Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής και Προέδρου του ΣΟΠΠ, Πέτρου Φιλίππου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη αφορούσαν στον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου του 2018, τις δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες και χιονοπτώσεις-παγετό κατά την τρέχουσα περίοδο, καθώς και τις δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, έκανε μια συνοπτική αναφορά στην αντιπυρική περίοδο και στα συμβάντα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, εστιάζοντας κυρίως στην τραγική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι.

Επεσήμανε την άμεση ανταπόκριση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας η οποία ενεργοποιήθηκε για να συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα με υδροφόρες και εκσκαφικά μηχανήματα σε όλες τις περιπτώσεις. Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και υλοποιούνται από πλευράς Κυβέρνησης, μέτρα στήριξης των πληγέντων και των πυρόπληκτων περιοχών.

Επίσης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της Περιφέρειας (Δ/νση Πολιτικής Προστασίας), τα μηχανήματα που διατέθηκαν για αποκατάσταση και άρση επικινδυνοτήτων καθώς και καθαρισμούς ρεμάτων είτε μετά από αιτήματα των Δήμων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Καλοκαιριού, είτε μετά από αιτήματα των Τεχνικών Υπηρεσιών. Συνολικά έχουν γίνει μέχρι στιγμής 6 εργολαβίες με δαπάνη γύρω στο €900.000 (από 26/07/2018 έως και σήμερα).

Ευχαρίστησε όλα τα σώματα που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη μάχη με τις φωτιές και τις πλημμύρες.

Απαραίτητη και αναγκαία η πρόληψη

Στο δεύτερο μέρος συζητήθηκε ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων/ υπηρεσιών για τις αναγκαίες προληπτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν από κάθε συμβάν (πλημμυρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις) κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο. Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι εκτελούνται έργα και μελέτες ή πρόκειται να εκτελεστούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, όπως: 

  • Τον καθαρισμό ρεμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής,
  • Την ολοκλήρωση του καθαρισμού και τη συντήρηση φρεατίων υδροσυλλογής – συνδετήριων αγωγών στις οδούς αρμοδιότητάς της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής μέχρι το τέλος του έτους.
  • Αντιπλημμυρικά έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα στους Δήμους Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Παλλήνης.
  • Εκπόνηση μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Αττικής που αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα
  • Τις “ιρλανδικές διαβάσεις”* που υπάρχουν σε δρόμους αρμοδιότητας των Δήμων, αλλά και της Περιφέρειας προκειμένου να γνωστοποιηθούν έγκαιρα τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται από πλημμυρικά φαινόμενα, έτσι ώστε να σημανθούν κατάλληλα από την αρμόδια Τροχαία.

 

Ετοιμη η Περιφέρεια για χιονοπτώσεις

Αναφερόμενος στις χιονοπτώσεις, σημείωσε ότι ήδη υπάρχουν ανάδοχοι στις εργολαβίες αποχιονισμού που θα εκτελεστούν από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολητικών Υποδομών σε συνεργασία με την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας, καθώς και μητρώο ιδιωτικών μηχανημάτων από την Πολιτική Προστασία. Τα μηχανήματα έργου που διαθέτει η Αντιπεριφέρεια έχουν παραχωρηθεί σε δήμους. Υπάρχει επαρκής ποσότητα αλατιού στις αποθήκες της Περιφέρειας και θα γίνει εάν απαιτηθεί και νέα προμήθεια.

Για τον σεισμικό κίνδυνο

Τέλος, αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, από πλευράς εμπλεκομένων υπηρεσιών, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμικά φαινόμενα.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να επανεξετάζουν προληπτικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα την ετοιμότητά τους και τον σχεδιασμό των δράσεων σε σχέση με τον σεισμικό κίνδυνο. Έχουν καταγραφεί στην Περιφερειακή Ενότητα, ανά Δήμο, όλοι οι χώροι καταφυγής σε περίπτωση σεισμού οι οποίοι έχουν απεικονιστεί χαρτογραφικά στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας.

Επεσήμανε την αναγκαιότητα επικαιροποίησης των σημείων συγκέντρωσης των πολιτών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών όλων των Δήμων, βάσει των εμπειριών που έχουν αποκτηθεί τα σχέδια διαφυγής.

σ.σ. ο πολίτης πώς τους γνωρίζει;

Αναλυτικά στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν:

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αν. Αττικής Σπύρος Πάντζας, Διοικητές και εκπρόσωποι της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αν. Αττικής και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λαυρίου, Κρωπίας, Νέας Μάκρης, Οινοφύτων, καθώς και από τον 9οΠΣ, και τον 6οΠΣ (Θρακομακεδόνες), εκπρόσωποι του Τμήματος Τροχαίας Αττικής Οδού, Β’ Τμήμα Τροχαίας Νοτι/κής Αττικής, των Δ/νσεων Αστυνομίας Βορ/κής, Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής, ο Δ/ντής της ΕΜΥ, οι Δ/ντες Τεχνικών Υπηρεσιών και Δ/νση Υγείας της ΠΕΑΑ καθώς και στελέχη των υπηρεσιών τους.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Λιμεναρχεία Ραφήνας, Λαυρίου και Χαλκίδας - Ωρωπού, αλλά και από το Δασαρχείο Πεντέλης και Λαυρίου, τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, την ΠΠ Δήμων Ανατολικής Αττικής, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, τη Σχολή Τεθωρακισμένων 3ο Επιτελικό Γραφείο, την ΥΠΑ (Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών), Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, στελέχη της ΔΕΔΗΕ και του ΣΠΑΠ.

Επίσης οι εθελοντικές οργανώσεις της Αν. Αττικής (Ομάδα Π.Π. Καλυβίων, Ομάδα Π.Π. Κουβαρά, Όμιλος Φίλων του Δάσους, Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης, Δημοτική Ομάδα Βούλας, Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρασφάλειας ΔΕ Βάρης, Σωματείο Δασοπυροσβεστών Μαραθώνα, Ομάδα Δήμου Κρωπίας και Σύλλογος Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων.

 


* "Ιρλανδικές διαβάσεις" ονομάζονται κάποια σημεία του οδικού δικτύου, ορισμένοι δρόμοι που συναντιούνται με χείμαρρους, χωρίς να υπάρχει γέφυρα.

Για τη διευκόλυνση των οχημάτων έχει κατασκευαστεί τσιμεντένιο οδόστρωμα. Η κατασκευή αυτή ονομάζεται διεθνώς Ιρλανδική διάβαση.

Η διέλευση από τις διαβάσεις αυτές είναι ασφαλής μόνον όταν δεν υπάρχει νερό ή υπάρχει ελάχιστο. Επισημαίνεται ότι μετά από βροχοπτώσεις ή από χιονόπτωση και λιώσιμο του χιονιού, στις ιρλανδικές διαβάσεις εμφανίζονται μεγάλες ποσότητες νερού, οπότε η διέλευση είναι πολύ επικίνδυνη

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 152 guests και κανένα μέλος