Ρένα Δούρου: Μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια κανονικότητα στην Περιφέρεια Αττικής

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συζητήθηκε 29.11.18 και υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός του 2019. Ο τελευταίος προϋπολογισμός της παρούσας περιφερειακής θητείας. «Ένας προϋπολογισμός, ο οποίος σε αντίθεση με ό,τι θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί, δεν είναι προεκλογικός προϋπολογισμός. Είναι προϋπολογισμός που σφραγίζει μια σαφή πορεία», όπως ανέφερε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατά την εισήγησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής, Καλλιόπη Σταυροπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο προϋπολογισμός αυτός χαρακτηρίζεται από μια ισορροπία μεταξύ του αναπτυξιακού ρόλου της Περιφέρειας και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κοινωνικής πολιτικής. Το συνολικό στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής αξιοποιεί αποτελεσματικά όλες τις πηγές χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμες στον β' βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος, παρουσίασε τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού και σημείωσε ότι «έχουμε σήμερα καταφέρει να κλείσουμε το 2018 με περίπου 80 εκατομμύρια απορροφήσεις έργων. Και έχουμε καταφέρει αυτό να είναι σταθερό ή αυξανόμενο για τα επόμενα 3 χρόνια. Τα χρήματα θα είναι όλο και λιγότερο τοποθετημένα στις τράπεζες και όλο και περισσότερο θα καλύπτουν τα σωρευμένα ελλείμματα του παρελθόντος».

Σήμερα στην Αττική λειτουργούν 327 εργοτάξια που δίνουν δουλειά στους συμπολίτες μας και τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες

Στην εισήγησή της, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα στην Αττική λειτουργούν 327 εργοτάξια που δίνουν δουλειά στους συμπολίτες μας και τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες, τις τοπικές αγορές. Μιλάμε συγκεκριμένα για 327 μεγάλα έργα που είναι υπό εκτέλεση, για 156 έργα που είναι υπό ωρίμανση, για 80 έργα που είναι υπό ολοκλήρωση».

 

Μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια κανονικότητα στην Περιφέρεια Αττικής. Μια κανονικότητα που κάθε άλλο παρά δεδομένη ήταν όταν αναλαμβάναμε την ευθύνη της Διοίκησης τον Σεπτέμβριο του 2014 και ανακαλύπταμε, για παράδειγμα ότι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας δεν διέθετε Ε9 και δεν τηρούσε διπλογραφικό σύστημα!

   Πλέον η Περιφέρεια Αττικής έχει αποκτήσει εξορθολογισμένη οικονομική λειτουργία, διαθέτει Ε9 και τηρεί διπλογραφικό σύστημα, εκπληρώνοντας έτσι στοιχειώδεις προϋποθέσεις άσκησης χρηστής διοίκησης.

― Τροχοδρομούμε πράγματα που όφειλαν να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες

― Συμβάλλουμε σε ένα δίχτυ αλληλεγγύης, δίχτυ προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

― Χρηματοδοτήσαμε με 30 εκατομμύρια της αγοράς οικολογικών λεωφορείων, με 4,5 εκατομμύρια της αγοράς 60 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων.

Στόχος όλων των ενεργειών μας η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Το παράδειγμα του Πεδίου του Άρεως είναι χαρακτηριστικό. Πριν από τέσσερα χρόνια παραλάβαμε έναν χώρο σε εγκατάλειψη, ρημαγμένο και σήμερα, τούτο το βράδυ, ο χώρος αυτός γυρίζει σελίδα με την επαναλειτουργία ενός εμβληματικού κτιρίου, που έχει συνδεθεί με τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, του θεάτρου Άλσους, του πλήρως ανακαινισμένου κτιρίου Οικονομίδη.

Μιλάμε για ένα απόλυτα βιώσιμο προϋπολογισμό

Ο φετινός προϋπολογισμός βάζει τη σφραγίδα της διαφοράς. Κάνει τη διαφορά προς όφελος της αποτελεσματικότητας, της εξορθολογισμένης λειτουργίας, της χρηστής διαχείρισης. Και αυτή η διαφορά, αυτό το έργο, αυτή η προδιαγεγραμμένη πορεία ανάπτυξης με έργα υποδομών, δεν κινδυνεύει από καμία “υπερδέσμευση”. Γιατί μιλάμε για έναν απόλυτα βιώσιμο προϋπολογισμό.

Εμείς το έλλειμμα υποδομών επιλέξαμε να το μετατρέψουμε σε πλεόνασμα έργων

Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό – εργαλείο για το σήμερα και το αύριο. Ωριμάζει έργα, τα δημοπρατεί και τα προχωρά, ανταποκρίνεται έτσι σε ανάγκες των Δήμων, των πολιτών.

    

H Περιφέρεια μπαίνει στα μνημόνια!

sgouros gΤο Προϋπολογισμό καταψήφισε ο πρ. Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, σημειώνοντας ότι η περιφερειάρχης παρέλαβε “ζεστό” χρήμα και δεν έχει κάνει κανένα έργο. Τουναντίον τίναξε το ταμείο στον αέρα και φεύγει, γιατί έρχονται εκλογές και θα πάνε στο σπίτι τους. «Η χώρα θα βγαίνει από τα μνημόνια και η Περιφέρεια Αττικής θα μπαίνει» τόνισε.

 

Φιλόδοξος με “κούφιες” υποσχέσεις

Η Φωτεινή Βρύνα από την παράταξη “Η Αττική αλλάζει πρόσωπο” καταψήφισε επίσης τον προϋπολογισμό σημειώνοντας ότι o Προϋπολογισμός (πρ.) είναι ένας πρ. αρκετά φιλόδοξος με πολλά θα, και υποσχέσεις, που ικανοποιεί το ακροατήριο της Περιφερειακής πλειοψηφίας.

Είναι ένας πρ. με ελάχιστη παραγωγή έργου, με υψηλούς και ανέφικτους στόχους. Δεν δίνει λύση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής. Αναπαράγει αδιέξοδα.

 

Εξαντλείται στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας

H εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Αλεξάνδρα Μπαλού καταψήφισε τον πρ. τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι o οδικός χάρτης της Περιφέρειας είναι το κυνικό και αποκρουστικό πρόσωπο μιας πολιτικής που έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό το όραμα της ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο το κέρδος. Η πηγή του κακού, οι τεράστιες ευθύνες που έχετε ως πλειοψηφία, είναι η ιεράρχηση που βάζει μπροστά τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι του λαού.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 328 επισκέπτες και κανένα μέλος