαν ποσοστά υλοποίησης 98% και 88% αντίστοιχα (το έργο ολοκληρώνεται στο 100% με τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη στην σήραγγα και στο σημείο του υποθαλάσσιου αγωγού).

Θα ακολουθήσουν οι τοπικές συνδέσεις των οικιών με το κεντρικό εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων Κορωπίου που ως μελέτη είναι έτοιμη και δημοπρατείται. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι θα υπάρχει μεγάλη επιδότηση του Δήμου που θα μειώσει τις δαπάνες συμμετοχής του κόστους κατασκευής της σύνδεσης των καταναλωτών-δημοτών.

Για την αποχέτευση ακαθάρτων στο Κίτσι που πλέον εντάχθηκε το δίκτυό της και επίσημα από την ΕΥΔΑΠ στο ΚΕΛ Ψυττάλειας εκτιμάται ότι μετά τις θετικές εξελίξεις στις γεωλογικές μελέτες που εγκρίθηκαν από αρμόδιο φορέα, «ανοίγει» ο δρόμος για τον προγραμματισμό των έργων του εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου.

Για την αποχέτευση παραλιακού μετώπου Δήμου Κρωπίας, Αγίου Δημητρίου-Αγίας Μαρίνας : Ο Δήμος μας δεν έμεινε παθητικός το 2017 από τις συνεχείς υπαναχωρήσεις πιέσεις και αλλαγές στάσεων από τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Σαρωνικού. Εξέτασε τις δυνατότητες επίλυσης μέσω της σύνδεσης του παραλιακού μετώπου και οικισμών στην Αποχέτευση Ακαθάρτων Κορωπίου και ΚΕΛ Αεροδρομίου/Κορωπίου-Παιανίας (με κατασκευή τριών αντλιοστασίων) που αρχικά δεν δέχτηκε η ΕΥΔΑΠ.Όμως το 2018 είχαμε αλλαγή των δεδομένων αφού η όποια λύση στο θέμα από το Δήμο Κρωπίας δεν μπορούσε από μόνη της να γίνει αποδεκτή αφού έπρεπε να υπάρξει συνολική επίλυση για όλο το παραλιακό μέτωπο Σαρωνικού-Κορωπίου. Η δημοτική αρχή είχε αυτή την προσέγγιση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα τόσο του Ευβοϊκού όσο και του Σαρωνικού Κόλπου.

Η αρχική θετική γνωμοδότηση της ΕΥΔΑΠ και προτροπή επισημοποιήθηκε με τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Κορωπίου και Σαρωνικού με την παραπάνω λύση με κατάλληλες όμως προϋποθέσεις που έθεσαν οι Δήμοι : επιμήκυνση του υποθαλάσσιου αγωγού στα 2 χλμ για λόγους ασφαλείας με παράλληλη κατασκευή μικροβιολογικής μονάδας για την κατάλληλη παραγωγή υδάτων για γεωργική χρήση και κατ΄επέκταση μείωση των εκροών στους αγωγούς διάθεσης.

Τα δύο αυτά έργα θεωρούνται σημαντικά για την διασφάλιση καθαρών θαλασσών στον Σαρωνικό και τον Ευβοϊκό Κόλπο, εκπληρώνουν τους στόχους, της εξοικονόμησης υδάτινων πόρων, της προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα που έχει υπεραντληθεί και απεμπλουτιστεί με αποτέλεσμα να έχει γίνει υφάλμυρος.

Για τα απορρίμματα

Τα ζητήματα Περιβάλλοντος και των Απορριμμάτων κατέλαβαν κεντρική θέση στον απολογισμό επικαιροποιημένα από τον αγώνα του Δήμου για την μη χωροθέτηση υπερτοπικών εγκαταστάσεων διαχείρισης, επεξεργασία και κυρίως διάθεσης υπολειμμάτων για ταφή στα Λατομεία Κυριακού-Τριάς Κορωπίου. Η περιφερειάρχης και η πλειοψηφία της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ χωρίς συναίνεση και ομοφωνία των εκπροσώπων του Α΄βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο όργανο, της Αν. και Δυτ. Αττικής, αποφάσισε να προχωρήσει σε μεθοδεύσεις, ως κατάλληλους χώρους αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων απορριμμάτων με ΧΥΤΥ σχεδόν της μισής Αθήνας και όλης της Αν. Αττικής χρησιμοποιώντας τον λανθασμένο νόμο του 2003 που είχε ως «εφεδρικό» όπλο στον νέο ΠΕΣΔΑ από το 2016. Ομόφωνα όλες οι δημοτικές παρατάξεις αντιτάχθηκαν με νομικές και πολιτικές ενέργειες για να ματαιώσουν κάθε σκέψη και πράξη της ηγεσίας της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ.

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 492 επισκέπτες και κανένα μέλος